Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NASA objavila na Jupiterovom mesiaci nezvyčajnú aktivitu: Zvoláva tlačovku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - NASA pred niekoľkými dňami dňami zverejnili záhadný odkaz. Podľa správy astronómovia objavili nezvyčajnú aktivitu na mesiaci planéty Jupiter. Detaily však prezradí až na zajtrajšej tlačovej konferencii. Okamžite sa objavili špekulácie, že za správa môže súvisieť s mimozemšťanmi.

"Astronómovia predstavia výsledky unikátneho pozorovania mesiaca Europa, ktoré viedlo k prekvapivému dôkazu o aktivite, ktorá môže súvisieť s oceánom pod povrchom Europy," znel odkaz NASA. Ako však odborníci na Twitteri dodali, objav nesúvisí s mimozemšťanmi. Sklamaní fanúšikovia pod oznam reagovali podráždene. "Zobuďte ma, keď nájdete mimozemšťanov," napísal Chris.

Nič to nemení na veci, že pre expertov môže byť objav zaujímavý. Je totiž možné, že v oceáne sa môže nachádzať život. Na stránke iba stručne informujú o osobnostiach, ktoré výstupia na tlačovke.

Europa je najmenším zo štyroch mesiacov Jupitera s veľmi hladkým povrchom planéty, ktorý pokrýva niekoľkokilometrová vrstva ľadu. Pod jeho povrchom sa pravdepodobne nachádza voda, ktorá by mohla obsahovať život. Vďaka hrubému ľadovému plášťu je oceán chránený pred silnou radiáciou. Zároveň je Europa dostatočne teplou planétou, aby mohla byť nositeľkou života.

Oceán je podľa vedcov spojený so skalnatým povrchom, čo by mohlo znamenať, že na planéte prebieha množstvo zaujímavých chemických reakcií. Ožarovanie planéty a jej vnútorná teplota naznačujú, že by na nej mohol byť dostatok energetických zdrojov. Prieskum Europy je druhou najvyššou prioritou vesmírnych misií NASA. Celkový rozpočet misie však dosahuje takmer 5 miliárd dolárov. Informáciu priniesol portál Space.com.

Viac o téme: NASAJupiter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu