Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mrazivé slová útočníka, ktorý podrezal vo Francúzsku kňaza: To vy, kresťania, nás zabíjate!

Adel Kermiche Zobraziť galériu (8)
Adel Kermiche (Zdroj: FB)

PARÍŽ - Jedného z dvoch atentátnikov, ktorí v utorok útočil v kostole pri Rouene, úrady sledovali od jeho šiestich rokov. Podľa francúzskeho denníka Le Monde bol Adel Kermiche niekoľkokrát hospitalizovaný kvôli psychickým problémom. Pri najrôznejších rozhovoroch sa hlásil k islamu a jeho hodnotám milosrdenstva. Napriek tomu zavraždil drastickým spôsobom tamojšieho kňaza. O detailoch rukojemníckej drámy prehovorila zadržiavaná mníška.

Šialený útok v kostole pozná prvého vraha na FOTO: Upozorňovali na neho vlastní rodičia!

Podľa vyšetrovateľov sa chcel Kermiche stať pomocným pracovníkom v zdravotníctve. Rodina tvrdí, že mal viac možností pracovného uplatnenia vrátane vedenia projektov v miestnom stredisku pre voľný čas.

"Som moslim vyznávajúci hodnoty milosrdenstva a láskavosti. Nie som extrémista," povedal Kermiche pri jednom z rozhovorov s vyšetrovateľmi. Vyhlásil tiež, že sa modlí dvakrát denne a že kvôli rannej modlitbe nevstáva. Veriaci moslimovia sa modlia od skorého rána päťkrát denne.

Útočník mal iba 19 rokov.
Zobraziť galériu (8)
Útočník mal iba 19 rokov.  (Zdroj: Facebook)

Z opisu útoku mrazí

Kermiche, ktorý pri útoku prišiel o život, mal 19 rokov. S ďalším komplicom zajali počas dopoludňajšej omše v kostole v Saint-Étienne-du-Rouvray kňaza, tri mníšky a dvoch veriacich ako rukojemníkov. Sestre Danielle sa podarilo uniknúť a zalarmovať bezpečnostné zložky, ktoré sa podľa parížskeho prokurátora Françoisa Molinsa najprv pokúsili s teroristami vyjednávať. Útok podľa neho nebol možný, pretože "rukojemníci tvorili clonu".

Kostol v Saint-Etienne-du-Rouvray
Zobraziť galériu (8)
Kostol v Saint-Etienne-du-Rouvray  (Zdroj: SITA/AP)

Útočníci, ktorí mali pri sebe falošné výbušniny, 86-ročnému kňazovi Jacquesovi Hamelovi podrezali hrdlo a zranili ďalších štyroch rukojemníkov, z toho jedného vážne. Muž je ale mimo ohrozenia života. Potom vyšli pred kostol s dvoma mníškami a jednou veriacou a kričali Alláh akbar. Polícia ich vzápätí "neutralizovala",

"Povedali mi," vy kresťania, vy nás zabíjate," uviedla podľa portálu MailOnline sestra Danielle, ktorá dodala, že kňaza prinútili padnúť na kolená. Keď sa chcel brániť, došlo k tragédii. Teroristi urobili aj akési kázanie okolo oltára, v arabčine. Bol to jednoducho horor.

Otec Jacques Hamel
Zobraziť galériu (8)
Otec Jacques Hamel  (Zdroj: SITA/AP)

Útočník sa pokúšal dostať do Sýrie

Kermiche bol na slobode od marca a predtým strávil desať mesiacov vo väzbe kvôli pokusom dostať sa do Sýrie a pripojiť sa k radikálom. Po prvom pokuse vlani, keď bol ešte neplnoletý, ho umiestnili len pod súdnu kontrolu, po druhom ho vlani v máji zadržali a umiestnili do väzby.

Celu zdieľal so saudským Arabom a zoznámil sa s Francúzom, ktorý strávil 18 mesiacov v oddieloch Daeš. Svoje zadržanie niesol ťažko a vyšetrovateľom povedal, že pokusy o odchod do Sýrie ľutuje. "Mám chuť znovu žiť, vrátiť sa k priateľom, oženiť sa," povedal.

Adel Kermiche
Zobraziť galériu (8)
Adel Kermiche  (Zdroj: FB)

Sudca, ktorý nakoniec rozhodol o jeho prepustení na slobodu s kontrolou prostredníctvom elektronického náramku, svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že si dotyčný "svoje omyly uvedomuje", že "má vo väzbe samovražedné tendencie", že prejavuje známky chute vrátiť sa do spoločnosti a že mu v tom je jeho rodina schopná pomôcť.

Prepustili ho s elektronickým náramkom

Kermiche bol prepustený s elektronickým náramkom a žil u svojich rodičov v Saint-Etienne-du-Rouvray. K podmienkam režimu patrilo, že nesmie opustiť department, musí sa podrobiť psychologickému poradenstvu a z domu nesmie vychádzať s výnimkou obdobia od 8:30 do 12:30 hod. Práve v tomto čase v utorok útočil.

Mrazivé slová útočníka, ktorý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

V snahe identifikovať druhého útočníka bol v utorok večer zadržaný sedemnásťročný mladík pôvodom z Alžírska. Podľa francúzskych médií je mladším bratom muža, ktorý vlani v marci odišiel k radikálom do oblasti Iraku a Sýrie a mal pri sebe doklady znejúce na meno Adel Kermiche. Kvôli vyšetrovaniu sa robia prehliadky na niekoľkých miestach v Normandii.

Mrazivé slová útočníka, ktorý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Útokom sa hrdí Daeš

K útoku sa prihlásil Daeš, ktorý oboch útočníkov označil za svojich vojakov. "Vykonali operáciu v reakcii na výzvu útočiť na krajiny križiackej koalície," uviedol o dvojici útočníkov prostredníctvom svojej agentúry Amak. Daeš opakovane vyzýva svojich stúpencov, aby vykonávali atentáty v krajinách, ktoré sa zapojili do boja proti jeho pozíciám v Sýrii a v Iraku.

Viac o téme: Adel Kermiche
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu