Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nemeckom otriasla hrozivá správa: Zadržali osoby podozrivé zo spojenia s Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Tri osoby zadržali dnes nemeckí policajti pri sérii razií v rámci protiteroristickej operácie v dvoch spolkových krajinách na severe Nemecka. S odvolaním sa na spolkovú políciu o tom informovali agentúra DPA a AP.

Na celkovo šiestich raziách v Dolnom Sasku a Šlezvicku-Holštajnsku sa podieľalo približne 200 policajtov, uviedla hovorkyňa Spolkového kriminálneho úradu (BKA). Bližšie podrobnosti okrem toho, že pri zásahoch zhabali tiež "množstvo materiálu", neposkytla.

Hovorkyňa odmietla potvrdiť správu denníka Die Welt, podľa ktorej sú tromi zadržanými sýrski azylanti, pričom razie zahŕňali aj prehliadky troch domovov pre utečencov. Vyjadrenie k operácii by podľa BKA mala neskôr v priebehu dňa poskytnúť spolková prokuratúra v Karlsruhe, ktorá má na starosti prípady vyšetrovania terorizmu.

Nemecko je v stave pohotovosti od dvoch teroristických útokov spáchaných za jeden týždeň v júli. K obom sa prihlásila džihádistická skupina Daeš.

Zadržali troch Sýrčanov podozrivých zo spojenia s Daeš

Nemecká spolková prokuratúra vyšetruje troch Sýrčanov pre podozrenie z členstva v teroristickej organizácii. Mužov vo veku 17, 18 a 26 rokov zadržali dnes v rámci série razií a obviňujú ich, že ich do Nemecka ako utečencov vyslala džihádistická skupina Daeš, informuje agentúra DPA.

Muži sú podozriví, že z poverenia Daeš pricestovali vlani v novembri do Nemecka, aby "buď vykonali úlohu, ktorú už dostali, alebo boli pripravení na ďalšie inštrukcie", oznámila prokuratúra so sídlom v Karlsruhe, ktorá má na starosti prípady vyšetrovania terorizmu.
Na konkrétne plány trojice vyšetrovatelia podľa oznámenia pri doterajšom vyšetrovaní nenarazili. Mužov zadržali pri zásahoch v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na severe Nemecka.

Zadržaný Mahir Al-H. (17) sa mal pred rokom pridať k Daeš v sýrskom meste Rakka, kde absolvoval výcvik zaobchádzania so zbraňami a výbušninami. S dvoma ďalšími obvinenými, identifikovanými ako Mohamed A. (26) a Ibrahim M. (18), cestoval v polovici novembra 2015 s falošnými pasmi cez Turecko a Grécko do Nemecka. Od Daeš podľa vyšetrovateľov dostali "vyššiu štvorcifernú sumu hotovosti v americkej mene", ako aj mobilné telefóny s predinštalovaným komunikačným programom.

Denník Die Welt v prvej správe o operácií uviedol, že razie prebehli aj v troch domovoch pre utečencov, pričom BKA sledoval uvedených troch mužov už niekoľko mesiacov po tom, ako dostal od vnútroštátnej tajnej služby avízo na možných džihádistov. 

BKA uviedol, že útoky v Paríži a Bruseli ukázali, že Daeš využil prílev migrantov na vyslanie svojich ľudí do Európy. Úrad dostal vyše 400 tipov na možné spojenie migrantov s terorizmom, no vo väčšine prípadov sa podozrenie nepotvrdilo. Otvorených však bolo viac než 60 vyšetrovaní.

Traja zadržaní Sýrčania boli spojení s útočníkmi z Paríža

Traja Sýrčania, ktorých zadržali v Nemecku pre podozrenie z terorizmu, boli podľa doterajšieho vyšetrovania spojení s páchateľmi vlaňajších útokov z Paríža. Uviedol to dnes nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere. Podľa jeho slov mohli tvoriť tzv. spiacu bunku, píše agentúra DPA.  De Maiziere novinárom v Berlíne povedal, že trojica Sýrčanov na cestu do Nemecka využila zjavne tú istú organizáciu prevádzačov ako niektorí z atentátnikov z Paríža, pričom dostala aj pasy z tej istej výrobne.

Mužov nemeckí vyšetrovatelia sledovali niekoľko mesiacov, potvrdil minister s tým, že nič nenaznačuje, že by boli mali konkrétne plány na útok. Troch zadržaných ešte dnes dopoludnia previezli letecky z Hamburgu do Karlsruhe, kde sídli spolková prokuratúra, ktorá ich vyšetruje oficiálne pre podozrenie z členstva v teroristickej organizácii.

Viac o téme: UtečenciMigrantiNemeckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu