Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cesta na dovolenku sa zmenila v zápas s nervami: Slováci v kolónach, najhoršie príde o pár dní

Zápchy v Bratislave
Zápchy v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Začiatok dovolenky nemusí byť vždy podľa očakávaní. Ak sa chystáte k slovenskému moru do Chorvátska, je potrebné obrniť sa poriadnou dávkou trpezlivosti, dostatkom tekutín a funkčnou klimatizáciou.

Dlhé čakanie na rozpálených cestách začalo už od piatku minulého týždňa a trvalo počas celého víkendu. Nápor turistov sa bude už len zvyšovať. Hodiny čakania sa budú predlžovať. Diaľnice do európskych dovolenkových destinácií kolabujú. Najväčšie problémy na cestách hlásia Chorvátsko, Slovinsko, Taliansko a Rakúsko.  

Okrem turistov kolaps spôsobujú aj ľudia žijúci na vidieku presúvajúci sa k moru, a naopak tí, ktorí celý rok obývajú pobrežia morí vyrážajú za kľudom na vidiek. Sťahovanie národov sa od týždňa k týždňu zhoršuje. Predošlý víkend sa pridali Nemci, ktorým začali prázdniny a tento víkend preplnené cesty doplnia ďalší. Budú to Taliani, ktorí tradične vyrážajú na dovolenky až od augusta. 

Najhorší nápor turistov zažívajú cesty zákonite počas víkendov. Vtedy sa totiž najčastejšie menia turnusy a tak dovolenkárom nezostáva nič iné, ako cestovať počas týchto dní. Treba preto rátať s tým, že cesta do cieľa bude trvať dlhšie. V prípade, ak máte možnosť cestovať v iný deň ako cez víkend, je veľká pravdepodobnosť, že sa vyhnete niekoľkohodinovým kolónam. 
 

Chorvátske cesty kolabujú

 
Tak ako počas uplynulého víkendu je treba rátať s kolónami na príjazde k hraničnému priechodu Macelj, kde na vodičov čakajú kilometrové kolóny. Pred ďalším hraničným prechodom Dragonja v smere na Istriu si taktiež počkajú vodiči niečo okolo hodiny. 
V samotnom Chorvátsku treba rátať s absolútnym skolabovaním dopravy na diaľniciach pri hlavnom meste Záhreb. Kolóny tu dosahovali až 20 kilometrov. Podobná situácia je aj pri Splite, Omiši a na Makarskej. Komplikácie vznikajú aj na diaľnici A4 v smere od Maďarska pred mýtnou bránou u Svätej Heleny a tiež aj na prejazde po diaľnici A1 pri exite 13 Gornja Ploča v smere na juh. 
 

Rakúsko a Nemecko - pripravte sa na poriadne zápchy

 
Prechod cez Rakúsko sa tiež nezaobíde bez zdržania, hlavne pri príchode do Viedne od Mikulova. Sedemkilometrové kolóny sú na diaľnici A9 pred tunelom Klaus v smere z Linzu na Graz. Do Salzburgu kolabovali cesty od Nemecka a výjazd zo Salzburgu po A10 na Villach taktiež. Pri hraničnom priechode Kufstein v smere do Nemecka a pred tunelom Karawanken na diaľnici A 11 do Slovinska sa tvoria až 13 kilometrové rady. 
 

Taliani sa pripoja už tento víkend

 
Cesta do Talianska rovnako pekelná. Smerom z Innsbrucku sa stretnú vodiči s päťkilometrovými kolónami. Diaľnica A22 v Taliansku nie je na tom lepšie, stojí sa tam od hraníc s Rakúskom až po Sterzing. 
 
Na videu, ktoré zverejnil jeden z účastníkov tohto víkendovej cesty, je vidieť, ako sa autá pomaly posúvajú. "Úsek od letoviska Ruskamen do Omišu delí 7 kilometrov. Dnes prekonanie tejto vzdialenosti trvalo 45 minút. Je to neznesiteľné!" vyjadril sa strojca videa. Ten v nedeľu absolvoval s ďalšími dovolenkármi peklo na cestách. 
 

Chorvátsky automobilový klub (HAK) pravidelne hlási stav premávky. Dnes to nie je inak, a upozorňuje vodičov na hustú premávku a kilometrové kolóny. Dlhé rady áut sa tvoria predovšetkým v pobrežných oblastiach, na hraničných priechodoch a cestných úsekoch, kde prebiehajú stavebné práce. 
 
Chorvátsko zaznamenalo od 1. do 20. júla nárast príchodov o 2,4 milióna a 15,2 milióna prenocovaní, z toho tri milióny prenocovaní bolo v prvých dvadsiatich júlových dňoch v letovisku Kvarner. Tento nárast turistov je veľmi vítaný, avšak automaticky vznikajú už spomínané kilometrové kolóny na cestách. Z piatka na sobotu cez hraničný priechod Rupa prešlo od pol noci do doobedia sobotného dňa asi 19,000 cestujúcich. 
 

Výstavba diaľnice v Slovinsku

Slovinská správa ciest v tomto období vykonáva výstavbu novej diaľnice A4, ktorá pôjde medzi mestom Ptuj a hraničným priechodom s chorvátskym Macelj. „Počas minulých víkendov sa na tomto úseku ukázal problém s tvoriacimi sa kolónami v oboch smeroch cesty. Počas nadchádzajúcich víkendov sa očakáva rovnaký stav,“ uviedli experti ÚAMK.
 

Stav ciest počas minulého víkendu

Počas minulého víkendu prispelo k obmedzeniam a vytváraniu kolón aj niekoľko veľkých akcií, ktoré sa konali v Maďarsku, Rakúsku a Nemecku. V rakúskom mestečku Spielberg sa počas celého víkendu konali závody ADAC GT Masters. Budapešť zas privítala tradičné závody Formule 1. Nemecko čelilo uzatvoreniu dvoch diaľnic, čo tiež nepomohlo plynulosti premávky. 
Viac o téme: AutáChorvátskoHraniceKolóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu