Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Clintonová sa opäť pustila do Trumpa: Jeho syn prirovnal utečencov k cukríkom

Hillary Clintonová a Donald Trump
Hillary Clintonová a Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nominantka Demokratickej strany USA na prezidentský úrad Hillary Clintonová obviňuje svojho republikánskeho súpera Donalda Trumpa, že poskytuje podporu islamským teroristom v podobe protimoslimskej rétoriky, ktorá podľa nej pomáha Daeš a iným militantným skupinám pri verbovaní nových bojovníkov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Clintonová sa tak podľa nej vyjadrila v čase, keď Trump hovoril v pondelok na Floride pred svojimi priaznivcami o násilných incidentoch z uplynulého víkendu - výbuchoch náloží v New Yorku a New Jersey a útoku nožom v nákupnom stredisku v Minnesote.

Republikánsky prezidentský nominant sa na mítingu pozastavoval nad tým, že 28-ročnému Američanovi afganského pôvodu, ktorého zatkli v súvislosti s uvedenými explóziami, pričom utrpel zranenia pri prestrelke s policajtmi, bude poskytnutá kvalitná zdravotná starostlivosť a právne zastúpenie. Vyslovil sa pritom za to, aby americké orgány od neho získali informácie "akýmikoľvek dostupnými zákonnými metódami". Prítomní Trumpovi podporovatelia však vyzývali na jeho "obesenie".

"Musíme týchto ľudí spravodlivo a veľmi neľútostne potrestať. Toto sú nepriatelia, bojovníci a my musíme byť tvrdí a rázni," povedal Trump. V pondelok tiež zopakoval výzvu na sprísnenie bezpečnostných opatrení v USA vrátane tzv. profilovania cudzincov, ktorí by mohli mať spojenie s terorizmom alebo určitými blízkovýchodnými krajinami.

Clintonová už začiatkom septembra v rozhovore pre izraelskú televíziu povedala, že Daeš by privítal zvolenie Trumpa za prezidenta USA, keďže kritické vyjadrenia tohto politika o moslimoch nahrávajú do rúk extrémistom. Po najnovšom vyjadrení o jeho "napomáhaní" džihádistom Trumpova kampaň reagovala, že ide o obviňovanie z vlastizrady, čo je zachádzaním za hranice prijateľného predvolebného súboja a snahou odvrátiť pozornosť od vlastných zlyhaní. Podľa AP však podobný výrok zaznel aj z úst Trumpa, podľa ktorého teroristi naopak "veľmi chcú, aby bola prezidentkou" USA Clintonová.

Trumpov syn zdieľal nasledujúce

Syn republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donald Trump mladší zverejnil na Twitteri odkaz, v ktorom prirovnal sýrskych utečencov k miske s otrávenými cukríkmi. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Trump mladší sa snažil podporiť otca v prezidentskej kampani a na sociálnej sieti zverejnil snímku misky s cukríkmi Skittles aj s varovaním.

"Keby som mal misku so Skittles a povedal by som vám, že tri z nich vás zabijú, zobrali by ste si ich za hrsť?" napísal na Twitteri. "To je náš problém so sýrskymi utečencami," dodal v odkaze, ktorý vyvolal rozruch a ešte aj dnes vlnu negatívnych reakcií na Twitteri. Trumpov syn v odkaze pokračoval: "Tento obrázok hovorí jasne. Skončime s politicky korektnou agendou, ktorá nekladie Ameriku na prvé miesto."

Jeho otec je zástancom výrazného obmedzenia prisťahovalectva a obvinil demokratickú súperku Hillary Clintonovú, že obhajuje prijatie desaťtisícov utečencov do USA. Materská spoločnosť Wrigley Americas, vyrábajúca ovocné žuvacie cukríky Skittles, sa dištancovala od odkazu na Twitteri v strohej reakcii, ktorá sa stavia proti prirovnaniu a názoru Trumpa mladšieho.

"Skittles sú sladkosti. Utečenci sú ľudia. Nemáme pocit, že je to vhodné pripodobnenie," uviedla viceprezidentka spoločnosti Denise Youngová vo vyhlásení a dodala: "Zdvorilo sa zdržíme ďalších komentárov, pretože čokoľvek povieme, môže to byť nesprávne vysvetľované ako marketing."

Republikánsky nominant na prezidentský úrad Trump opakovane vyzýval na dočasné zastavenie prijímania sýrskych utečencov a toto moratórium by podľa neho malo byť súčasťou širšie koncipovanej prisťahovaleckej politiky. V rámci nej sa vyslovil aj za zákaz vstupu zahraničných moslimských prisťahovalcov do USA, "kým nezistíme, o čo tu dopekla ide".

Viac o téme: Donald TrumpHillary ClintonováDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu