Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčší bankrot v histórii USA: Predátor zorganizoval podvod za 11 miliárd, vo svete nemá obdoby

Bernard Ebbers Zobraziť galériu (2)
Bernard Ebbers (Zdroj: SITA/AP)

EDMONTON/PRAHA - Americký manažér Bernard Ebbers, ktorý 27. augusta oslávil 75. narodeniny, je bývalým šéfom telekomunikačnej spoločnosti WorldCom. Za krach firmy bol v roku 2005 odsúdený na 25 rokov väzenia, do ktorého nastúpil v septembri 2006. "Dravec" či "predátor", ako bol Ebbers pre svoju tvrdosť v podnikaní nazývaný, bol vyhlásený vinným z organizovania podvodu, ktorý doviedol gigant WorldCom k vtedy najväčšiemu bankrotu v histórii USA.

Prokurátori požadovali pre neho kvôli obrovským stratám investorov trest odňatia slobody až na 85 rokov. Podľa federálnych zákonov bude musieť Ebbers stráviť vo väzení najmenej 85 percent svojho trestu, takže na slobodu bude môcť byť prepustený najskôr v roku 2028.

Životný príbeh rodáka z kanadského Edmontonu (1941) je pritom učebnicovým príkladom amerického sna. Mladík, ktorý sa po strednej škole živil ako vyhadzovač a mliekar, získal bakalársky titul v USA len vďaka basketbalovému štipendiu. 

Ebbers v roku 2004
Zobraziť galériu (2)
Ebbers v roku 2004  (Zdroj: SITA/AP)

Po škole sa Ebbers vydal do sveta veľkého obchodu. Po neúspešnom pokuse so sieťou motelov mu prišla v roku 1983 myšlienka založiť telekomunikačnú spoločnosť. Vzápätí vznikla firma LDDS (od roku 1995 pod názvom WorldCom). 

Ebbers však svoju firmu doviedol do absolútneho krachu. Súd ho totiž uznal zodpovedným za účtovný podvod vo výške 11 miliárd dolárov (9,8 miliardy eur), ktorým chcel dosiahnuť vyšší účtovný zisk, a tým pádom lepší kurz svojich akcií na burze. Okrem toho spáchal podvody s cennými papiermi a falšoval údaje. Pôvodne mu hrozilo až 85 rokov, nakoniec dostal "len" 25. V rámci mimosúdneho vyrovnania vyplatil investorom a bývalým zamestnancom 45 miliónov dolárov. 

Viac o téme: KrachBernard EbbersWorldCom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu