Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Brutálne VIDEO z bombardovanej Sýrie: Mŕtve deti v troskách, USA obviňujú Rusko z barbarstva

Tento chlapček mal šťastie, zachránili ho. Zobraziť galériu (6)
Tento chlapček mal šťastie, zachránili ho. (Zdroj: Twitter)

DAMASK - Západné štáty včera tvrdo obvinili Rusko zo zodpovednosti za pokračujúce násilie v Sýrii. Británia na pôde Bezpečnostnej rady OSN spravila z Moskvy vinníka z vojnových zločinov a Spojené štáty jej vmietli do očí barbarstvo. Už predtým Západ vyzval naliehavo Rusko, aby zabezpečilo obnovenie prímeria. V bombardovanom meste Aleppo dosiahli hrôzy nový vrchol. Obyvatelia, vrátane malých detí, zomierajú v bunkroch, kde hľadajú úkryt. Video z prehrabávania trosiek trhá srdce.

Iba 6-ročný Alex dojal prezidenta Obamu: TOTO je list, ktorý mu napísal. Po prečítaní pochopíte

V krajine sa rozhoreli tvrdé boje o východnú časť mesta Aleppo, ktoré je v rukách povstalcov. Len za nedeľu si jeho ďalšie bombardovanie, najmä pravdepodobne ruskými lietadlami, vyžiadalo najmenej dve desiatky mŕtvych. Hlavné sýrske povstalecké skupiny oznámili, že kvôli eskalácii násilia sú akékoľvek snahy o oživenie mierového procesu v Sýrii zbytočné.

Brutálne VIDEO z bombardovanej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Záchranári sa denne stretávajú so smrťou

Video, ktoré bolo natočené v sobotu v Aleppe, odhaľuje drsnú realitu v meste. Jej obeťou sa stávajú aj malé deti. Záchranári majú plné ruky práce s vyslobodzovaním drobcov z trosiek zrúteného domu. Pokým prvé dve deti, pokryté celé od prachu, mali šťastie a prežili, druhým dvom sa už pomôcť nepodarilo. Ich mŕtve telíčka zabalili do handier a odniesli preč.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Obnovenie prímeria v nedohľadne

Západ, rovnako ako 30 sýrskych povstaleckých skupín požaduje, aby Rusko prinútilo režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada zastaviť násilnosti, umožniť voľný prístup pre humanitárne organizácie a vytvoriť potrebné podmienky na začatie rozhovorov pod záštitou OSN o politickom prechode v Sýrii. Rusko, a tiež Irán, stoja v sýrskej občianskej vojne na strane Asadovho režimu.

Podľa ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova ale obnovenie pokoja zbraní závisí na všetkých stranách konfliktu, nie iba na "jednostranných ústupkoch Ruska". Ruský veľvyslanec v OSN Vitalij Čurkin povedal v BR OSN, že obnovenie mieru v Sýrii je v súčasnosti takmer nesplniteľná úloha.

Brutálne VIDEO z bombardovanej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Zahraničná kritika Ruska

Britský minister zahraničia Boris Johnson vyhlásil, že za predlžovanie vojny v Sýrii je zodpovedné Rusko. Tiež vyjadril názor, že Moskva mohla pri pondelkovom útoku na humanitárny konvoj pri Aleppe spáchať vojnový zločin. Ruskí aj sýrski predstavitelia už skôr zodpovednosť za bombardovanie konvoja odmietli. Z vojnových zločinov rovno Rusko obvinil britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft.

Brutálne VIDEO z bombardovanej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Americká zástupkyňa Samantha Powerová potom povedala, že Rusko v Sýrii nebojuje proti terorizmu, ale dopúšťa sa tam barbarských činov. Navyše vraj bombardovaním Sýrie, obzvlášť Aleppa, zneužíva svoje právo veta v OSN.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault vyzval Rusko a Irán, aby v sýrskej občianskej vojne ukončili svoju doterajšiu stratégiu, ktorá podľa neho nikam nevedie. Zároveň ich varoval, že kvôli bombardovaniu Aleppa môžu byť spolupáchateľmi vojnových zločinov.

Rusko sa bráni

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil dnes situáciu v Sýrii za "mimoriadne zložitú", keď komentoval výsledky poslednej mimoriadnej schôdzky Bezpečnostnej rady (BR) OSN. Vzhľadom na to, že situácia spojená s urovnaním konfliktu v Sýrii je "príliš beztvará", Kremeľ nevidí zmysel na zvolanie schôdzky o Sýrii na najvyššej úrovni, dodal Peskov.

Kritizoval spojencov za to, že ešte stále nedošlo k vymedzeniu sa umiernenej opozície voči teroristickým organizáciám, čo je zakotvené aj v spomínanej dohode o prímerí. Ako informovala agentúra TASS, samotné prímerie v Sýrii Peskov označil za málo účinné. Vyslovil podozrenie, že slúži na preskupenie síl či vyslanie posíl.

Brutálne VIDEO z bombardovanej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Súčasne však uviedol, že Moskva "nestráca nádej, a najmä politickú vôľu na to, aby vyvinula maximálne úsilie s cieľom dostať sa na stabilnú cestu politického urovnania". Kremeľský hovorca súčasne označil "tón vyhlásení Británie a USA" v sýrskej otázke za neprijateľný. Upozornil, že takáto rétorika "môže zasadiť vážnu ranu procesu urovnania v Sýrii i našim dvojstranným vzťahom".

Situácia v Aleppe je kritická

Týždenný pokoj zbraní, ktorý vyjednali Spojené štáty a Rusko, skončil minulý pondelok a snaha o jeho obnovenie je zatiaľ márna. O Aleppo, ktoré je rozdelené medzi Asadove jednotky a povstalcov, sa opäť tvrdo bojuje od štvrtka. Bombardovanie a nálety na povstalecké časti si vyžiadali už desiatky mŕtvych a zranených a sú údajne najintenzívnejšie od začiatku vojny. Kritická je tiež situácia civilného obyvateľstva v meste, kde sú bez pravidelného prísunu pitnej vody takmer dva milióny ľudí.

Brutálne VIDEO z bombardovanej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa zdroja zo sýrskej civilnej ochrany sú nemocnice v Aleppe zahltené zranenými a mŕtvymi. Zdravotníci varujú, že mnoho zo zranených zomrie v dôsledku nedostatku liekov a ďalšieho nemocničného materiálu. "Nikdy som nevidel toľko ľudí umierať na jednom mieste," povedal Muhammad Zajna Chándakání, jeden z nemocničných činiteľov v oblasti. "Je to dnes desivé. Za menej ako hodinu ruské lietadlá zabili viac ako 50 ľudí a zranených ich bolo viac ako 200," dodal v nedeľu.

Viac o téme: BombardovanieRuskoSýriaHalabAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu