Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké sťahovanie národov: Východná Európa chce späť svoje mozgy, láka ich na byty aj štipendiá!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Prisťahovalci z východnej Európy, ktorí prišli do Veľkej Británie v očakávaní lepšieho života, sa stali cieľovou skupinou masívnych kampaní v ich domovských krajinách. Politici si želajú, aby po brexite zvážili možnosť návratu. Emigrácia smerom na Západ totiž spôsobila značný "odliv mozgov", čo vyvolalo na východe kontinentu nedostatok kvalifikovaných pracovných síl a študentov, čím tamojšie ekonomiky trpia.

Ako môžu Briti zostať v EÚ, keď z nej krajina vystupuje? Po brexite sa uchyľujú k nečakanému kroku

Lotyšsko pre svoju kampaň na zvrátenie odlivu využíva ako slogan slová skupiny Jackson 5 z piesne "I want you back (Chcem ťa späť)" z roku 1969: "Bol som slepý, že som ťa nechal odísť, chcem ešte jednu šancu." Ostatné krajiny vo východnej Európe začali podobné kampane.

Poľsko ponúka navrátilcom pomoc pri bývaní, zamestnaní a aj v zdravotníctve, zatiaľ čo Rumunsko sa spojilo s podnikmi a vysokými školami, ktoré ponúkajú štipendiá a pracovné príležitostí.

Veľké sťahovanie národov: Východná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jupiterimages)

Vo Veľkej Británii žije asi 700-tisíc migrantov poľského pôvodu, 80-tisíc Rumunov, 115-tisíc Litovčanov a 65-tisíc Lotyšov, čo je potenciálne lukratívna populácia pre ich domovské krajiny, ktoré sa ich zúfalo snažia nalákať späť.

Pôvodom Litovčan Rokas Grajauskas z Danks Bank podľa portálu express.co.uk povedal: "Diaspóra žijúca v zahraničí predstavuje obrovský nevyužitý potenciál pre ich vlasť."

Odliv mozgov stojí východoeurópske krajiny v priemere sedem percent hrubého domáceho produktu ročne, táto strata by sa v blízkej budúcnosti mohla zvýšiť na deväť percent. Vzhľadom na brexit však môže v skutočnosti počet migrantov smerujúcich do Veľkej Británie nie klesať, ale naopak, ešte stúpnuť.

Veľké sťahovanie národov: Východná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Správa vládneho výboru pre vnútorné záležitosti zo začiatku tohto mesiaca varovala: "Minulé skúsenosti ukázali, že predchádzajúce pokusy sprísniť imigračné pravidlá viedli k citeľnému nárastu imigrácie pred tým, než pravidlá vstúpili do platnosti. Veľa bude záležať na rokovaniach medzi Britániou a EÚ a tiež detailoch akejkoľvek dohody."

Viac o téme: Východná európaBrexitSťahovanie národov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu