Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maďarsko na nohách, centrom Budapešti v noci otriasol výbuch: Zranení policajti, uzavreté okolie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

BUDAPEŠŤ - Centrom Budapešti v sobotu približne hodinu pred polnocou otriasol výbuch. Podľa maďarských úradov pri explózii utrpeli zranenia dvaja policajti. Oboch previezli do nemocnice, informuje dnes agentúra AP.

Polícia a záchranári uzavreli okolie obchodu neďaleko Hudobnej akadémie Franza Liszta, ktorým krátko pred polnocou otriasla explózia.

Polícia momentálne hľadá svedkov incidentu. Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa. Explózia nespôsobila žiaden ďalší požiar. 

Polícia vypočúva v Budapešti obyvateľov z okolia výbuchu pri akadémii

Polícia vypočúva obyvateľov okolia sobotňajšieho výbuchu v centre Budapešti, pri ktorom utrpeli zranenia dvaja policajti. Dnes ráno už časť evakuovaných pustili do svojich príbytkov, ostatní čakajú v autobusoch, píše agentúra MTI.

Internetové vydanie denník Népszabadság uviedlo, že pred miestnosťou, prípadne v priestoroch domu číslo 2-4 na ulici Teréz körút vybuchla výbušnina, ktorá obsahovala aj klince. Polícia sa k tomu však ešte nevyjadrila.

Policajní forenzní experti prehľadávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Zranených previezli do nemocnice, kriminalisti hľadajú stopy. Polícia uzavrela okolie obchodu neďaleko Hudobnej akadémie Franza Liszta, ktorým krátko pred polnocou otriasla explózia. Podľa verejnoprávnej televíznej stanice M1 cez uzatvorený úsek nepustili policajti ani sanitku so sirénou.

Explóziu v Budapešti vyšetrujú ako pokus o vraždu

Prípad sobotňajšieho výbuchu v centre Budapešti, pri ktorom utrpeli zranenia dvaja maďarskí policajti, vyšetruje Národný vyšetrovací úrad (NNI) ako pokus o vraždu, informovala dnes komerčná spravodajská televízia HírTV.

"Pri výbuchu boli zranení dvaja hliadkujúci príslušníci Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK). Obaja sú hospitalizovaní. Polícia uzatvorila okolie a uistila sa, že ďalší zranení nie sú," povedala hovorkyňa Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Melinda Csillagová. O stave členov hliadky zatiaľ nevydali žiadne správy. Podľa nepotvrdených informácií zranení boli policajt a policajtka. Muž bol zranený na nohe a žena utrpela poranenia nohy.

Policajní forenzní experti prehľadávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

V okolí tlaková vlna rozbila viaceré okná a bolo poškodených mnoho vozidiel. Bezpečnostný expert Péter Tarjányi pre televíziu uviedol, že všetko naznačuje tomu, že nešlo o výbuch plynu. Zdôraznil, že polícia presne vie, čo sa stalo, o čom svedčí aj skutočnosť, že nikto nehovorí o teroristickom útoku.

Médiá pripomenuli, že v bezprostrednej blízkosti výbuchu je nočný klub, ktorý v minulosti už terčom bombového útoku bol. Po ňom nasledoval otvorený konflikt medzi dvoma zločineckými skupinami.

Maďarsko: Kvôli explózii v Budapešti zvolali bezpečnostný výbor parlamentu 

Schôdzku parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť zvolal na pondelok ráno kvôli sobotňajšiemu výbuchu v centre Budapešti jeho predseda z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zsolt Molnár.

Pre agentúru MTI dnes Molnár uviedol, že na schôdzke očakáva podrobnú správu príslušných orgánov o výsledkoch vyšetrovania a o možných príčinách explózie. Predseda výboru zdôraznil, že očakáva vecné informácie a nie dohady či špekulácie. "Niet miesta pre vzbudzovanie strachu," dodal Molnár.    

Demokratická koalícia nevylučuje, že explózia v Budapešti mala poslúžiť vládnej kampani 

Maďarská opozičná Demokratická koalícia (DK) vyzvala vládu a políciu, aby dnes do 18.00 h vyjasnila okolnosti sobotňajšieho výbuchu v centre Budapešti. Podľa agentúry MTI člen predsedníctva DK György Kakuk uviedol, že ak sa tak nestane, potvrdí sa podozrenie ľudí, že táto udalosť mala poslúžiť vláde v kampani pred referendom o utečeneckých kvótach EÚ.

 Referendum s otázkou "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" sa má konať o týždeň v nedeľu. "Mesiace trvajúca nenávistná kampaň vlády vytvorila v krajine prostredie, v ktorom mnohí nevylučujú, dokonca skôr považujú za pravdepodobné, že za takouto akciou môžu stáť aj Orbánovci," povedal Kakuk, podľa ktorého je práve preto dôležité vyjasniť, čo sa stalo. Dvom zraneným policajtom zaželala DK skoré uzdravenie. Polícia dnes na svojej stránke police.hu uviedla, že stav pacientov je stabilizovaný.

Terčom atentátu boli policajti

Terčom bombového útoku, ktorý sa odohral v sobotu večer v VI. budapeštianskom obvode na ulici Teréz körút boli policajti. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii veliteľ maďarského Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Károly Papp, ktorý povedal: "Policajtov chceli popraviť". Podľa agentúry MTI policajný šéf dodal, že explodovalo podomácky vyrobené výbušné zariadenie kombinované s kovovými predmetmi. 

Polícia pátra po páchateľovi, ktorý má byť 170 cm vysoký vo veku 20-25 rokov s bledým rybárskym klobúkom, tmavou plátennou vestou, modrými džínsami a bielymi topánkami. 
Za jeho dolapenie vypísala polícia odmenu desať miliónov forintov (32.733 eur), dodal Papp. 

 

Viac o téme: VýbuchMaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu