Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obliehané sýrske mesto opustia povstalci a civilisti: Začala sa evakuácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Autobusy, sanitky a nákladné autá sa dnes zhromaždili na okraji Dárajjá, obliehaného predmestia sýrskeho hlavného mesta Damask. Ich prítomnosť je súčasťou napĺňania dohody uzatvorenej medzi sýrskymi povstalcami a vládou o evakuácii civilistov a bojovníkov z obliehaného územia, napísala agentúra AP.

Na základe dohody budú môcť civilisti a povstaleckí bojovníci v priebehu dneška opustiť predmestie Dárajjá, dlhodobo obliehané vládnymi silami. Odchod povstalcov z Dárajjá sa považuje za úspech pre vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, keďže sa tým odstráni hrozba nachádzajúca sa iba niekoľko kilometrov od jeho sídla, konštatovala AP.

Dárajjá bola dejiskom jedných z prvých protestov proti sýrskej vláde. Povstanie však postupne prerástlo do ničivej občianskej vojny. Na základe predmetnej dohody odíde z Dárajje 700 ozbrojencov do mesta Idlib, ktoré je pod kontrolou povstalcov, zatiaľ čo 4000 civilistov bude presunutých do vládnych útočísk. "Sme nútení odísť, naše podmienky sa zhoršili tak, že sa to už nedá uniesť. Vydržali sme štyri roky, viac však nevládzeme," uviedol pre agentúru AP jeden z miestnych aktivistov.

Viac o téme: SýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu