Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ chce na summite o ochrane voľne žijúcich druhov prísne pravidlá: Trvalý zákaz obchodu so slonovinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia sa dnes po prvýkrát zúčastnila na celosvetovom summite zmluvných strán Dohovoru OSN o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi v Johannesburgu v Juhoafrickej republike (JAR).

Európska komisia (EK) dnes v tejto súvislosti pripomenula, že predstavitelia 182 krajín sveta a EÚ ako plnoprávny člen Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) sa budú snažiť dospieť k dohode o konkrétnych opatreniach na lepšiu ochranu niektorých z najvzácnejších druhov našej planéty.

EÚ na základe svojho akčného plánu o nezákonnom obchodovaní s voľne žijúcimi druhmi (platného do roku 2020) sa bude usilovať o prijatie oveľa prísnejších medzinárodných opatrení proti obchodovaniu s voľne žijúcimi druhmi.

V poradí už 17. konferencia zmluvných strán CITES (CoP17) sa bude konať od 24. septembra do 5. októbra v Johannesburgu. Zmluvným stranám poskytne priestor na preskúmanie vykonávania dohovoru CITES, ktorý zahŕňa viac ako 35.000 druhov rastlín a zvierat a zabezpečuje, aby obchodovanie zostalo zákonné, vysledovateľné a udržateľné.

Na konferencii sa zároveň prijmú nové záväzné opatrenia na ochranu voľne žijúcich druhov. EÚ na tomto podujatí zastupuje komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella. Únia chce presadiť tvrdšie zákroky proti nezákonnému obchodovaniu s voľne žijúcimi druhmi a s ním súvisiacou korupciou. Vella sa pokúsi presadiť medzinárodné normy pre obchodovanie s poľovníckymi trofejami; s tým, aby takéto obchodovanie bolo zákonné. Okrem toho navrhne, aby sa dohovor CITES rozšíril o ďalšie druhy morských živočíchov (žraloky), dreva (palisander) a exotických domácich zvierat (plazy) alebo aby sa v rámci CITES zvýšila ich ochrana (papagáje a cicavce), keďže sú predmetom neudržateľného a nezákonného medzinárodného obchodovania.

"Európska únia je hrdá na svoje vedúce postavenie v boji proti nezákonnému obchodovaniu s voľne žijúcimi druhmi. Konferenciu považujeme za príležitosť zintenzívniť boj proti nezákonnému obchodovaniu s voľne žijúcimi druhmi a proti korupcii, ktorá ho podporuje," uviedol komisár pred odletom do Johannesburgu. EÚ sa podľa jeho slov snaží vybudovať celosvetovú alianciu krajín na ochranu voľne žijúcich druhov na miestach, kde tieto žijú, na zablokovanie tranzitných trás a nezákonného dopytu.

EÚ bude aj naďalej podporovať trvalý zákaz medzinárodného obchodu so slonovinou a presadzovať prijatie prísnych opatrení proti nezákonnému obchodovaniu s nosorožcami, tigrami, ľudoopmi, so šupinavcami a s palisandrovým drevom.

Viac o téme: OSNKarmenu Vella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu