Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf OSN kritizuje výroky izraelského premiéra: Vníma ich ako prekážku pre mier

Pan Ki-Mun
Pan Ki-Mun (Zdroj: TASR)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je "znepokojený" vyhláseniami izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý označil oponentov rozširovania židovských osád v Predjordánsku za stúpencov etnických čistiek. Oznámila to dnes agentúra DPA.

Pan vo svojom štvrtkovom vystúpení v Bezpečnostnej rade OSN ohľadom izraelsko-palestínskej otázky tiež uviedol, že Netanjahuove poznámky z minulého týždňa, ktoré odsudzujú tých, čo chcú zastaviť rozširovanie židovských osád na palestínskom území, sú "neprijateľné a poburujúce".

"Dovoľte mi, aby som sa vyjadril jasne: toto osídľovanie je v rozpore s medzinárodným právom. Táto okupácia, utláčanie a represie sa už musia skončiť," povedal generálny tajomník s tým, že medzinárodné spoločenstvo "napospol" vníma aktivity židovského štátu ako "prekážku pre mier".

Izraelský vyslanec pri OSN Danny Danon neskôr vydal prehlásenie, v ktorom kritizuje Panovo vystúpenie v Bezpečnostnej rade. "Ide o skreslený pohľad na situáciu. Prekážka pre mierový proces sa začína aj končí pri palestínskom podnecovaní k terorizmu," zdôraznil izraelský diplomat.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuOrganizácia Spojených národovPan Ku-mun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu