Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hollande by sa rád znovu uchádzal o kreslo prezidenta: Vyjadril sa aj k noseniu burkín

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vo svojom prejave naznačil, že sa mieni uchádzať o znovuzvolenie do funkcie. Prezidentské voľby sa vo Francúzsku budú konať na budúci rok. Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že Hollande je pritom najneobľúbenejším prezidentom v moderných dejinách Francúzska.

Hollande dnes vo svojom prejave vykreslil svoju víziu demokracie a z jeho slov opakovane vyplývalo, že by sa chcel uchádzať o znovuzvolenie. "Nikdy nedovolím pošpiniť obraz Francúzska... ani v najbližších mesiacoch, ani v najbližších rokoch," uviedla AP ako príklad jeden z Hollandových výrokov.

So svojím prejavom dnes Hollande vystúpil pred členmi a hosťami Nadácie Jeana Jauresa, Európskej nadácie progresivistických štúdií a think-tanku Terra Nova. Hollandovi priaznivci očakávali, že práve túto príležitosť využije, aby oznámil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách roku 2017. Posledné prieskumy verejnej mienky však naznačili, že približne deväť z desiatich Francúzov si už neželá, aby Hollande kandidoval za hlavu štátu. 

Bývalý prezident Nicolas Sarkozy, ktorého Hollande v roku 2012 porazil v druhom kole prezidentských volieb, sa chce uchádzať o nomináciu v tábore konzervatívcov. AP uviedla, že veľmi silnú pozíciu v predvolebných prieskumoch má šéfka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová. 

Hollande by zákaz nosenia burkín neodobril

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes naznačil, že v prípade celoštátneho zavedenia zákazu celotelových plaviek, ktorý si prajú viacerí konzervatívni politici, by sa proti takémuto opatreniu rázne postavil. Hollande vo svojom dnešnom prejave o turizme a demokracii namietal voči opatreniam, ktoré podľa neho stigmatizujú moslimov. "Pokiaľ som prezidentom, nebude zavedený nijaký zákon, ktorý by bol neuplatniteľný, ako aj protiústavný," povedal.

Nosenie tzv. burkín zakázali počas uplynulej letnej sezóny viaceré francúzske mestá. Odvolávali sa pritom najmä na bezpečnostné dôvody a sekularizmus, pripomenula agentúra AP. Francúzsky najvyšší správny súd ešte v auguste rozhodol, že takýto zákaz porušuje základné ľudské slobody. Zároveň ale uznal, že takéto opatrenie je prípustné vtedy, ak by nosenie burkín mohlo spôsobovať rozruch alebo nepokoje.

Na celoštátny zákaz nosenia burkín vládu odvtedy vyzvali viacerí politici, medzi nimi aj bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa v budúcoročných prezidentských voľbách bude opätovne uchádzať o funkciu hlavy štátu. V súvislosti so zákazom uviedol, že v prípade svojho zvolenia by bol ochotný kvôli nemu zmeniť aj samotnú ústavu.

Predmetný druh plaviek, ktorý je uprednostňovaný moslimskými ženami, zakrýva celé telo vrátane hlavy s výnimkou tváre, rúk od zápästia a nôh od členka dolu. Ich názov je zlúčeninou slov burka a bikiny.

Viac o téme: FrancúzskoFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu