Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Merkelová prehovorila po týždni od krvavých útokov: Grilovačka v priamom prenose, potupa Nemecka!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Vlna násilností a teroristických útokov, ktoré v posledných týždňoch zachvátili Nemecko, prinútili Angelu Merkelovú k ráznemu kroku. Prerušila dovolenku, aby na tlačovej konferencii na tieto udalosti reagovala.

Nemecko podľa nej urobí "všetko, čo je v ľudských silách", aby po nedávnych útokoch v krajine zaistilo bezpečnosť. V súvislosti s migračnou krízou a s atentátmi zopakovala Merkelová svoje vlaňajšie vyhlásenie: "Zvládneme to." Súčasnú situáciu označila za historickú skúšku.

"Išlo o islamský teror," vyjadrila sa taktiež k útokom. Merkelová odsúdila útoky vo Würzburgu a v Ansbachu, ktoré označila za islamistický terorizmus. Podľa nej existuje spojitosť medzi incidentami v Bavorsku a predchádzajúcimi útokmi v Nice, v Bruseli, v Paríži alebo v americkom Orlande.

Kancelárka upozornila na fakt, že atentátnikmi boli aj utečenci. Vyjadrila rozhorčenie, že títo ľudia prišli hľadať ochranu a pritom "pohŕdli krajinou, pohŕdli prácou všetkých, ktorí im pomáhali." Označila to za "potupu" Nemecka, ako aj všetkých ľudí, ktorí utečencom pomáhajú. Zároveň je to potupa pre "mnohých iných utečencov, hľadajúcich u nás pomoc pred vojnou a násilím".

Podľa jej slov Nemecko, ale aj celá Európa čelí veľkej skúške a asymetrickej hrozbe. Hrozbe, ktorá tu vraj po 2. svetovej vojne ešte nebola.

Podľa kancelárky chcú teroristi pripraviť Západ o jeho slobodu a o jeho spôsob života. Snažia sa podľa nej tiež zasiať nenávisť medzi kultúry a medzi náboženstva a pripraviť Nemecko o ochotu pomáhať ľuďom v núdzi. Merkelová ale vyjadrila presvedčenie, že Západ obstojí v skúške, v ktorej čelia odvrátenej strane globalizácie.

Nemecko podľa nej urobí "všetko, čo je v ľudských silách", aby po nedávnych útokoch v krajine zaistilo bezpečnosť.
 

Merkelová zopakovala svoj postoj, že Nemecko zvládne migračnú krízu. "Pred jedenástimi mesiacmi som nepovedala, že to bude jednoduchá vec, ktorú zvládneme len tak mimochodom. Ale rovnako ako vtedy, aj teraz som presvedčená, že našu historickú úlohu zvládneme," konštatovala. Dodala, že Nemecko sa vyrovná aj s novou výzvou, ktorou je islamistický teror.

Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyzvala Merkelová po neúspešnom pokuse o prevrat na "umiernenosť". Akokoľvek je postup proti pučistom v právnom štáte oprávnený, princíp primeranosti "musí byť zaručený za každých okolností".

Na novinársku otázku, či bude v roku 2017 opäť kandidátkou na kancelárku, Merkelová odpovedala: "Na to vám môžem povedať to, čo som hovorila už predtým: Oznámim to vo vhodnom okamihu - a dnes takýto okamih nie je".

 

Viac o téme: TerorizmusAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu