Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Karneval v Londýne sa zmenil na pouličné orgie: VIDEO Sex, zvrhlá mládež a stovky zatknutých

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Foto: youtube)

LONDÝN - Notting Hill Carnival je najväčším karnevalom v Európe. Každoročne sa odohráva v západnom Londýne. K veľkej oslave patrí zábava, tanec a šantenie počas celého diania. Tento ročník sa ale zapísal do histórie aj najvyšším počtom zatknutých ľudí za posledných 15 rokov.

Karneval v Londýne trval od nedele a vyvrcholil včera. Počas dvoch dní konania veľkolepej a tradičnej akcie, boli v nepretržitej pohotovosti policajti aj záchranári. Tí mali plné ruky práce. Počas dvoch dní bolo v ich záujme udržať pokoj a mier medzi ľuďmi. 
 
Stalo sa vo svete zvykom, že ku každej veľkej akcii patrí aj výtržníctvo, bitky a agresia. Počas uplynulého ročníka polícia zatkla cez 450 ľudí. V nedeľu išlo o číslo 156 a v pondelok sa k nim pridalo ďalších niekoľko desiatok zatknutých. Išlo o činy spojené s drogovou činnosťou, priestupkami nedodržania verejného poriadku, ďalej o sexuálne trestné činy, či útoky na políciu. Ďalšími trestnými činmi, ktoré zvýšili počet zadržaných osôb, boli lúpeže, poškodzovanie cudzej veci, ublíženie na zdraví, ako aj konanie pod vplyvom alkoholu. 
 
Karneval v Londýne sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: You Tube)
Metropolitná polícia zabavila veľké nádrže stlačeného oxidu dusného na Queensway. Nachádza sa pol kilometra od stanice metra Notting Hill Gate. Dôstojníci si uvedomili, že ide o množstvo, ktoré by dokázalo naplniť 2250 malých kanistrov. Tie predstavujú celkovú hodnotu viac ako 150.000 libier (viac ako 175 tisíc eur). Všetky nájdené nádrže boli zadržané v samostatných operáciách. 
 
Karneval v Londýne sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: You Tube)
Niektorí ľudia boli zatknutí pre viacero trestných činov. Polícia riešila aj štyri incidenty týkajúce sa pobodaných ľudí. V nedeľu o pol piatej nad ránom prijala polícia hlásenie o pobodaní na Wornington Road. Išlo len o 15-ročného chlapca, ktorý bol v kritickom stave prevezený do centrálnej nemocnice v Londýne. Jeho stav bol po prijatí stabilizovaný a chlapec je mimo ohrozenia života. Za toto ublíženie na zdraví, bol zatknutý iba 14-ročný mladík. 
 
Ďalšie tri podobné hlásenia dostala polícia v krátkych časových intervaloch za sebou. Všetky traja pobodaní ľudia boli prevezení do zdravotných zariadení a ani jeden nie je v ohorení života. 
 

Karibská kultúra ovládla Londýn 

V pondelok vyvrcholil 50. ročník tohto karnevalu, ktorý počas dvoch dní hostil 60 kapiel, 38 zvukových systémov a mohol si ho užiť každý, kto navštívil západnú časť Londýna, ktorá sa stala hlavným dejiskom osláv. 
 

Aj po tom, ako slnko zašlo, ľudia sa nepretržite zabávali a tancovali. V uliciach bolo možné nájsť zastúpenie každej vekovej kategórie. Colette Ford pochádzajúca z anglického mesta Salisbury sa tiež zúčastnila veľkolepej akcie. V prepracovanom kostýme Dominy, ktorý stál 170 libier (takmer 200 eur) sa poriadne zabávala a situáciu okomentovala veľmi trefne: "Je to úžasné a krásne byť súčasťou kamiónu." Ďalšou ohúrenou ostala mladá 25-ročná Jasmin Castrioty, ktorá nešetrila chválou: "Rytmus tu je ohromujúci. Cítim to všade. Budúci rok sa určite vrátim."
 
Karneval v Londýne sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: You Tube)
Ľudia výtržníctvo, ani násilie počas karnevalu extra nepociťovali. Potvrdil to aj učiteľ Jan Harvey, pochádzajúci z Jamajky, ktorý situáciu zhodnotil ako bezproblémovú. "Všetci sa bavia, nie je tu žiadny problém. Jediné, čo tu je, je dobrá atmosféra."
 

V nedeľu večer do ulíc vyšlo okolo 500 000 zabávajúcich sa. Ulice sa naplnili hudbou, farbami, zábavou a uvoľnenou atmosférou. Krátko po 6-tej hodine ráno sa začali ľudia ohadzovať farbou, blatom, čokoládou, farebným prachom, a dokonca aj olejom. Tradícia je známa ako J'ouvert oslava – odvodená z francúzskeho výrazu Jour Ouvert, čo znamená otvorenie dverí. Ide o tradičný proces, ktorý prebieha v krajinách ako Trinidad a Tobago. Pri týchto momentoch má človek aspoň na chvíľu zabudnúť na každodenné problémy a starosti. 
 
Jeden z príslušníkov polície si karneval poriadne užil
Zobraziť galériu (10)
Jeden z príslušníkov polície si karneval poriadne užil  (Zdroj: Foto: youtube)
Karneval v Londýne sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: youtube)
Karneval v Londýne sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: youtube)
Karneval je oslavou karibskej kultúry. V Londýne sa prvýkrát konal v roku 1960 a stal sa tak populárnym. Každým rokom ho navštevuje viac a viac cudzincov. Annuar Aziz je podnikateľ z Malajzie a so svojou rodinou prišiel na pár dní do Londýna. Netušil ale, čo sa v meste koná a bol veľmi milo prekvapený. "Je to vynikajúce. Milujeme slobodné duše a každého, kto radostne tancuje. Netušili sme, čo sa to tu deje. Počuli sme z nášho hotela hudbu, a tak sme sa vybrali za zvukom," okomentoval nadšený podnikateľ. 
 

Polícia konala už niekoľko dní vopred

Polícia použila rôzne opatrenia, ktoré mali ochrániť návštevníkov z celej zeme pred prípadným nebezpečenstvom. Karneval bol nepretržite sledovaný osobami poverenými iba na činnosť vyhľadávania podozrivých tvárí. Použil sa tu systém na identifikáciu hľadaných páchateľov pomocou kamery, ktorá skenuje tváre okoloidúcich. 
 
Karneval v Londýne sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: youtube)
Londýnska hladina hrozby bola nastavená veľmi vysoko. Nejaký čas pred karnevalom polícia pravidelne vyzývala všetkých, ktorí sa chystali zúčastniť sa, aby boli ostražití a aby hlásili všetko podozrivé. 
 
Medzi opatrenia nepatril iba systém identifikovania tvárí páchateľov. Polícia už v priebehu minulého týždňa zatkla 215 ľudí s domnienkou, že plánovali použiť karneval ako zásterku pre páchanie trestnej činnosti. Vykonala viac ako 200 domových prehliadok. Zatknutia sa väčšinou týkali trestnej činnosti spojenej s drogami. Polícia pri svojej akcii zadržala šesť strelných zbraní, 50 nábojov, rad nožov a mačiet. Do zhabanej zbierky sa pripojili aj tri motorové vozidlá a 30 000 libier (35 tisíc eur). 
 
Dozorca Robyn Williams povedal: "Karneval je udalosťou roka, a to nielen pre Karibské spoločenstvo, ale aj pre mnoho návštevníkov Londýna. Všetky naše zložky usilovne pracovali na zabezpečení pokojného priebehu celých osláv."
 

 
Viac o téme: ĽudiaKarnevalZábavaVýtržníctvoPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu