Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Spomienka na teroristické útoky začala tichom: Clintonová musela náhle odísť, tu je dôvod!

Barack Obama si uctil obete Zobraziť galériu (3)
Barack Obama si uctil obete (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Spomienková ceremónia pri príležitosti 15. výročia teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001 sa začala dnes v New Yorku na tzv. Ground Zero, teda na niekdajšom mieste mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC).

Dnešný obrad sa začal minútou ticha a vyzváňaním zvonov o 08.46 h miestneho času (14.46 h SELČ), teda v práve vo chvíli, keď pred 15 rokmi teroristami riadené lietadlo narazilo do severnej veže WTC, nazývaného aj Dvojičky. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

Po minúte ticha sa príbuzní obetí pustili do čítania mien takmer 3000 ľudí, ktorí 11. septembra 2001 prišli o život, keď štyri dopravné lietadlá unesené teroristami vrazili do Dvojičiek, do sídla ministerstva obrany Pentagón pri hlavnom meste Washington a do poľa v americkom štáte Pensylvánia. Išlo o najtragickejší teroristický útok na americkej pôde.

Spomienka na teroristické útoky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prezident Barack Obama si obete pripomenul minútou ticha v súkromí v Oválnej pracovni Bieleho domu. Obama prednesie príhovor na spomienkovom podujatí v Pentagóne. Stovky ľudí sa očakávajú aj na obrade pri Národnom pamätníku v meste Shanksville v Pensylvánii, ktorý stojí na mieste zrútenia Letu 93.

Demokratická nominantka na prezidentský úrad Hillary Clintonová a jej republikánsky súper Donald Trump sa zúčastňujú na obrade pri novom Svetovom obchodnom centre (WTC) v newyorskej štvrti Manhattan, v blízkosti Ground Zero. Po útokoch z 11. septembra 2001 sa začala vojna Spojených štátov proti terorizmu, ktorá trvá dodnes.

Spomienka na teroristické útoky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Američania musia zostať jednotní

Američania nikdy nezabudnú na ľudí, ktorí zahynuli pri teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, nemali by sa však vzdávať svojich hodnôt a nechávať sa rozdeľovať svojimi nepriateľmi. Prezident USA Barack Obama to vyhlásil dnes v sídle ministerstva obrany pri Washingtone, kde vystúpil na spomienkovom obrade pri príležitosti 15. výročia týchto útokov.

"Milosrdenstvo a vernosť nech ťa neopustia. Priviaž si ich na krk, napíš si ich na tabuľu srdca," povedal Obama podľa agentúry AP, pričom citoval jedno z biblických prísloví. Prezident v priestoroch tzv. Pentagónu, kam pred 15 rokmi vrazilo jedno z lietadiel unesených teroristami, vyzdvihol nezlomnosť rodín obetí vtedajších útokov, ktorá je pre neho samého inšpiráciou.

Obama počas spomienky označil výročie útokov za deň, ktorý je na jednej strane "ťažký", na druhej strane však "odhaľuje lásku a oddanosť v srdciach" národa. Podľa agentúry DPA tiež poukázal na pokrok v boji proti teroristickým skupinám, ale aj na to, že popri tomto boji je dôležité, aby USA upevňovali svoje hodnoty.

Clintonovej prišlo nevoľno

Nominantka Demokratickej strany USA na prezidentský úrad Hillary Clintonová upútala dnes pozornosť médií svojím predčasným odchodom zo spomienkového obradu, ktorý sa konal pri Svetovom obchodnom centre v New Yorku pri príležitosti výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Hovorca Clintonovej kampane Nick Merrill, ktorého citovala agentúra AP, informoval, že 68-ročná politička mala pocit "prehriatia" a rozhodla sa preto odísť do blízkeho bytu svojej dcéry, aby si oddýchla. Zverejnené videozábery, ktoré nakrútil náhodný svedok, dokumentujú, že Clintonová pred nastúpením do auta strácala rovnováhu a museli ju podopierať. 

Nemenovaný policajný predstaviteľ potvrdil agentúre AP, že Clintonová pri odchode z podujatia "omdlievala". Z bytu dcéry Chelsea vyšla po niekoľkých hodinách bez toho, aby potrebovala cudziu pomoc, pričom vyhlásila, že "sa cíti úžasne". Zhromaždeným ľuďom zakývala a pred odchodom kolóny ešte zapózovala fotografom s malým dievčaťom. 

Médiá pozorne sledujú Clintonovej zdravotný stav v súvislosti s tvrdeniami podporovateľov jej súpera, republikána Donalda Trumpa, podľa ktorých je po zdravotnej stránke nespôsobilá vykonávať prezidentský úrad. Poukazujú pritom na možné následky otrasu mozgu, ktorý utrpela, keď v decembri 2012 omdlela. Clintonovej lekár však ubezpečil, že sa po tomto úraze úplne zotavila. 

Viac o téme: SpomienkaNew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu