Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

TOP z predvolebnej debaty v USA, toto Amerika ešte nezažila: VIDEO Hulvát Trump v akcii!

Donald Trump vs. Hillary Clintonová Zobraziť galériu (7)
Donald Trump vs. Hillary Clintonová (Zdroj: SITA, SITA, fivethirtyeight.com)

BRATISLAVA - Debata, akú si Amerika, ani nepamätá. A nielen Amerika. Hádky, útoky, podpásové rany a bizarné reakcie. V súboji o prezidentské kreslo Donald Trump a Hillary Clintonová predviedli nevídanú šou. Stavebný magnát, miliardár a televízna celebrita útočil na bývalú prvú dámu a ministerku zahraničných vecí, čo sa dalo. Clintonová vrátila úder útokom na Trumpovu najcitlivejšiu vec - rodinu. Pozrite si výber toho najlepšieho, najzaujímavejšieho a najpodstatnejšieho z prvej prezidentskej debaty Spojených štátov.

100 miliónov Američanov pozeralo večer o deviatej hodine duel, aký väčšina z nich vo svojom živote ešte nevidela. Ak niekto čakal od Donalda Trumpa, že sa ukľudni a začne predstavovať štátnika, aby oslovil aj nerozhodnutých voličov, veľmi sa zmýlil. Kričal, skákal do reči a niekedy sa utrhol z reťaze, keď útočil na Hillary Clintonovú.

Úsmevy na začiatku vymenili za urážky
Zobraziť galériu (7)
Úsmevy na začiatku vymenili za urážky  (Zdroj: SITA, SITA, fivethirtyeight.com)

V 90-minútovej debate sa prekvapivo darilo bývalej prvej dáme Clintonovej, keď Trumpove útoky odrážala s úsmevom. Debata bola od začiatku konfrontačná, pričom Trump sa často snažil Clintonovú prerušiť a rozprával do jej odpovedí. Clintonová bola rozvážnejšia a zdržanlivejšia, často sa pri odpovediach usmievala, dobre si uvedomujúc televízne kamery, ktoré zachytávali jej reakciu.

Trumpova najhoršia debata mu aj tak neuškodí

Komentátori sa zhodujú, že aj keď Trump zavádza, klame a útočí, jeho voličom to nevadí. V rozpoltenej atmosfére si každý presvedčený volič vyberie iba to z prejavov kandidátov, čo sa im páči. Aj keď teda jeho debata patrí k najhorším vôbec, na celkovom výsledku sa to možno neprejaví.

Clintonová útočila na rodinu

Demokratická kandidátka bola v pondelok večer agresívnejšia než v predvolebných debatách v minulosti. Za zbraň si vybrala ihlu a Donalda Trumpa neustále pichala do jeho tenkej kože. Začala obvinením, že ako podnikateľ mal ľahkú štartovaciu dráhu, keďže od svojho otca dostal 14 miliónov dolárov. Trump je na útoky na rodinu citlivý. Hoci Clintonová útočila viac, než je pre ňu obvyklé, udržala si decentnosť. Stále sa usmievala. Trump vzdychal a menil výraz tváre.

Ukáž dane! Kričala na Trumpa Clintonová
Zobraziť galériu (7)
Ukáž dane! Kričala na Trumpa Clintonová  (Zdroj: SITA, SITA, fivethirtyeight.com)

Toto je muž, ktorý nazval ženy prasatami

Clintonová využila príležitosť, aby voličom pripomenula Trumpove sporné výroky o ženách - pričom práve voličky budú rozhodujúce pre výsledok amerických prezidentských volieb 8. novembra. "Toto je muž, ktorý nazval ženy prasatami, flákačkami a psami," uviedla demokratka. Clintonovej poznámka sa týkala tvrdenia Alicie Machadovej, že Trump ju nazval "Miss Prasiatko", keď pribrala. Počas televíznej debaty v pondelok večer Trump opakovane vyzýval Clintonovú, aby povedala, kde tieto tvrdenia počula. Trump uviedol: "Pribrala obrovské množstvo kíl. Bol to skutočný problém. Mali sme skutočný problém."

Trump sa bránil,
Zobraziť galériu (7)
Trump sa bránil,  (Zdroj: SITA, SITA, fivethirtyeight.com)

Kto zvíťazil podľa prieskumov

Podľa prieskumu CNN/ORC uskutočneného medzi divákmi, až 62% vnímalo Hillary víťazne a Trumpa iba 27%. Podľa ďalšieho prieskumu spoločnosti PPP po debate Clintonová vyhrala iba o pár percentuálnych bodov. 51:40.

Šance na zvolenie amerického prezidenta. Dôležité sú
Zobraziť galériu (7)
Šance na zvolenie amerického prezidenta. Dôležité sú  (Zdroj: SITA, SITA, fivethirtyeight.com)

Prieskumy vyhrali aj zastáncovia zotrvania Británie v EÚ

Ibaže, s prieskumami to nebude také jednoduché. Americká historička Anne Applebaum upozornila, že aj David Cameron a zástancovia zotrvania Británie v EÚ vyhrali vo všetkých predreferendových prieskumoch. "Keď čítam dnešné správy, nezabúdajme, že Cameron tiež vyhral veľa debát o brexite," napísala.

51-krát skočil do reči

Pozorovatelia napočítali, že miliardár Trump skočil do reči počas debaty Clintonovej najmenej 51-krát. Naproti tomu kandidátka demokratov mu skočila do reči iba 17-krát.

70 % klamstvá pána klamára

Odborníci vypočítali, že republikánsky kandidát veľmi často, niektorí hovoria, že stále, klame. Portál Politifact vyhodnotil pravdivosť overiteľných Trumpových výrokov a vyhodnotil ich tak, že až 70 percent z nich sú väčšinou nepravda, klamstvá alebo vyložené klamstvá. Z tohto dôvodu mu niektorí publicisti začali prezývať pán klamár.

TOP z predvolebnej debaty
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, SITA, fivethirtyeight.com)

Hillary priznala chybu

Clintonová má na krku škandál s podozrením, že ako ministerka zahraničných vecí používala svoju súkromnú e-mailovú adresu na odosielanie služobnej pošty, vrátane tajných materiálov. "Urobila som chybu, že som používala súkromný mail," vyhlásila Hillary s tým, že už by to viac nezopakovala. "Správne," pritakal jej Trump.

Rozčúli ho tvít, ako môže skrotiť jadrové zbrane?

Trump presviedčal voličov, že má oveľa lepší temperament ako Clintonová. "Mám víťazný temperament, viem ako vyhrávať. Mám oveľa väčší temperament ako Hillary," vystatoval sa. To sa však nepozdávalo Clintonovej. "Muž, ktorého rozčúli jeden tvít by nemal mať kľúče od jadrových zbraní," kontrovala mu na jeho temperament Hillary.

Na internete bola debata na smiech

Čo si Hillary myslí pri debate s Trumpom

Nástup Hillary na scénu

Moderátor mimo kamier

Debatu vyhrala sonda

Novinár z portálu Gizmodo maddie Stone na Twitteri napísal, že jediným víťazom prezidentskej debaty je sonda Voyager, ktorá letí od Zeme rýchlosťou 17 kilometrov za sekundu. Jeho vtip sa uchytil a do dnešného dňa ho "lajklo" takmer 30 tisíc ľudí.

Kto má chuť, môže si pozrieť celú debatu

Viac o téme: PrezidentDebataUSADonald TrumpHillary Clinton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu