Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Merkelovej budúcnosť je nejasná: Jej kandidatúra visí na vlásku, rozhodne jediný muž!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce až budúci rok na jar povedať, či chce byť v najbližších voľbách znovu kandidátkou konzervatívcov na funkciu kancelárky. Napísal to prestížny nemecký týždenník Der Spiegel. Merkelová vraj rozhodnutie odkladá preto, že predseda jej sesterskej strany Kresťansko únie (CSU) Horst Seehofer sa až budúcu jar rozhodne, či jeho strana Merkelovou znovu podporí.

CSU pôsobí iba v Bavorsku, v ostatných spolkových krajinách funguje CDU. V súčasnosti sa CSU s kancelárkou nezhoduje predovšetkým v otázkach migračnej politiky. Budúce spolkové voľby sa majú v Nemecku konať budúci rok na jeseň.

Spiegel napísal, že pre kancelárku je Seehoferovo neskoré rozhodnutie o jej podpore problematické, pretože sa v decembri na zjazde CDU v Essene chce nechať znovu zvoliť do čela strany. Ak nebude ale v tej dobe jasné, či chce byť aj kancelárkou kandidátkou CDU vo voľbách, mohlo by to spôsobiť problémy. Podľa Spiegelu sa ale okolie Merkelovej obáva, že by ju oznámenia kandidatúry bez podpory CSU mohlo poškodiť.

Merkelová vraj mala už na jar oznámiť, či chce byť kancelárkou aj po voľbách, kvôli migračnej kríze a sporom s CSU to ale odsunula na jeseň, čo už teraz tiež neplatí, napísal Spiegel. CDU dnes ale podľa agentúry Reuters k informáciám týždenníka uvádzala, že ide o číre špekulácie.

Merkelová navštívila vo štvrtok Českú republiku, miestnych politikov neúspešne presviedčala o potrebe kvót na prerozdeľovanie utečencov do jednotlivých krajín EÚ. V Prahe sa proti nej aj pre ňu na niekoľkých miestach demonštrovalo a nemecká tlač zhodnotil jej návštevu ako neúspech.

"Kandidatúra Angely Merkelovej očividne visí na hodvábnom vlásku milosti Horsta Seehofer," vyhlásil k otázke kandidatúry podpredseda sociálnodemokratickej SPD Ralf Stegner. Ani sociálni demokrati nevedia, koho budúci rok pošlú do boja o kancelárkou funkciu. Meno vraj chcú zverejniť začiatkom budúceho roka a o ďalších personálie rozhodnú na zjazde koncom mája 2017.

Merkelová je kancelárkou nepretržite tri funkčné obdobia, od roku 2005, teraz už druhýkrát vládne vo veľkej koalícii so sociálnymi demokratmi. Keby sa rozhodla, že chce byť kancelárkou aj ďalej, mohla by prekonať šestnásťročný kancelársky rekord svojho niekdajšieho ochrancu Helmuta Kohla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu