Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pred víkendovou cestou k moru varujú aj Rakúšania: Pripravte sa na peklo, uzatvorené cesty!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA - Víkend sa blíži. Rakúske, chorvátske a predovšetkým slovinské cesty a diaľnice sa od piatka začnú plniť. Dôvodom nie sú tak ako doteraz iba turisti presúvajúci sa k Jadranskému moru, ale aj návšteva ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Návšteva ruského prezidenta je naplánovaná na sobotu 30. júla v Slovinsku. To je príčina, prečo sa Slovinci chystajú na uzatváranie svojich diaľnic a tunela Karavanke, ktorý spája Rakúsko so Slovinskom. Slovenskí turisti určite spravia tento víkend lepšie a vyhnú sa zbytočným komplikáciam, keď zvolia cestu na svoju dovolenku cez Maďarsko. Očakávané následky tohto víkendového obmedzenia na cestách, sú niekoľkohodinové kolóny. Nemeckým a rakúskym dovolenkárom chystajúcim sa do Chorvátska cez Slovinsko sa odporúča zvoliť iné trasy pre svoju cestu. 
 
Odborníci cestovného ruchu vítajúci hostí v Chorvátskych miestach sa nachádzajú v pohotovostnom režime a vydávajú upozornenia. Európskym turistom chystajúcim sa do letovísk Chorvátska radia aby použili iné ako Slovinské cesty. 
 

Viaceré automobilové kluby už tiež vydali varovania

Na oficiálnych stránkach slovinského Automobile Club, rakúskeho automobilového klubu ÖAMTC a nemeckého ADAC sú vydané varovania pre potenciálnych cestujúcich na blížiaci sa víkend. Varovaniami chcú predísť a zabrániť kilometrovým kolónam a vyzývajú šoférov aby zvolili inú alternatívu ciest. 
 
Rakúsky ÖAMTC odporúča vyhnúť sa tunelu Karavanky. Ten bude podľa dostupných informácií niekoľkokrát počas dňa uzatvorený. Ďalším odporúčaním pre cestujúcich, ktorí používajú diaľnicu A10 cez Salzburg je, aby uprednostnili diaľnicu A23 smerom na Udine a Gorizia. 
Dovolenkárom, ktorým končia pobyty sa všeobecne odporúča vyhnúť sa cestám v Slovinsku a preferovať radšej diaľnice v Chorvátku a cestu M7 v Maďarsku. 
 
Všetci cestujúci sú informovaní o nastávajúcich zmenách počas víkendu. Tí, ktorí sa aj napriek obmedzeniam vyberú cez Slovinsko boli upozornení aby sa vyhli ceste cez Ľubľanu. Náhradná trasa vedie cez Graz a Maribor do Macelj. Zo Slovinska a Chorvátska smerom do Rakúska sa odporúča cesta cez Taliansko alebo diaľnica A1 v smere na Maribore a potom Graz. 
 
Realita je však taká, že aj napriek odporúčaniam sa cestujúci musia pripraviť na dlhé čakanie, hodinové kolóny a obmedzenia. Nie je možné úplne predpovedať a garantovať bezproblémovú plynulosť ciest. Ďalšou záťažou na cestách sa stanú aj turisti z Bavorska, ktorým sa iba minulý týždeň začali prázdniny. Poriadne silný nápor bavorských dovolenkárov pri Jadrane sa očakáva počas najbližších dvoch víkendov.
 

Augustový útok na talianske diaľnice

Počas tohto víkendu sa k chorvátskemu moru chystá aj sto tisíc Rakúšanov. Keďže aj títo všetci bežne využívajú tunel Karavanky, ktorý bude túto sobotu uzatvorený, talianske diaľnice zažijú naozajstný nápor niekoľko viac tisíc áut navyše.  
Viac o téme: CestyKolónyDiaľniceObmedzeniaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu