Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Požiare v Kalifornii neustávajú: Z okolia Los Angeles museli evakuovať stovky ľudí

Horúčavy na západe USA spôsobili lesné požiare
Horúčavy na západe USA spôsobili lesné požiare (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Stovky ľudí už museli opustiť svoje domovy v hornatej oblasti amerického štátu Kalifornia kvôli rýchlo sa šíriacim požiarom. S odvolaním sa na správy miestnych úradov o tom dnes informovala spravodajská stanica BBC.

Z ohňa, ktorý sa do sobotného večera rozšíril na plochu približne 8.000 hektárov severne od mesta Los Angeles, sa šíri hustý oblak dymu, ktorý zahalil viaceré časti losangeleského okresu. Z okolia mesta Santa Clarita bolo už evakuovaných približne 300 ľudí a v mestách Pasadena a Glendale kvôli dymu a padajúcemu popolu zatvorili kúpaliská aj otvorené plavárne.

Požiar vypukol v piatok večer neďaleko mesta Santa Clarita a vietor ho rýchlo rozniesol smerom k losangeleskému národnému lesu (ANF). Šíreniu ohňa prospieva horúce a veterné počasie, ktoré by podľa správ miestnych meteorológov malo pretrvávať aj v nasledovných dňoch. S plameňmi momentálne zápasí asi 900 hasičov. Pomáhajú im tiež lietadlá a vrtuľníky, z ktorých zhadzujú vodu.

Podľa Johna Trippa z losangeleského okresného hasičského zboru, je v súčasnosti v bezprostrednom ohrození približne 1000 domov, ak by sa však situácia zhoršila, mohlo by ich byť nebezpečiu vystavených až 45.000. Do bezpečia bolo pre požiare prevezených z útulku v národnom lese aj približne 400 exotických zvierat, dodala BBC.

Viac o téme: PožiarKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu