Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecká vláda varuje občanov: Nový koncept obrany, vytvorte si zásoby pre prípad útoku

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nemecká vláda má v stredu po prvýkrát od konca studenej vojny schvaľovať koncepciu civilnej obrany. V jej rámci vraj vyzve obyvateľov, aby si doma vytvorili zásoby jedla a vody pre prípad útoku alebo inej katastrofy.

Podľa koncepcie by mali byť obyvatelia Nemecka schopní vydržať s vlastnými zásobami jedla až desať dní a s vodou aspoň päť dní. Každá domácnosť by teda mala mať doma dva litre vody na hlavu a deň, napísal nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Denník uviedol, že ide o prvú stratégiu civilnej obrany od konca studenej vojny a spracovalo ju nemecké ministerstvo vnútra. Koncepcia má 69 strán. Uvádza síce, že "útok na nemecké územie, ktorý by si vyžiadal konvenčné obranu krajiny, nie je pravdepodobný", ale napriek tomu nie je možné takéto budúce ohrozenie vylúčiť a je potrebné sa na ne pripraviť.

Obyvateľstvo krajiny by teda malo byť schopné zabezpečiť si v prípade núdze svoje potreby samo, než to bude schopný urobiť stáť. Domácnosti by teda mali mať nielen dostatočné zásoby jedla a vody, ale aj hotovosti a palív.

Viac o téme: VládaZásobyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu