Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúca správa tajnej služby: Česku hrozí teroristický útok a operácie ruských špiónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA – Z Českej republiky do Sýrie vlani prišlo sedem ľudí so zámerom pripojiť sa k teroristickým organizáciám, píše BIS (Bezpečnostná informačná služba). Pochádzali z islamského sveta, v ČR boli krátkodobo. Podľa správy BIS za minulý rok existuje potenciálna hrozba útoku islamistov. V krajine vlani krátkodobo bývalo sedem ľudí, ktorí sa chceli v Sýrii pridať k teroristom. Informoval český portál idnes.cz s odvolaním sa na výročnú správu BIS.

"Aj na území ČR existuje potenciálna hrozba teroristického útoku islamistických džihádistov napojených na takzvaný Daeš, prípadne na skupinu Džabha an Nusrat," stojí vo výročnej správe BIS.

V Česku pôsobili špióni z Ruska a Číny

V Česku vlani najvýznamnejšie pôsobili spravodajské služby Ruska a Číny. Čínske záujmy sa sústredili na rozširovanie vplyvu v českej politike a ekonomike. Rusko vlani viedlo hlavne informačnú vojnu súvisiacu s ukrajinskou a sýrskou krízou, spravodajcovia tiež vyvíjali úsilie dostať sa k dotáciám prostredníctvom nastrčených osôb. Uviedla to Bezpečnostná informačná služba (BIS), ktorá dnes zverejnila výročnú správu o činnosti za rok 2015.

Zo zahraničných rozviedok v Česku vlani dominovali podobne ako v minulých rokoch ruskí spravodajcovia. Podľa BIS sa snažili oslabiť informačný potenciál krajiny utajenou infiltráciou do českých médií a internetu alebo masívnou produkciou propagandy a dezinformácií. Snažili sa tiež narušovať vnútornú súdržnosť a akcieschopnosť organizácií NATO alebo EÚ šírením nepravdivých informácií, ktoré napríklad vytvárali virtuálnu hrozbu vojny.

 

Viac o téme: MigrantiRuskoČínaDaešBezpečnostná informačná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu