Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hollande je za likvidáciu calaiskej Džungle: Podľa Sarkózyho je jej existencia škandál

Francois Hollande Zobraziť galériu (3)
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes vyslovil za úplnú a definitívnu likvidáciu tábora, ktorý si ilegálni migranti a utečenci vybudovali na predmestí severofrancúzskeho prístavného mesta Calais.

Prezident zdôraznil, že vláda je odhodlaná dosiahnuť tento cieľ. Súčasne však vyzval aj Britániu, aby plnila svoj diel zodpovednosti, pokiaľ ide o boj s ilegálnymi migrantmi snažiacimi sa dostať z Francúzska na Britské ostrovy. Hollande, ktorý do Calais pricestoval vrtuľníkom, sa dnes stretne s poslancami miestneho zastupiteľstva, občanmi i obchodníkmi či podnikateľmi, ktorých podnikanie trpí prítomnosťou tábora zvaného Džungľa v meste. 

Hollande je za likvidáciu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Naplánované má aj stretnutia s predstaviteľmi policajných zložiek. Návštevu tábor Džungľa však Hollande v programe nemá, ako dnes na svojej webovej stránke uviedol denník Le Figaro. Le Figaro súčasne upozornil na skutočnosť, že Hollandova návšteva v Calais sa koná len niekoľko dní po tom, ako tam zavítal Nicolas Sarkozy, uchádzajúci sa o kandidatúru konzervatívnych strán na budúcoročné prezidentské voľby. Podľa denníka Sarkozyho vystúpenia naznačujú, že ilegálna migrácia a otázky identity budú kľúčovými témami jeho kampane pred primárkami pravicových strán.

Násilné zrážky medzi migrantmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Sarkozy dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 vyhlásil, že je tiež za likvidáciu tábora Džungľa v Calais, ale spresnil, že súčasne by nariadil aj obnovenie pohraničných kontrol. "Už samotná existencia 'džungle' na území (Francúzskej) republiky je škandál," vyhlásil Sarkozy, ktorý sa vyslovil aj za "vyhostenie osôb bez povolenia na pobyt" z Francúzska. 

Súčasne kritizoval francúzsku vládu za nedostatok autority pri riešení krízových situácií, a to nielen v Calais, ale aj počas demonštrácií proti novele zákonníka práce. Aj keď táboriská migrantov v Calais existovali celé roky, kritizovaná Džungľa sa začala tvoriť začiatkom roka 2015, pričom migranti v nej majú postavené stany, chatrče či kontajnery. Úrady tvrdia, že sa tam usadilo 6500-7500 ľudí, ale mimovládne organizácie odhadujú ich počet na 10.000.

Mnohí migranti, ktorí sa utáborili pri Calais na pobreží Lamanšského prielivu, sa snažia dostať do Británie tak, že naskakujú na kamióny smerujúce k prístavisku trajektov alebo na vlaky vchádzajúce do podmorského tunela. Samotný prístav v Calais už dávnejšie chráni vysoký plot s ostnatým drôtom. Nedávno začalo Francúzsko aj s výstavbou múra, ktorý sa bude tiahnuť pozdĺž oboch strán úseku diaľnice, kadiaľ prechádzajú kamióny pred nalodením na trajekty.

Viac o téme: Utečenecký táborLikvidáciaFrancois HollandeCalais
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu