Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hurikán Earls zasiahol rýchlosťou 120 km/h Belize, teraz smeruje do Mexika

Tropická búrka Earl sa zmenila na hurikán Zobraziť galériu (3)
Tropická búrka Earl sa zmenila na hurikán (Zdroj: SITA/AP)

BELMOPAN - Tropická búrka Earl zosilnela v stredu na hurikán prvej kategórie s maximálnou rýchlosťou ustáleného vetra 120 km/h, smerujúc na stredoamerický štát Belize. V Hondurase ešte predtým zanechala za sebou popadané stromy a stĺpy elektrického vedenia.

Silný dážď a vietor zasiahol takmer celý Honduras. Na mori sa prevrátila rybárska loď, ktorú zasiahla mohutná vlna. Väčšinu z 83 ľudí na palube sa podarilo zachrániť, avšak námorníctvo naďalej pátra po dvoch nezvestných, informovala agentúra AP. Štyri rodiny zase museli zachraňovať v prístavnom meste Trujillo, kde sa vyliala rieka.

Hurikán Earls zasiahol rýchlosťou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Školy na celom atlantickom pobreží Hondurasu ostali v stredu zatvorené, podobne ako aj dve komerčné letiská. Podľa Amerického národného centra pre hurikány so sídlom v Miami prinesie Earl prudké dažde, povodne a silný vietor okrem Belize aj do Mexika.

Hurikán Earl zasiahol pevninu v Belize a postupuje na Mexiko

Hurikán Earl zasiahol pevninu stredoamerického štátu Belize neďaleko najväčšieho mesta Belize City s maximálnou rýchlosťou ustáleného vetra 130 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány so sídlom v Miami s tým, že varovanie platí pre celé Belize.

Oko hurikánu sa dnes skoro ráno miestneho času nachádzalo približne desať kilometrov juhozápadne od Belize City a rýchlosťou 23 kilometrov za hodinu sa pohybovalo západným smerom. Vláda v Belize zriadila pre obyvateľstvo úkryty pred búrkou. Pomocou rozhlasového a televízneho vysielania vyzývala ľudí z nižšie položených oblastí, aby sa presunuli do vyššie situovaných miest.

Earl prinesie prudké dažde, povodne a silný vietor okrem Belize aj do Mexika, pre ktorého časti platí varovanie pred hurikánom. Meteorológovia očakávajú, že Earl bude postupne po vstupe na pevninu strácať na sile a intenzite. Hurikánové centrum v Miami napriek tomu predpovedalo, že prudká búrka pretrvá v južnom Mexiku až do soboty. Earl bude totiž prechádzať Yucatánskym polostrovom a štátmi Tabasco a Veracruz.

Viac o téme: HurikánTropická búrkaEarlBelize
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu