Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vražda Zdeňka (†31) v Británii vyburcovala Česko: Urobili mu dojemné a posledné gesto!

Zdeňek Makar Zobraziť galériu (2)
Zdeňek Makar

LONDÝN - Londýnska polícia zatkla troch mužov, ktorí sú podozriví, že v stredu neskoro večer zavraždili 31-ročného Čecha Zdeňka Makara. Informoval o tom včera na svojom webe denník The Guardian. Medzi zadržanými je aj šestnásťročný chlapec. Priatelia Čecha sa teraz poskladali na návrat jeho tela domov do Česka.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že Čech sa nepohodol v reštaurácii Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock neďaleko svojho bydliska so skupinou mladíkov. Tí si potom na neho počkali vonku a napadli ho.

Podľa očitého svedka útočníci zrazili muža v saku ranou do hlavy reťazou k zamykaniu kolies. Išlo o štvoricu mladíkov, ktorí do napadnutého, keď spadol na zem, ešte kopali. Po čine odišli na bicykloch typu BMX.

"Dvaja muži vo veku 19 a 29 rokov a šestnásťročný mladík boli zatknutí pre podozrenie z vraždy," napísal The Guardian s odvolaním na informáciu polície v súvislosti s uvedeným útokom. Trojica je na policajnej stanici, kde je vypočúvaná.

Hovorca metropolitnej polície tiež vyzval prostredníctvom médií všetkých, ktorí videli, čo udalosti predchádzalo, alebo boli svedkami samotného útoku, aby sa prihlásili. Čech podľa polície zomrel v stredu ešte pred polnocou. Podľahol následkom zranenia hlavy.

Priatelia zosnulého začali na internete zbierať peniaze na prevoz tela domov, do Česka. Crowdfundingová kampaň začala GoFundMe fungovať od včera. Zbierajú približne 10 tisíc libier (312 českých korún). 405 darcov do nedeľného rána vyzbieralo 9 800 libier, čiže skoro celú cieľovú sumu.

Vražda Zdeňka (†31) v
Zobraziť galériu (2)

V Británii sa rozmohli útoky

V súvislosti so zmenou atmosféry v Británii po referende o vystúpení krajiny z Európskej únie sa niekedy hovorí o politicky motivovaných útokoch namierených proti prisťahovalcom. České ministerstvo zahraničia ale už v piatok uviedlo, že tento čin za politicky motivovaný nepovažuje. Ani podľa britských médií nejde o zločin z nenávisti, ale skôr o pouličnú kriminalitu.

Naopak, ako etnicky motivovaný zločin označili britské a poľské úrady augustový útok asi 20 početného davu mládeže v anglickom Harlow na dvojicu Poliakov, z ktorých jeden na následky zranení zomrel. Po júnovom referende sa v Británii zvýšil počet útokov na Poliakov a začiatkom septembra o tejto situácii prišla do Londýna jednať poľská vládna delegácia. Britská ministerka vnútra Amber Ruddova uviedla, že na vyšetrovanie podobných útokov dovidí.

Podľa oficiálnych údajov z roku 2014 žije v Británii približne 790.000 Poliakov, čo ich robí po Indoch druhou najväčšou komunitou prisťahovalcov v krajine. České úrady uvádzajú, že v minulom roku na území Británie pracovalo asi 37.000 českých občanov.

Viac o téme: VraždaLondýnZdeňek Makar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu