Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zdá sa, že Merkelová nie je v Česku príliš obľúbená: Okamurovci postavili pred jej príchodom barikádu

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

PRAHA - Na jednodňovú oficiálnu návštevu Českej republiky pricestuje dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová. Približne tri desiatky priaznivcov hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru pred príchodom kancelárky postavili pred úradom vlády z papierových škatúľ symbolickú nemú barikádu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Krátky happening, po ktorom sa aktéri na mieste odfotografovali, by sa počas dňa mal presunúť na Palackého námestie. Tam by mal zo škatúľ vzniknúť Veselý múr s karikatúrami. 

Merkelová má počas návštevy ČR rokovať s premiérom Bohuslavom Sobotkom (ČSSD) a členmi vlády, ako aj s prezidentom Milošom Zemanom. Hlavnými témami ich rozhovorov majú byť budúcnosť Európskej únie, česko-nemecké vzťahy, migračná kríza či vedecko-technická spolupráca.

Sobotka sa chce pri stretnutí zamerať najmä na spoluprácu oboch štátov vo vede a vo výskume či na budovanie vysokorýchlostného železničného spojenia oboch krajín. Dotknúť sa chce aj boja proti organizovanému zločinu, konkrétne drogovej problematiky.

Prezident hodlá zase s kancelárkou prebrať otázky okolo migračnej krízy. Kým Zeman považuje moslimských utečencov za potenciálnu hrozbu, Nemecko je pod Merkelovej vedením v otázkach migrácie nepomerne ústretovejšie, píšu Novinky.cz. Počas návštevy sú plánované demonštrácie ako na podporu, tak aj proti politike, ktorú Merkelová presadzuje.

Viac o téme: Angela MerkelováČeská republikaSloboda a priama demokracia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu