Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvá vedecká štúdia o chemtrails búra mýty: Najväčšia konšpirácia na svete má vysvetlenie!

Vedci sa pozreli na chemtrails (ilustračné foto). Zobraziť galériu (2)
Vedci sa pozreli na chemtrails (ilustračné foto). (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Biele pruhy za lietadlami, teda chemtrails, nedajú spávať mnohým konšpirátorom. Tí za tým vidia snahu o ovládnutie sveta tajnou skupinkou ľudí. Na svete je prvá vedecká štúdia, ktorá sa zaoberá týmto fenoménom. Vedci však majú pre konšpirátorov jednoznačnú správu!

Až 17 percent ľudí verí úplne alebo čiastočne v konšpiráciu chemtrails. Vyplýva to z výsledkov jedného prieskumu vedcov spomedzi 3015 opýtaných na túto tému. Táto konšpirácia patrí k najrozšírenejším a panujú okolo nej mnohé mýty. Veľkú pozornosť jej venujú aj mnohé hoaxové či "alternatívne" stránky. Na svete je prvá odborná štúdia, ktorá sa venuje chemtrails.

Čo sú chemtrails?

Podstata chemtrails (chemické stopy) má spočívať v tom, že lietadlá rozprašujú počas letu chemikálie, ktoré majú ľudstvu spôsobiť neplodnosť či dokonca ho nejakým spôsobom ohlupovať.  Takýmto spôsobom by mal chcieť následne niekto ovládnuť svet. Dôkazom podľa konšpirátorov sú veľké biele čiary (kondenzačné stopy), ktoré zanechávajú na oblohe lietadlá.

Vedci vyriekli verdikt

Minulý týždeň bola publikovaná nová štúdia s názvom "Kvantifikovanie konsenzu expertov proti tajnému, veľkému atmosférickému rozprašovacieho programu". Tím vedcov z Carnegieho vedeckého inštitútu Kalifornskej univerzity oslovil s otázkami o chemtrails 77 vedcov. Patria medzi nich dve skupiny - geochemici a chemici v oblasti atmosféry či kondenzačných stôp. A výsledky štúdie? Až 76 z nich potvrdilo, že sa nikdy v živote nestretli s dôkazmi, ktoré podporujú konšpiráciu chemtrails. Ide teda o 98,7 percentnú zhodu.

Otázka presne znela: Stretli ste sa s dôkazmi, ktoré dokazujú existenciu chemtrails? Skratka SLAP znamená large-scale atmospheric spraying program, teda veľký atmosférický rozprašovací program.

Prvá vedecká štúdia o
Zobraziť galériu (2)

A čo ten jeden zostávajúci vedec? Vedkyňa zaznamenala vysoké hodnoty bária v atmosfére na mieste, kde sa podľa zmeskej koncentrácie vyskytuje iba málo tohto chemického prvku. Napriek tomu, žiadnu nekalú aktivitu nezaznamenala.

Čo tvorí biele pruhy za lietadlami

O údajných dôkazoch, ktoré mali dokazovať chemtrails, povedali, že sa dajú vysvetliť inými javmi za znalosti chémie či fyzických javov. Vysvetlenie je podľa nich jednoduché. Motory z lietadla vypúšťajú teplý vzduch. Ten vo vysokých výškach a nízkych teplotách za pomoci aerosolov kondenzuje a vytvára paru - teda biele čiary za lietadlami.

Prečo ich je stále viac a vydržia dlho?

Aj pre dve vyššie položené otázky majú vedci odpovede. Viac sa ich zdá byť pretože je aj viac lietadiel vo vzduchu. Letecká doprava je čoraz viac rozšírenejšia. Ich trvácnosť vo vzduchu môže byť zase vysvetlená tým, že kvôli klimatickým zmenám, konkrétne vyššej vlhkosti ovzdušia, sa udržia dlhšie na oblohe.

Aj tak nepresvedčia

Vedci sú však skeptickí a nemyslia si, že zarytých konšpirátovo, ktorí veria v chemtrails, presvedčia. "Možno nepresvedčíme zarytých zástancov tejto teórie, že ich milovaný tajný rozprašovací program je iba paranoidná fantázia, ale snáď ich priatelia prijmú fakty."

Viac o téme: ŠtúdiaVedciChemtrails
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu