Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Išlo o sekundy: Dramatické VIDEO chlapca opásaného výbušninami, ktorý sa chystal spáchať masaker

Chlapec chcel spáchať samovražedný atentát Zobraziť galériu (4)
Chlapec chcel spáchať samovražedný atentát (Zdroj: profimedia.sk)

KIRKUK - Ani nie 24 hodín po sobotnom masakri na svadobnej hostine v Turecku, kde vraždil maloletý samovražedný útočník, polícia zatkla ďalšieho chlapca s fatálnymi úmyslami. V irackom meste Kirkúk ho za dramatických okolností vyzliekla z pásu plného výbušnín, v ktorom sa chcel odpáliť pred šiitskou mešitou.

Masaker na tureckej svadbe: Šokujúca správa o útočníkovi, smrť 51 ľudí má na svedomí dieťa!

Chlapec, ktorý mal na sebe tričko futbalového klubu FC Barcelona s menom Lionela Messiho na zadnej strane, údajne začal plakať po tom, čo ho včera, severne od Bagdadu, zadržala iracká polícia.

Prípady, ktoré sa odohrali počas víkendu, vedú k obavám, že teroristická organizácia Daeš čoraz častejšie využíva deti na svoje smrtiace útoky. Ďalší dvaja samovražední atentátnici sa v Kirkúku počas nedele odpálili. Spolu sa pri nich zranili traja ľudia.

Išlo o sekundy: Dramatické
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Kurdská mediálna skupina Rudaw uviedla, že zadržaný podozrivý bol zbavený pásu s výbušninami bezpečnostnými silami predtým, ako ho odviedli. "Vedie sa dnes nebezpečná kampaň proti Kirkúku," oznámil bezpečnostný zamestnanec médiu.

Išlo o sekundy: Dramatické
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Chlapec vo veku dvanásť až trinásť rokov mal údajne v pláne vyhodiť sa do povetria pri šiitskej mešite. Pás neskôr zneškodnili v bezpečnej vzdialenosti od verejnosti. Útoky nasledovali po nedávnych úspešných vojenských zásahoch Pešmergy proti Daeš.

Začiatkom tohto roka teroristi vydali aplikáciu, ktorá vyučuje arabskú abecedu. "Mláďatá chalifátu" ju nasávajú pomocou kreslených obrázkov zbraní, či už tankov, munície alebo mečov, ktoré pomáhajú deťom zapamätať si jednotlivé písmená. Ide o jeden z najnovších ťahov na indoktrináciu detí v Iraku a Sýrii.

Už predtým Daeš zverejnil videá, ako podrobuje malých chlapcov tvrdému výcviku a taktiež ich necháva vykonávať brutálne popravy. Informoval portál MailOnline.

Masaker na kurdskej svadbe v Turecku

Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prvé dôkazy naznačujú, že za atentátom v Gaziantepe stáli ozbrojenci z hnutia Islamský štát bojujúci v susednom Iraku a Sýrii.

Ako poznamenala spravodajská stanica BBC, mohlo ísť o pomstu islamistov za nedávne straty územia počas bojov v Sýrii. Kurdskí bojovníci s pomocou leteckých síl koalície vedenej Spojenými štátmi vyhnali bojovníkov z ich bašty v sýrskom meste Manbidž.

Pri bombovom útoku počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mohlo ísť aj o okamžitú odpoveď na sobotňajšie vyhlásenie tureckého premiéra Binaliho Yildirima, že jeho vláda chce hrať aktívnejšiu úlohu v sýrskom konflikte. Hovorí sa o tom, že sa chystá ofenzíva rebelov z tureckého územia na mesto Džarabulus na sýrskej strane hraníc, ktoré je v držbe členov Islamského štátu.

Atentát spáchal samovražedný útočník, ktorý mal 12 a 14 rokov a usmrtil najmenej 51 osôb, ďalších zhruba 100 ich utrpelo zranenia. 22 obetí malo menej ako 14 rokov. Výbuch telá tak znetvoril, že niektoré nebolo možné zatiaľ identifikovať a čaká sa na analýzu DNA.

Viac o téme: IrakSamovražedný útočníkDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu