Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlá správa pre Európu, po Grécku tiká ďalšia bomba: V Nemecku to poriadne vrie!

Najväčšia nemecká banková inštitúcia Deutsche Bank sa zmieta v obrovských problémoch
Najväčšia nemecká banková inštitúcia Deutsche Bank sa zmieta v obrovských problémoch (Zdroj: SITA/AP)

FRANKFURT - Nemecká vláda dnes poprela správy tlače, podľa ktorej chystá finančnú záchranu najväčšej nemeckej bankovej inštitúcie Deutsche Bank. Tej hrozí v Spojených štátoch vysoká pokuta a obavy o jej finančnú situáciu zrážali v minulých dvoch dňoch jej akcie na rekordné minimá.

Týždenník Die Zeit uviedol, že spolková vláda spolu s regulačnými úradmi pripravujú kroky, ktoré by Deutsche Bak umožnili predávať aktíva iným bankám za pre nich priaznivé ceny, a získať tým dodatočné peniaze. Vláda by mohla v prípade krízy dokonca banke ponúknuť, že v nej kúpi štvrtinu akcií, napísal bez uvedení zdrojov Die Zeit.

Spolkové ministerstvo financií označilo správu za nepravdivú. "Nemecká vláda nepripravuje žiadny záchranný plán, k špekuláciám o takýchto plánoch nie je dôvod," informovalo ministerstvo. Dva zdroje agentúre Reuters povedali, že nemecký úrad pre reguláciu finančného sektoru Bafin na žiadnom krízovom pláne pre Deutsche Banke nepracuje. Správu týždenníka poprel i hovorca Deutsche Bank.

Akcie Deutsche Bank dnes popoludnia na burze vo Frankfurte nad Mohanom vykazovali rast asi o dve percentá. Tento rok už banka stratila približne polovicu svojej tržnej hodnoty. Tlak trhu na banku sa dnes zmiernil tiež vďaka správe, že Deutsche predala za 935 miliónov libier svoju britskú poisťovaciu divíziu Abbey Life britskej skupine fondov životného poistenia Phoenix Group Holdings.

Situácia Deutsche Bank sa zhoršila, ked od nej začali požadovať vyše 12 miliónov eur

Situácia Deutsche Bank sa zhoršila po tom, ako americké ministerstvo spravodlivosti začalo od nej požadovať zaplatenie 14 miliárd USD (12,48 miliardy eur) s cieľom uzavrieť spor okolo jej predaja cenných papierov krytých hypotékami v období pred finančnou krízou. Sumu potvrdila minulý týždeň samotná Deutsche Bank.

Požiadavka ministerstva výrazne presahuje očakávania banky aj mnohých investorov. Je možné, že konečná suma bude nižšia, ak by ale dosiahla uvedenú hodnotu, bola by to výrazná záťaž pre financie Deutsche Bank.

Banka požadovanú sumu zaplatiť nemieni a zároveň poprela aj informácie o tom, že by sa obrátila na nemeckú vládu so žiadosťou o pomoc. Deutsche Bank očakáva, že rokovania s americkou stranou povedú k podobným výsledkom, k akým dospeli iné banky. Tie museli zaplatiť omnoho nižšie sumy, než aká sa uvádza v prípade nemeckej inštitúcie.

Viac o téme: USADeutsche Bank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu