Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ako môžu Briti zostať v EÚ, keď z nej krajina vystupuje? Po brexite sa uchyľujú k nečakanému kroku

V referende si Briti odhlasovali odchod z EÚ Zobraziť galériu (3)
V referende si Briti odhlasovali odchod z EÚ (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ako zostať v Európskej únii, keď sa vaša krajina rozhodla z nej vystúpiť? Mnoho Britov sa snaží vysporiadať s brexitom tak, že chcú získať pas niektorej inej európskej krajiny. A to napríklad prostredníctvom partnerského vzťahu, ale častejšie vyhľadaním predkov v niektorom z ostatných 27 členských štátov EÚ.

Môže byť rok 2016 ešte horší? Strašná PROGNÓZA pre ďalšie mesiace, ľudstvo vraj nečaká nič dobré

Briti síce ešte nevedia, v akej miere budú môcť po zavŕšení rozvodu medzi Londýnom a Bruselom ďalej voľne žiť alebo pracovať v Európskej únii, ale niektorí už požiadali o občianstvo iného členského štátu únie. V tomto smere sa im predovšetkým ponúka možnosť využiť svoj írsky pôvod. Asi desať percent Britov má podľa írskych zákonov nárok na írske občianstvo.

"Uvažovala som o žiadosti získať írske občianstvo už pred referendom, ale neurobila by som to, keby sa neodhlasoval odchod z EÚ. Považovala by som to za nečestné," povedala novinárka Johanna Derryová. Od referenda táto mladá žena ale už zhromaždila potrebné dokumenty na zapísanie do írskeho registra osôb narodených v zahraničí.

"Cítim sa Európanka, takže pre mňa má tento krok význam. Niektorí ma obviňovali, že zrádzam svoje anglické korene, ale v mojej rodine je írska kultúra veľmi prítomná, takže sa ma to nedotýka," vysvetlila Derryová.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Žiadostí o írske pasy bolo hneď po referende z 23. júna toľko, že írsky minister zahraničia Charlie Flanagan vyzval Britov k trpezlivosti. Zdôraznil, že konzulárne úrady sú pod veľkým tlakom.

V rovnakom čase ale zaznamenalo ohromný nárast žiadostí o informácie aj nemecké veľvyslanectvo v Londýne. Ešte prekvapivejšie sa javí rozhodnutie 400 britských potomkov sefardských Židov, ktorí boli pred piatimi storočiami prenasledovaní a vyháňaní z Portugalska, požiadať o občianstvo tohto malého štátu na juhu Európy.

"Denne dostávame desiatku žiadostí o informácie," uviedol hovorca židovskej obce v portugalskom meste Porto na severe krajiny Michael Rothwell. Pred referendom len päť Britov využilo portugalský zákon z marca 2015, ktorý umožňuje týmto Židom získať portugalské občianstvo. A to ako odškodnenie za perzekúcie, ktoré postihli ich predkov na konci pätnásteho storočia.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Aj britský portál rodokmeňov zaznamenal po referende výrazný nárast užívateľov. "Počet užívateľov internetu, ktorí využívajú naše služby, sa zvýšil o 40 percent. Počet vyhľadávania írskych predkov stúpol o 20 percent," spresnila predstaviteľka portálu Sue Moncurová.

Pre tých, ktorí nemôžu nájsť nejakých predkov, ostáva možnosť uzavrieť manželstvo. Briti a Britky, ktorí sú v manželstve s Európanmi, si totiž zachovajú právo žiť a pracovať na kontinente.

Študentky Katy Edelstenová a Chloe Cordonová v snahe uhľahčiť zoznamovanie vytvorili zvláštny portál. Ten sa snaží dať dohromady Britov a Britky s občanmi iných krajín EÚ, ktorí žijú v Británii. Portál má už tisíce členov.

"Nikto sa nechce vydať alebo oženiť len kvôli pasu. Je to len zábavný spôsob k stretnutiam. Je veľa spôsobov, ako nájsť svoju lásku, takže prečo nie vďaka brexitu?" pýta sa Edelstenová. "Naším konečným cieľom je, aby sa ľudia skutočne zamilovávali a my mohli organizovať skupinové svadby s prstienkami a tortami so symbolmi Európskej únie," dodala mladá žena.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu