Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Česko razantne odmieta výsledky volieb na Kryme: Celé to bolo zinscenované

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA - České ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že neuznáva výsledky volieb do ruskej Štátnej dumy, ktoré sa konali na Krymskom polostrove anektovanom Moskvou. Voľby do ruskej dolnej komory parlamentu vyhrala v nedeľu vládna strana Jednotné Rusko, ktorá je spriaznená v prezidentom Vladimirom Putinom, dodal český spravodajský portál Novinky.cz.

"Voľby sa uskutočnili aj na Kryme, ktorý bol s hrubým porušením medzinárodného práva odtrhnutý od Ukrajiny a pripojený k Rusku. Česká republika v súlade s politikou Európskej únie neuznala nezákonné pripojenie ukrajinskej Autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopoľ k Ruskej federácii," vysvetlilo české ministerstvo.

Voľby na Kryme boli zinscenované Ruskom a ČR preto ich výsledky považuje za nezákonné, uviedlo ďalej ministerstvo. Černínsky palác - sídlo českej diplomacie - v oznámení dodal, že členovia ruskej Štátnej dumy "zvolení" na Kryme nebudú pokladaní za poslancov ruského parlamentu.

Prokremeľské Jednotné Rusko, ktorého predsedom je premiér Dmitrij Medvedev, podľa odhadov volebnej komisie po sčítaní 93 percent hlasov získa v parlamente ústavnú väčšinu, a to 343 zo 450 kresiel.

V Organizácii pre bezpečnosť to vidia inak

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ocenili väčšiu transparentnosť nedeľňajších volieb do ruskej Štátnej dumy, dolnej komory Federálneho zhromaždenia, avšak ústami svojho šéfa Jana Petersena poukázali i na často nerealizované demokratické princípy.

OBSE kritizovala aj nedostatky, ktoré sa počas volieb vyskytli. Zástupcovia organizácie zdôraznili, že v priebehu volebného dňa sa vyskytlo menej problémov ako pred samotným hlasovaním. "Transparentnosť a dôvera sa zlepšili, avšak je potrebný väčší priestor pre politické diskusie," citovala tlačová agentúra DPA koordinátora OBSE Ilkku Kanervu, ktorý sa zmienil aj o nerovnakom prístupe ku kandidátom.

Podľa Marietty Tideiovej z Parlamentného zhromaždenia OBSE nebolo dosť politických alternatív. Na margo nízkej volebnej účasti uviedla, že je to všeobecný trend aj v iných krajinách. Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo hodnotenie volieb zo strany OBSE, ktorá mala na ruských voľbách 450 pozorovateľov, za neobjektívne.

Vedúci pozorovateľskej misie Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), Vladimir Garkun, označil predtým víkendové voľby v Rusku za transparentné a v súlade s pravidlami volebného boja. Vo svojom hodnotení pred novinármi v Moskve Garkun priznal, že počas hlasovania boli zaznamenané prípady porušenia zákona o voľbách, nemali však "masový charakter" a "nemohli tak ovplyvniť výsledky hlasovania". Voľby boli v súlade s demokratickými princípmi, boli otvorené a konkurenčné," konštatoval.

Viac o téme: VoľbyKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu