Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čínske lietadlá preleteli nad Japonskom: Okamžitá reakcia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonské vzdušné sily uviedli do pohotovosti svoje bojové stíhačky po tom, ako najmenej osem čínskych vojenských lietadiel - stíhačiek a bombardérov - preletelo v nedeľu cez dôležitú medzinárodnú vzdušnú trasu do západnej časti Tichého oceánu.

Čínske lietadlá využili legálnu, avšak politicky citlivú trasu ponad japonský ostrov Okinava a zámerom tejto operácie bolo evidentne poslať Tokiu určitý odkaz, napísal dnes denník Japan Times. Ide o prvý známy prípad, keď Peking vyslal svoje bojové lietadlá do danej oblasti. K udalosti došlo len niekoľko dní po tom, ako japonská ministerka obrany Tomomi Inadaová ohlásila plány na zintenzívnenie vojenskej prítomnosti v spornom Juhočínskom mori.

Čínske lietadlá preleteli nad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MO Čína)

Čína tvrdí, že na akcii sa zúčastnila skupina vyše 40 lietadiel vrátane tankovacích. Stroje preleteli medzi ostrovom Mijako neďaleko Taiwanu a hlavným ostrovom Okinavského súostrovia. Podľa čínskeho rezortu obrany boli na "pravidelnej" hliadkovacej misii v západnej oblasti Pacifiku. Japonské ministerstvo obrany spresnilo, že čínske lietadlá preleteli ponad Mijakoský prieliv v prefektúre Okinawa, japonský vzdušný priestor však nenarušili.

Viac o téme: StíhačkyJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu