Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tomuto by sa zrejme Orbán potešil: Francúzsky politológ mu dal za pravdu, Kiska ho spucoval

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na neformálnom summite, ktorý sa konal v piatok (16. 9.) v Bratislave, sa zachovalo dekórum, vyhlásilo sa, že sme jednotní, že chceme pokračovať v európskej spolupráci a že EÚ vníma hlavnú tému, ktorá dnes trápi európskych občanov, a tou je otázka bezpečnosti. Uviedol to francúzsky politológ s českými koreňmi, historik a špecialista na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik.

"Videli sme reakcie po summite, že Hollande a Merkelová mali spoločné vyhlásenie, premiér Fico je spokojný s výsledkom, je to predsa len summit, ktorý sa konal v Bratislave, tak by bolo divné, keby kritizoval niečo, čo sám spoluorganizoval. No a potom tu máme Orbána a Renziho, ktorí z opačných dôvodov sú nespokojní s výsledkom. Hovoria, že summit základnú otázku neriešil a majú svojím spôsobom pravdu, teda najmä Renzi, pretože práve on zažíva migračný tlak. A to, že si Európa povie, že sa riadime flexibilnou solidaritou, znamená to, že si s tým vlastne musia poradiť sami," uviedol Rupnik. 

Podľa jeho slov Orbán nedávno po britskom referende vyhlásil, že teraz je v Európe čas na kontrarevolúciu, ktorú povedú krajiny strednej Európy, teda, že späť prenesú právomoci na národné štáty. "Kontrarevolúcia sa však nekoná, ale koná sa posun, ktorý podľa môjho názoru neveští nič dobré," povedal politológ.

Politológ narážal na myšlienku tzv. flexibilnej solidarity, nový vyšehradský termín, ktorý zaviedli. "Flexibilná solidarita, to znie dobre, pretože sa zachová slovo solidarita a vôbec nič nepríjemné to už nemusí znamenať. Čiže keď sa vám to hodí poviete, že chcete solidaritu, napríklad pri debate o rozpočte a keď sa vám to nehodí, poviete, že proste musí byť solidarita flexibilná," vysvetlil Rupnik.

Upozorňuje však na to, že hneď ako sa zavedie myšlienka, že spoločné rozhodnutia sa môžu alebo nemusia uplatniť, a že solidarita je dobrá vec, ale musí byť flexibilná, nesmieme sa potom o rok, dva čudovať, ak niektorý členský štát povie, že flexibilná solidarita funguje aj v iných oblastiach, napríklad v európskom rozpočte. 

"Prečo by EÚ v tomto rozpočte mala dávať 100 miliárd Poľsku, prečo by tri percentá maďarského HDP mali prichádzať z európskych fondov? Flexibilná solidarita je pekný pojem, ale môže znamenať, že dočasne nechceme otvorenú krízu, nechceme otvorenú deliacu čiaru vo vnútri EÚ v tejto otázke. Do budúcna to taktiež môže byť návod na slabšiu a ďaleko menej solidárnu Úniu. Na termín flexibilná solidarita si všetci spomenieme v iných situáciách a za iných okolností a nutne to nebudú tí istí, ktorí sa týmto termínom budú oháňať," konštatuje Jacques Rupnik.

Kiska považuje Orbánovo vyjadrenie o neúspešnom summite za neprimerané

Označiť bratislavský summit EÚ za neúspešný považujem za neprimerané a ide to priamo proti zmyslu, zámeru a účelu tohto neformálneho summitu. Uviedol to prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. 

"A je to tak trochu aj neférové voči jeho účastníkom a organizátorovi. Všetci dobre vieme, že myšlienke Európskej únie neškodia len chyby, omyly alebo problémy, ktoré jednoducho priniesol život. Ale, že jej škodí, ak politici zabudli povedať o Európskej únii a jej inštitúciách pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou. Pritom veľakrát iba sledujú svoje domáce ciele, nejde o vylepšenie Únie, ale o domáce preferencie, percentá, voľby, o cynické zjednodušovanie zložitých otázok alebo o zveličovanie," uviedol prezident na margo vyjadrenia maďarského premiéra.

Pokiaľ ide o vyjadrenia talianskeho premiéra, podľa prezidenta si vyžadujú naše porozumenie a empatiu vzhľadom na situáciu, v ktorej sa dnes Taliansko nachádza.  Maďarský premiér Viktor Orbán označil neformálny summit Európskej únie v Bratislave za neúspešný z hľadiska toho, že sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu. Orbán ďalej vyzdvihol, že v Únii naďalej panuje sebazničujúca a naivná prisťahovalecká politika. Aj teraz sa vraj hovorilo viac o urýchlení prerozdeľovania migrantov, ako o ich zastavení na hraniciach Schengenu.

Viac o téme: Viktor OrbánJacques Rupnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu