Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mayová navštívila aj Poľsko: S Britániou chcú spolupracovať aj po brexite

Theresa Mayová a Beata Szydlová
Theresa Mayová a Beata Szydlová

VARŠAVA - Poľsko a Veľká Británia chcú napriek rozhodnutiu občanov ostrovnej monarchie o odchode z Európskej únie prehĺbiť spoluprácu.

Ako dnes pri nástupnej návšteve Poľska vyhlásila vo Varšave britská premiérka Theresa Mayová, ktorá predtým rokovala v Bratislave s predsedom vlády SR Robertom Ficom, brexit by nemal zoslabiť, ale posilniť britsko-poľské vzťahy. Za strategického partnera označila Veľkú Britániu pri tejto príležitosti poľská premiérka Beata Szydlová a dodala, že tomu tak bude aj v budúcnosti.

Mayová pripomenula, že Poľsko bolo vlani druhým najväčším obchodným partnerom Veľkej Británie, a spoločne s predsedníčkou poľskej vlády zdôraznila význam úzkych hospodárskych kontaktov. Hostka z Londýna súčasne vo Varšave ubezpečila, že viac ako 850.000 Poliakov žijúcich na Britských ostrovoch je naďalej vítaných. "Vážime si ich príspevok k rozvoju našej krajiny a odsudzujeme útoky voči poľskej komunite po plebiscite," cituje tlačová agentúra DPA slová britskej premiérky.

Podobne ako v Bratislave aj v poľskej metropole Theresa Mayová na margo práv občanov iných krajín Európskej únie na území Veľkej Británie zdôraznila princíp vzájomnosti. Prisťahovalci budú môcť zostať, ak sa zachovajú práva Britov žijúcich v iných členských štátoch únie, vyplynulo z jej slov.

Viac o téme: PoľskoTheresa MayováBeata SzydlováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu