Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Babiš rieši nečakaný problém: Ak chce byť aj v ďalšej vláde, tohto sa musí zbaviť!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR)

PRAHA - Členovia českej vlády nebudú môcť vlastniť médiá. Takéto ustanovenie obsahuje zákon o konflikte záujmov, ktorý dnes schválila česká Poslanecká snemovňa. Ak teda bude chcieť minister financií a šéf hnutia ANO Andrej Babiš byť aj v ďalšej vláde, bude sa zrejme musieť zbaviť svojich médií. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Za zákon o konflikte záujmov zdvihlo ruku po záverečnom čítaní 135 poslancov naprieč politickým spektrom. Proti nemu hlasovalo 37 zákonodarcov z hnutia ANO a dvaja nezaradení. V rámci zákona odhlasovali aj návrh sociálneho demokrata Jana Chvojku, aby členovia vlády nemohli vlastniť médiá. Chvojkov návrh podporilo 133 zo 189 prítomných - a to poslanci z ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, ľudovci a Úsvit. Poslanci z ANO boli proti. 

Predseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes už skôr vyhlásil, že nepochybuje o schválení zákona a že snemovňa urobí "pomerne významný krok proti oligarchizácii krajiny". Babišovi patrí vydavateľstvo Mafra, kam patrí napríklad aj denník Mladá fronta DNES a server iDNES.cz. Babiš vlastní tiež hudobnú televíziu Óčko a rádio Impuls. Zmena týkajúca sa vlastníctva médií bude platiť až pre členov budúcej vlády, dodal portál Novinky.cz. 

Dolná komora českého parlamentu schválila aj to, aby firmy, v ktorých má člen vlády štvrtinový podiel, nemohli mať dosah na tzv. nenárokové dotácie a investičné stimuly. Nemôžu sa tiež zúčastňovať na verejných zákazkách. Táto zmena bude pre ministrov platiť od nadobudnutia jej platnosti, teda zrejme od nového roka. Poslanci však nepodporili návrh, aby členovia kabinetu nesmeli ovládať firmy. 

Babiš sa na hlasovaní nezúčastnil. Známe sú jeho skoršie vyhlásenia, že politici ho nútia prepísať firmy na manželku alebo na nejakého príbuzného. Návrh teraz postupuje do Senátu, hornej komory českého parlamentu. Následne ju dostane na podpísanie prezident Miloš Zeman. Podľa portálu Novinky.cz je však predpoklad, že Zeman vráti návrh zákona dolnej komore. Prekáža mu totiž, že je namierený presne proti Babišovi. 

Viac o téme: MédiáAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu