Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Severná Kórea odpálila atómovú bombu: Zemetrasenie v Ázii, bolo silnejšie ako výbuch v Hirošime!

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: SITA/AP)

TOKIO/SOUL/PEKING - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila dnes piatu jadrovú skúšku, ktorá podľa americkej geologickej služby USGS vyvolala zemetrasenie s magnitúdou 5,3. Podľa zahraničných expertov ide o zatiaľ najsilnejší test, ktorý dosiahol takmer dvojnásobok intenzity zatiaľ posledného pokusu z tohtoročného januára a bol označený za čin "fanatickej nezodpovednosti".

15:30 Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady OSN sa uskutoční v New Yorku o 21:00 SELČ.

14:10  "Táto skutočnosť je o to závažnejšia, že ide už o druhú jadrovú skúšku KĽDR v tomto roku. MZVaEZ ostro odsudzuje tento provokatívny čin, ktorý je vážnym ohrozením regionálnej stability, medzinárodného mieru a bezpečnosti a hrubým porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Vyzývame Pchjongjang, aby sa vzdal svojho vojenského jadrového programu, a to úplne, preukázateľne a nezvratne, a okamžite zastavil jadrové skúšky," uviedol tlačový odbor slovenského ministerstva zahraničných vecí.

13:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po severokórejskom jadrovom teste odsúdil "trvalé provokácie" a porušovania záväzných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Vo vyhlásení pre médiá vyzval Pchjongjang, aby rešpektoval svoje medzinárodné záväzky a zdržal sa akcií a hrozieb, ktoré zvyšujú medzinárodné napätie.

12:30 Americká geologická služba USGS uviedla, že v mieste jadrového testu boli zaznamenané otrasy o sile 5,3 stupňa. Podľa amerického analytika osloveného agentúrou Reuters zodpovedala vzhľadom na oznámenú silu otrasu energia uvoľnená pri predpokladanej explózii dokonca 20 až 30 kilotonám.

12:14 Moskva je podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova silne znepokojená, Pchjongjang podľa neho musí dostať "veľmi silné posolstvo", že KĽDR musí plniť rezolúcie BR OSN. Aj Peking podľa čínskej diplomacie poslednú severokórejskú jadrovú skúšku ostro odmieta. Čína zároveň Pchjongjang vyzvala, aby ukončil všetky kroky, ktoré by viedli k eskalácii napätia.

"Medzinárodné spoločenstvo sa musí zomknúť tvárou tvár tejto novej provokácii," apeloval francúzsky prezident François Hollande. Severokórejský test je podľa šéfky diplomacie EÚ Federikom Mogheriniovej vážnou hrozbou pre mier a bezpečnosť celého regiónu.
 
Severná Kórea odpálila atómovú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: google maps)
 
11:20 Severokórejský jadrový test je podľa šéfky diplomacie EÚ Federiky Mogheriniovej vážnou hrozbou pre mier a bezpečnosť celého regiónu, ale aj v širšom ohľade. Mogheriniová dnes vo vyhlásení pre médiá zdôraznila, že KĽDR musí dodržať svoje medzinárodné záväzky, vzdať sa jadrových zbraní a overiteľným spôsobom úplne ukončiť svoje súčasné nukleárne programy.
 
10:55 Severná Kórea niekoľkokrát neúspešne testovala obávanú dvojstupňovú medzikontinentálnu balistickú raketu Tepodong-2, ktorá by podľa odhadov mohla s doletom vyše 6000 kilometrov teoreticky ohroziť aj americkú Aljašku. Táto raketa sa v apríli 2009 neúspešne pokúsila vyniesť na obežnú dráhu komunikačný satelit Kwangmjongsong-2. V decembri 2012 KĽDR vypustila balistickú raketu Unha-3, čo je verzia rakety Tepodong-2, ktorá vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme družicu Kwangmjongsong-3 (Jasná hviezda). Raketa sa ale podľa expertov nevrátila do zemskej atmosféry. KĽDR ale vlastní stovky rakiet krátkeho a dlhého doletu, ktoré by mohli zasiahnuť Južnú Kóreu a väčšinu Japonska. Tieto rakety pravidelne skúša.
Severná Kórea odpálila atómovú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:40 KĽDR budovala civilný jadrový program v spolupráci so Sovietskym zväzom a s Čínou od 50. rokov. V polovici 60. rokov začala usilovať o jadrové zbrane, Moskva aj Peking však odmietli asistovať. V decembri 1985 sa Severná Kórea pripojila k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT), ale v januári 2003 od nej odstúpila.

10:15 Kvôli testu sa podľa juhokórejskej diplomacie ešte dnes na žiadosť Soulu, Tokia a Washingtonu mimoriadne zíde Bezpečnostná rada OSN.

09:45 "Naši atómoví vedci vykonali pokusný výbuch novo vyrobenej jadrovej hlavice na mieste jadrových skúšok na severe krajiny," uviedla severokórejská štátna televízia, ktorá prezentuje názory vodcu krajiny Kim Čong-una.

08:55 Čínske štátne médiá oznámili, že národná agentúra pre ochranu životného prostredia monitoruje radiáciu. Japonské lietadlá začali so zberom vzoriek z ovzdušia a tiež úrady v Tokiu testujú vzorky vody a úroveň radiácie.

Severná Kórea odpálila atómovú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

08:00 Severokórejská televízia informovala, že KĽDR je teraz schopná umiestniť na balistické rakety jadrové hlavice. Zároveň oznámila, že pri najnovšej skúške nedošlo k úniku rádioaktivity a výbuch nijakým spôsobom neohrozil životné prostredie. 

06:54 "Zvýšili sme našu schopnosť vyrobiť štandardizované a miniaturizované jadrové hlavice, takže teraz ich môžeme vyrobiť toľko, koľko budeme chcieť. Toto je naša odpoveď nepriateľským mocnostiam vrátane Spojených štátov. Vysielame do sveta správu, že ak na nás nepriateľ zaútočí, môžeme podniknúť protiútok. Opatrenia na ochranu našej cti a práva na existenciu pred americkou hrozbou budeme prijímať aj naďalej," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom štátnou televíziou.

06:50 "Odhadujeme, že Severná Kórea uskutočnila doposiaľ najväčšiu jadrovú skúšku," uviedol generálny štáb juhokórejskej armády. Výbuch mal podľa neho silu desať kiloton TNT a zemetrasenie, ktoré spôsobil, bolo lokalizované neďaleko severokórejského podzemného jadrového polygónu v Pchunggje, kde sa konali doposiaľ všetky skúšky jadrových zbraní od roku 2006, keď s nimi KĽDR začala.

Severná Kórea odpálila atómovú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Južná Kórea hovorí o provokácii

Atómová bomba, ktorú USA na konci druhej svetovej vojny zhodili na japonskú Hirošimu, spôsobila výbuch s ekvivalentom 15 kiloton TNT. Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje jadrovú skúšku KĽDR odsúdila ako provokáciu, ktorá povedie k uvaleniu ďalších sankcií na Pchjongjang. Soul prijme "všetky potrebné opatrenia", aby KĽDR donútil vzdať sa svojho jadrového programu. V súvislosti s najnovšou jadrovou skúškou Pchjongjangu už Pak Kun-hje telefonicky hovorila aj s americkým prezidentom Barackom Obamom. Na mimoriadnom zasadaní sa stretla aj juhokórejská rada pre národnú bezpečnosť.

Severná Kórea odpálila atómovú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Amerika a Japonsko vyjadrili obavy

Obama na margo najnovšieho jadrového testu uviedol, že každá provokácia Severnej Kórey bude mať "závažné dôsledky". Amerického prezidenta o seizmickej aktivite v blízkosti severokórejskej jadrovej strelnice informovala na palube prezidentského špeciálu Air Force One poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová. Jadrovú skúšku KĽDR odsúdil aj japonský premiér Šinzó Abe, ktorý ju označil za "absolútne neprijateľnú".

Severná Kórea odpálila atómovú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Odsúdenie prišlo aj  zo strany Číny

Rovnako reagovalo aj čínske ministerstvo zahraničných vecí. "KĽDR bez ohľadu na jednomyseľný nesúhlas medzinárodného spoločenstva uskutočnila dnes ďalšiu jadrovú skúšku, čo Čína rozhodne odsudzuje," uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

V televízii oznamujú správu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Peking zároveň vyzval KĽDR, aby dodržiavala svoje záväzky ohľadom jadrového odzbrojenia a nepodnikala  kroky, ktoré by mohli viesť k zhoršeniu situácie na Kórejskom polostrove. Ďalej apeloval na všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby v súvislosti so severokórejskou jadrovou skúškou zachovali rozvahu, pretože nie je v nikoho záujme, aby na Kórejskom polostrove nastal chaos alebo vypukla vojna.

Na nohách sú aj ďalšie krajiny a organizácie

Piata jadrová skúška je "mimoriadne znepokojujúca" a v rozpore s rezolúciami bezpečnostnej rady OSN, uviedol podľa agentúry DPA riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano. "Je to mimoriadne znepokojujúci a poľutovaniahodný čin," uvádza sa vo vyhlásení MAAE.

Severná Kórea odpálila atómovú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

V poradí piatu nukleárnu skúšku KĽDR odsúdilo aj Francúzsko. "Francúzsko dôrazne odsudzuje najnovšiu jadrovú skúšku, ktorú v noci nadnes uskutočnila Severná Kórea, a vyzýva Bezpečnostnú radu OSN, aby toto porušenie svojich rezolúcií riešila," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta.

Viac o téme: Jadrová skúškaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu