Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dlho očakávaná dohoda s Čínou podpísaná: Nová jadrová elektráreň v Británii dostala zelenú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Británia podpísala vo štvrtok s Čínou dlho očakávanú dohodu o výstavbe jadrovej elektrárne, prvej na území Británie za niekoľko desaťročí. Dohoda o spolupráci na projekte v hodnote 24 miliárd dolárov bola podpísaná v Londýne bez účasti médií, informuje agentúra Reuters.

Vláda neskôr uviedla, že na oficiálnom podpisovaní kontraktu sa zúčastnili britský minister obchodu Greg Clark, francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault a riaditeľ čínskej Správy národnej energetiky Nur Bekri. Elektráreň bude stáť v lokalite Hinkley Point na juhozápade Anglicka.

Výstavbu komplexu zrealizuje francúzska spoločnosť EDF, Čína poskytne časť finančných zdrojov. "Je to dobrá dohoda. Viem, že vyvoláva otázky, najmä vo Francúzsku. Predstavuje však budúcnosť tohto celého odvetvia," vyhlásil Ayrault.

Projekt schválili vo vedení EDF iba s tesnou prevahou; britská premiérka Theresa Mayová ho v júli, iba niekoľko hodín pred pôvodným termínom podpisu dohody, pozastavila za účelom ďalšieho preskúmania, čo nepríjemne prekvapilo Paríž aj Peking. Definitívnu zelenú dostal projekt až tento mesiac. Britská vláda v tejto súvislosti vyhlásila, že v budúcnosti bude pri zahraničných investíciách do veľkých projektov infraštruktúry opatrnejšia.

Viac o téme: Jadrová elektráreňČínaBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu