Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Arabi zaútočili na nemocnicu i školu v Jemene: Medzi obeťami je mnoho detí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Najmenej sedem ľudí zahynulo a ďalších 13 utrpelo zranenia pri útoku lietadiel koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorý dnes zasiahol nemocnicu v provincii Hadždža na severozápade Jemenu. S odvolaním sa na výpovede tamojších úradov a svedkov o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Podľa výpovede jedného zo svedkov nemocnicu nebolo možné ihneď po útoku evakuovať, pretože existovali obavy z ďalších náletov. Nad budovou totiž stále prelietavali vojenské lietadlá. Nemocnicu prevádzkuje medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Tá na svojom účte na sociálnej sieti Twitter potvrdila, že k náletu došlo, avšak počet jeho obetí podľa nej doposiaľ zrejmý nie je. Hovorca vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou sa k správe o útoku zatiaľ nevyjadril. 

MSF zároveň uviedla, že koalícia arabských štátov zasiahla v sobotu pri leteckom útoku na severe Jemenu náboženskú školu - madrasu, pričom zabila desať detí a ďalších 28 zranila.  Koalícia toto obvinenie odmietla a vyhlásila, že terčom jej sobotného náletu bol výcvikový tábor protivládnych povstalcov, ktorí tam údajne pripravovali detských vojakov. Na jednej strane v ozbrojenom konflikte v Jemene je medzinárodne uznaná vláda podporovaná koalíciou na čele so Saudskou Arábiou. Proti nej bojuje šiitské povstalecké hnutie húsíov. Podľa zdrojov OSN si konflikt v Jemene vyžiadal už vyše 3000 mŕtvych a viac ako 6000 zranených civilistov. 

Viac o téme: JemenLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu