Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Hawking v novom dokumente varuje ľudstvo: Nehľadajme mimozmešťanov, doplatíme na to!

(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Azda najznámejší vedec súčasnosti, Stephen Hawking, vydal pre ľudstvo varovanie. Hon za novými vesmírnymi civilizáciami by mohol spôsobiť pre človeka skazu. Povedal to v novom dokumente. Prečo si to Hawking myslí?

V honbe za odhalením nových mimozemských civilizácií by sme sa nemali ponáhľať. "Príliš dobre by to nedopadlo," myslí si astrofyzik Stephen Hawking (74). Podobne, ako to dobre nedopadlo pre domorodcov po objavení Ameriky Európanmi. Vyhlásil to v novom dokumente "Obľúbené miesta Stephena Hawkinga".

Vo vymyslenej vesmírnej lodi U.S.S. Hawking sa vedec v dokumente vydá na neznáme miesta vo vesmíre. Jedným z nich je aj planéta Gliese 832c. Tá môže byť potenciálne obývateľná. "Keby sa tam vyvinul inteligentný život, mali by sme ho zachytiť," cituje Hawkingove slová britský portál thesun.co.uk. "Jedného dňa môžeme zachytiť signál z podobnej planéty, ale mali by sme sa mať na pozore, či odpovieme," tvrdí.

Pozrite si trailer k dokumentu

"Naraziť na vyvinutú civilizáciu by sa mohlo podobať stretu Kryštofa Columbusa s domorodými Američanmi," domnieva sa Hawking. Vedec je tiež známy svojimi názormi na umelú inteligenciu. Podľa neho príliš vyvinutí roboti či umelá inteligencia môže ohroziť existenciu ľudstva.

Vo vzdialenosti 22 svetelných rokov od Zeme sa nachádza planéta pod názvom Gliese 581. Vďaka svojim podmienkam a atmosfére by mohla byť obývateľná. Má dokonca atmosféru, ktorá je schopná zadržať vodu. Je pomerne blízko a podľa vedcov, ktorí ju teraz skúmajú, by časom dokázala nahradiť Zem.

"Dá sa povedať, že ju máme priamo pred nosom," uviedol vedúci výskumu profesor Steven Vogt, ktorý planétu objavil a prednedávnom sa s tímom vedcov naplno pustil do výskumu tejto planéty. A to aj napriek tomu, že niektorí jeho kolegovia tvrdia, že žiadna taká planéta neexistuje.

Planéta obieha v ideálnej vzdialenosti od svojej hviezdy, čo zaručuje, že jej povrch nie je ani príliš horúci, ani príliš chladný, a tak môže voda na jej povrchu existovať v kvapalnej forme. Práve to je pre ľudstvo základnou podmienkou života. Ďalšou výhodou Gliese 581 je aj jej veľkosť, ktorá je dvojnásobná v porovnaní so Zemou. Vďaka tomu dokáže zadržiavať na svojom povrchu vodu. Či je tá na planéte zmrznutá a uložená pod povrchom, alebo je tečúca, vedci zatiaľ ešte nevedia.

Viac o téme: Stephen Hawking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu