Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Milióny veriacich zatajili dych: Pápež František spadol v Poľsku počas bohoslužby

Pápež spadol pri slúžení omše. Zobraziť galériu (6)
Pápež spadol pri slúžení omše. (Zdroj: SITA/AP)

ČENSTOCHOVÁ - Milióny televíznych divákov a desaťtisíce zúčastnených dnes mali možnosť sledovať omšu celebrovanú pápežom Františkom v Čenstochovej, na najposvätnejšom mieste Poľska. Stali sa však aj svedkami nepríjemného pádu takmer osemdesiatročného pontifika, ktorý pri oltári spadol na schodíku a museli mu pomáhať postaviť sa späť na nohy.

Kiska zavítal na Svetové dni mládeže: Nezabudol ani na pozvanie pre pápeža

Pápež František dnes v Čenstochovej poďakoval Poliakom za to, že si zachovali katolícku vieru napriek desiatkam rokov komunistickej vlády. Podľa agentúry Reuters tak urobil počas omše pred desiatkami tisíc ľudí v zrejme najznámejším poľskom pútnickom mieste.

VIDEO Milióny veriacich zatajili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pápež sa v kláštore Jasná Hora pomodlil pred šesťsto rokov starým obrazom Panny Márie Čenstochovskej, ktorý je v Poľsku považovaný za národnú sviatosť. Pri nasledujúcej bohoslužbe k 1050. výročiu príchodu katolicizmu do Poľska potom ocenil "nákazlivú silu naozajstnej viery, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu". Poďakoval tiež Poliakom za to, že si svoje náboženské presvedčenie udržali aj v ťažkých časoch.

VIDEO Milióny veriacich zatajili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pri incenzovaní kadidlom sedemdesiatdeväťročný pontifik náhle spadol, jeho sprievodcovia mu ale pomohli. František podľa svedkov pôsobil dojmom, že sa nezranil, a pokračoval vo vedení bohoslužby. Pápež trpí ischiasom, ochorením, pri ktorom mu bolesť niekedy vystreľuje do nohy z dolnej časti chrbta.

Pápež mal pôvodne priletieť do Čenstochovej vrtuľníkom, kvôli zlému počasiu ale nakoniec zvolil pre dopravu zo 120 kilometrov vzdialeného Krakova auto. Popoludní sa hlava katolíckej cirkvi do Krakova vráti a stretne sa s veriacimi, ktorí do juhopoľského mesta prišli na stretnutie mladých katolíkov z celého sveta. Na tomto slávnostnom ceremoniáli v parku Błonie v blízkosti krakovského Starého Mesta sa očakávajú státisíce ľudí.

VIDEO Milióny veriacich zatajili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Svetové dni mládeže začali v Krakove v utorok za prítomnosti pol milióna účastníkov. Vyvrcholia v nedeľu veľkou omšou, ktorej by sa podľa predpokladov usporiadateľov malo zúčastniť poldruha milióna veriacich.

VIDEO Milióny veriacich zatajili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: PápežFrantišekČenstochováSvetové dni mládeže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu