Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dôkaz, že sa svet naozaj zbláznil: Pivo bude z moču, prvýkrát to vyskúšali na festivale

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

GENT - Predstava, že si v horúcich dňoch vychutnávate jeden z najobľúbenejších nápojov na svete, je naozaj pekná. Ale čo keby Vám niekto povedal, že pohár s pivom, ktorý práve držíte v ruke, je vyrobený z moču. Aj to už je realita a možno sa jej v dohľadnej dobe dočkáte aj vy.

Výskumníci vytvorili zariadenie, ktoré na základe slnečnej energie vie premeniť moč na pitnú vodu. Tá sa následne môže využívať na výrobu piva. Tím vedcov z Univerzity v meste Gent tvrdí, že ich technika sa dá používať ako vo vidieckych oblastiach tak aj v rozvojových krajinách. 
 
Možnosti pre úpravu odpadových vôd už dávno existujú. Výskumníci sú ale presvedčení, že práve tento nový systém je energeticky účinnejší a môže byť aplikovaný v oblastiach mimo elektrickej rozvodnej siete. Dr. Sebastiaan Dereše, ktorý pracoval na tomto zariadení povedal: "Sme schopní pomocou jednoduchého procesu a solárnej energie vyrobiť z moču hnojivá a pitnú vodu." 
 

Proces vyrábania hnojív a pitnej vody

 
Prístroj, ktorý zhromažďuje moč vo veľkej nádrži, ho následne pomocou solárnych kotlov ohrieva. Už zohriaty moč prechádza cez membránu, ktorá oddeľuje vodu od živín, ako je draslík, dusík a fosfor. Získané živiny je možné použiť na výrobu hnojív a pitnú voda napríklad aj na už spomínanú výrobu piva. 
 

Testovanie počas festivalu 

 
Vedeckí tím nedávno nasadil stroj na 10 - dňový hudobný a divadelný festival v centre mesta Ghent. Počas týchto dní získali z moču až 1000 litrov pitnej vody. Voda z festivalu sa teraz použije na výrobu jednej z najžiadanejších belgických špecialít, ktorou je pivo. "Z kanalizácie do pivovaru, tak tomu hovoríme," vysvetlil Dr. Dereše. 
 
Prístroj by sa mohol podľa slov výskumníkov používať na rôznych športoviskách, či dokonca letiskách. Očakávajú tým lepšie využitie zhromaždeného moču. Dr. Dereše spolu s tímom vedcov dúfajú, že sa tento stroj dostane do vidieckych komunít v rozvojom svete, kde sú s hnojivami a pitnou vodou problémy pre ich nedostatok. 
Viac o téme: PivoVýskumPitná vodaMoč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu