Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kľúčový krok, ktorý má definitívne zvrátiť vojnu: Arabskí šejkovia stratili trpezlivosť s USA!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Saudskej Arábii a štátom Perzského zálivu dochádza trpezlivosť a rozhodujú sa pre dodávky ťažkých zbraní sýrskym rebelom. To sa ale nepáči Spojeným štátom americkým. Obávajú sa eskalácia napätia. Opoziční rebeli očakávajú dodávky rakiet, ktorými by mohli čeliť ruským lietadlám. Doteraz nedisponovali ručnými raketometmi, Saudi to môžu zmeniť.

Raketomety a delostrelectvo

Sýrski rebeli očakávajú nové ťažké zbrane, píše Reuters s odôvodnením, že očakávajú koniec oficiálne dohodnutého prímeria a ofenzívu Ruskom podporovanej sýrskej vlády. O prevratnej pomoc však lídri rebelov nehovoria. Vodca severných divízií Fares al-Bayoush prezradil, že pomoc má prísť od štátov Perzského zálivu a má ísť o ruské raketomety a delostrelectvo. Dodal, že medzinárodné spoločenstvo nie je nadšené z veľkého prísunu ťažkých zbraní do Sýrie.

Prímerie už podľa neho narušila vládna ofenzíva podporovaná Rusmi. Saudská Arábia, Turecko a Spojené štáty už niekoľko rokov podporujú rebelov pod zástavou Slobodnej sýrskej armády (FSA). V rámci tejto podpory Američania dodali rebelom protitankové strely, typu TOW. Rebeli sa aj tak sťažujú, že podpora je nedostatočná v boji proti Damašku, pretože oponentov podporuje ruská a iránska strana.

Bayoush hovorí o „náznakoch a sľuboch,“ súvisiacich s dodávkami zbraní. Sám očakáva najmä „ťažké zbrane, ako raketomety a delostrelectvo,“ cituje ho Reuters. „Očakávam nové typy ruských zbraní, okrem predošlých dodávaných typov,“ tvrdí Bayoush.

Rakety proti ruským lietadlám

Kolaps prímeria nahráva možnosti štátov Perzského zálivu dodávať rebelom ručné zbrane, ktorými by sa mohli brániť pred sýrskymi a ruskými bojovými lietadlami, tvrdia predstavitelia Spojených štátov. Američania dodanie takýchto zbraní zatiaľ odmietali.

Američania zbrane odmietajú dodať

Anonymný zdroj z prostredia americkej vlády prezradil, že ručne prenosné protiletecké zbrane účinné vo vzdušnej obrane (MANPADS) zatiaľ rebelom nedali. A práve toto znervózňuje rebelov, ktorí by väčšiu pomoc privítali. Saudi a Turci by takto mohli obísť vedenie Spojených štátov a zbrane, konkrétne MANPADS, predať bohatým opozičným bojovým skupinám rebelov.

Saudi veria na taktiku spred 30 rokov

„Saudi si stále myslia, že najlepšie ako Rusov odohnať je spôsob spred 30 rokov v Afganistane – vyrovnať sa ich vzdušnej sile dodávkami zbraní (MANPADS) mudžahedínom,“ tvrdí o pohnútkach Saudov nemenovaný zdroj z americkej vlády.

Sovietsky zväz nie je Putinovo Rusko

„Zatiaľ sme ich presvedčili, že riziká takéhoto kroku sú oveľa väčšie, pretože už nerokujeme so Sovietskym zväzom na ústupe, ale s ruským lídrom, ktorý si zakladá na vybudovaní ruskej sily a ktorý len tak neuhne,“ myslí si o prezidentovi americký zdroj s tým, že dodávky zbraní by vyvolali eskaláciu napätia. „Eskalovalo by to už teraz hrozné boje. Veci by išli od zlého k horšiemu,“ tvrdí hovorca ministerstva zahraničných vecí Mark Toner.

Iný zdroj z ministerstva si však myslí, že sýrska opozícia má právo brániť sa. „Opozícia má právo brániť sa a neponechá sa bezbranná voči  nevyberavému bombardovaniu.“

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest obvinil Rusov z útokov na civilné vodné systémy východne od Aleppa, ktoré používajú utečenci, humanitárne konvoje, ktoré utečencom pomáhajú. „Len myšlienka útočenia na vodné zdroje pre civilistov je za hranicami boja,“ nechal sa počuť hovorca.

Viac o téme: ZbraneRebeliRuskoSýriaAsadFSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu