Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pan Ki-mun nešetril hnevom: V OSN sa pokúšajú zachrániť prímerie v Sýrii

Posledný prejav Ki-muna Zobraziť galériu (2)
Posledný prejav Ki-muna (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vystúpil dnes posledný raz pred skončením svojho mandátu s prejavom na Valnom zhromaždení svetovej organizácie v jej sídle v New Yorku. Vo svojom vystúpení dal priechod po roky potláčanému hnevu z politikov, ktorí bez prestania "zásobujú vojnový stroj" v Sýrii, porušujú ľudské práva a bránia dodávkam humanitárnej pomoci hladujúcim ľuďom, informovala tlačová agentúra AP.

Prezidentom, premiérom, monarchom a ministrom na otvorení výročného zasadnutia VZ OSN povedal, že "mocní patróni" na oboch stranách vyše päťročného sýrskeho konfliktu "majú krv na svojich rukách". "V tejto sále sú dnes prítomní zástupcovia vlád, ktoré ignorovali, umožňovali, financovali... alebo dokonca plánovali a uskutočňovali zverstvá páchané všetkými stranami sýrskeho konfliktu na sýrskych civilistoch," vyhlásil. "Mnohé skupiny zabíjali nevinných civilistov," zdôraznil dodávajúc, že aj vláda Sýrie pokračuje v ostreľovaní civilných oblastí barelovými bombami a v systematickom mučení tisícov zadržaných.

Pan, ktorého mandát sa skončí 31. decembra, obvinil bojujúcich predstaviteľov Južného Sudánu, že zradili svojich ľudí. "Na priveľa miestach vidíme lídrov, ako prepisujú ústavy, manipulujú voľby a robia ďalšie zúfalé kroky, aby sa udržali pri moci," vyhlásil. Hodnotiac takmer desať rokov svojho pôsobenia na čele OSN, Pan upozornil na nárast "moci ľudí" v dôsledku príchodu mobilných telefónov, ktoré teraz pokrývajú celý svet, na redukciu chudoby, politické zmeny v Mjanmarsku a na Srí Lanke a dohodu o prímerí dosiahnutú v Kolumbii.

Vyjadril tiež hrdosť na to, že sa za jeho šéfovania podarilo zriadiť organizáciu OSN Ženy. Väčšinu svojej správy však venoval množstvu aktuálnych problémov vo svete a neschopnosti politikov riešiť ich. Menoval konkrétne boje v Jemene, Líbyi, Iraku, Afganistane a oblasti Sahelu a tiež izraelsko-palestínsky konflikt, kde "nádej na riešenie v podobe dvoch štátov deň po dni mizne".

Spomenul aj extrémistov, nedôveru radových občanov vo vedúcich predstaviteľov, stúpajúce hlady morí, rekordné teploty a extrémne búrky, ktoré sú dôsledkom klimatickej zmeny. Rokovanie VZ OSN sa sústredí nielen na globálne krízy, ale aj možnosti ich riešenia. Prioritami sú sýrsky konflikt, stupňujúce sa útoky islamských extrémistov vo svete a milióny ľudí utekajúcich pred bojmi a chudobou, upozornila AP.

Rokovanie 135 hláv štátov a vlád a vyše 50 ministrov sa skončí 26. septembra. Okrem Pan Ki-muna na ňom posledný raz vystúpi krátko po Panovi aj americký prezident Barack Obama, ktorý končí vo funkcii v januári 2017. A veľmi očakávané je tiež vystúpenie britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá bude mať premiéru na VZ OSN necelé tri mesiace nato, ako si Británia odhlasovala vystúpenie z Európskej únie.

Pan Ki-mun nešetril hnevom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Americký prezident Barack Obama obhajoval dnes vo svojom poslednom príhovore k Valnému zhromaždeniu OSN globálnu integráciu a odsúdil izolacionizmus a snahy o budovanie múrov. Obama povedal, že rastúca ekonomická nerovnosť viedla k nárastu etnického a náboženského fanatizmu i agresívneho nacionalizmu a populizmu, informovala tlačová agentúra DPA. Obama zdôraznil, že národy musia spolupracovať, aby mali z globálnej integrácie úžitok všetci.

"Dnes by krajina obklopená múrmi iba uväznila sama seba," uviedol v reakcii na výzvy republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, aby USA a Mexiko oddelil hraničný múr. V ďalšej časti svojho prejavu vyzval svetové spoločenstvo, aby "otvorilo svoje srdcia utečencom, ktorí zúfalo hľadajú domov", keď unikajú pred vojnovým konfliktom v Sýrii a inde.

"Riešiť utečeneckú krízu je nevyhnutné, aby bol svet bezpečnejším. Bohaté krajiny musia robiť viac na pomoc národom, ktoré nesú najväčšiu ťarchu prílevu utečencov," vyhlásil. Obama kritizoval ruskú podporu sýrskeho režimu a inváziu Ruska na Ukrajine. "Vidíme, že sa Rusko pokúša získať späť stratenú slávu silou," povedal. Odsúdil "tyranov", ktorí sa chcú udržať pri moci večnými zásahmi voči opozícii doma či vyvolávaním konfliktom v zahraničí.

V súvislosti so Sýriou zdôraznil potrebu diplomatického riešenia situácie, ktoré by zahŕňalo dodávky humanitárnej pomoci a politickú zmenu v krajine. Jadrový program Severnej Kórey ohrozuje svet, varoval Obama. Postavil do protikladu ekonomiku Južnej a Severnej Kórey, ktorej "pustatina ukazuje, že centrálna, plánovaná ekonomika je slepá ulička", povedal.

Nedávne jadrové skúšky Pchjongjangu podľa jeho slov dokazujú dôležitosť medzinárodného spoločenstva a jeho jednotnej reakcie, Pchjongjang "musí čeliť dôsledkom". V poradí 71. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN otvoril dnes dopoludnia spevom taliansky operný spevák Andrea Bocelli. Za áriu Nessun Dorma z posledného aktu opery Turandot Giacoma Pucciniho si podľa agentúry AP vyslúžil od prítomných hláv štátov a vlád standing ovation.

Témou aj krehké prímerie

Medzinárodné spoločenstvo sa ešte raz pokúsi zachrániť najnovšie prímerie v Sýrii aj napriek tomu, že jeho platnosť sa v pondelok prakticky skončila. Ministri zahraničných vecí viac ako 20 krajín sveta vrátane Ruska a USA sa na tom dohodli dnes na stretnutí popri zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku, uviedla agentúra DPA.

Ďalšie takéto stretnutie v New Yorku je naplánované na piatok, keď majú členovia tzv. podpornej skupiny pre Sýriu zhodnotiť výsledky svojho zintenzívneného úsilia ohľadne prímeria. Popri prebiehajúcom zasadnutí VZ OSN sa medzitým očakávajú ďalšie rokovania v rozličných rámcoch. Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera bolo všetkým účastníkom dnešnej schôdzky jasné, že vývoj viac ako päť rokov trvajúceho konfliktu dospel k "rázcestiu".

"Chceme sa v piatok ráno znova stretnúť, aby sme sa pozreli na to, ako by sa dalo udržať prímerie a tým aj americko-ruské dohody," uviedol Steinmeier. Prerušenie bojov medzi vládnymi silami a povstalcami v Sýrii, ktoré malo platiť od minulého pondelka, sprostredkovali práve Rusko a USA. Prímerie dohodnuté iba na jeden týždeň už vypršalo, aj počas jeho platnosti však bolo často porušované. Damask oficiálne oznámil, že dohodu nebude ďalej dodržiavať.

Iní zástupcovia tzv. podpornej skupiny boli podľa agentúry AP menej optimistickí ako Steinmeier, americký minister John Kerry však trval na tom, že "prímerie nie je mŕtve". Osobitný vyslanec OSN pre sýrsky konflikt Staffan de Mistura vyhlásil, že všetci účastníci stretnutia potvrdili svoju podporu prímeriu, aj keď je momentálne "v nebezpečenstve". De Mistura tiež vyjadril "hlboké pobúrenie" nad pondelňajším útokom na humanitárny konvoj v severnej časti Sýrie, pri ktorom zahynulo približne 20 civilistov.

Viac o téme: OSNPan Ki-mun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu