Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Mníchove zabíjal syn taxikára: VIDEO Psychicky chorý David (†18) sa inšpiroval Breivikom!

Mníchovský útočník Zobraziť galériu (7)
Mníchovský útočník (Zdroj: FB, SITA)

MNÍCHOV - Piatková streľba v Mníchove si podľa aktuálnych údajov vyžiadala desať mŕtvych a 27 zranených. Medzi mŕtvymi je zarátaný aj útočník Ali David Sonboly (18), ktorý po úteku z miesta činu zrejme spáchal samovraždu, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenia polície.

Šéf bavorského policajného prezídia Hubertus Andrä uviedol, že pri útoku v areáli nákupného centra Olympia mníchovskej štvrti Moosach zahynuli aj mladistvé osoby, zatiaľ čo medzi zranenými je viacero detí. 

Pri útoku strelec zabil deväť ľudí. Focus uviedol, že medzi nimi boli dve dievčatá a šesť chlapcov vo veku od 15 do 21 rokov. Jedna obeť naka 45 rokov.

Útočníkom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky. Sonboly bol synom taxikára, podľa servera Focus Online sa liečil na psychiatrii a bral antidepresíva. V piatok navyše podľa toho istého zdroja neurobil skúšku.

Masaker vykonal s pomocou 9mm pištole Glock, ku ktorej mal zároveň aj 300 nábojov. Prepojenie s hnutím Daeš nie je pravdepodobné, ale na základe domovej prehliadky sa ukázala súvislosť s útokom Nóra Andersa Breivika spred piatich rokov.

V Mníchove zabíjal syn
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITAMníchov streľba, masaker)

"Breivik tu mohol zohrať úlohu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä. Dodal, že pri domovej prehliadke našli vyšetrovatelia v páchateľovej izbe materiál zaoberajúci sa myšlienkou vystrieľania veľkého množstva ľudí. 

"Je zrejmé, že to zohralo určitú úlohu," dodal podľa agentúry AP policajný šéf.

Útočník sa takisto mohol predtým pokúšať svoje obete do McDonaldu v obchodnom stredisku Olympia - kde v piatok večer začal so svojou divokou paľbou - prilákať. A to tak, že na Facebooku uverejnil falošné ponuky na jedlá zadarmo, tvrdí polícia.

V Mníchove zabíjal syn
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITAMníchov streľba, masaker)

Polícia predpokladá, že mladík po útoku spáchal samovraždu, počas úteku však na neho strieľala civilná hliadka, ktorej sa nakoniec stratil z dohľadu. Jeho telo nakoniec našli približne kilometer od nákupného centra.Na základe výpovedí svedkov polícia spočiatku vychádzala z toho, že v nákupnom centre mohli útočiť až traja páchatelia. Podľa Andräho však v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by sa na tomto útoku podieľalo viacero osôb.

Polícia uviedla, že útočník začal strieľať v reštaurácii rýchleho občerstvenia pri nákupnom centre, na čo sa presunul k samotnému komplexu a následne utiekol. Streľba vyvolala v Mníchove teroristický poplach, pričom polícia zastavila premávku verejnej dopravy a vyzývala ľudí aby sa vyhýbali verejným priestranstvám. Podľa zverejnených údajov bolo vo večerných a nočných hodinách nasadených v uliciach približne 2300 príslušníkov zásahových zložiek.

V Mníchove zabíjal syn
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITAMníchov streľba, masaker)

V priebehu pátrania po útočníkovi polícii nahlásili streľbu z viacerých ďalších častí Mníchova, tieto hlásenia sa však ukázali ako falošné. Nepotvrdili sa ani informácie, že útočník bol vyzbrojený tzv. dlhou zbraňou. Podľa predbežných zistení polície použil iba pištoľ.Tvrdenia o možných spolupáchateľoch vysvetlil Andrä tým, že svedkovia videli auto, ktoré prechádzalo okolo miesta útoku vysokou rýchlosťou. Ukázalo sa však, že tieto osoby nemali so streľbou nič spoločné.
Šéf policajného prezídia vyzval verejnosť, aby poskytla polícii prípadné videozáznamy z mobilných telefónov a pomohla tak pri objasňovaní okolností útoku.

Podľa denníka Bild policajti počas noci prehľadali byt, v ktorom strelec žil so svojimi rodičmi. Otec útočníka počas noci vypovedal na mníchovskom policajnom riaditeľstve. Susedia popísali Bildu útočníka ako "pokojný typ" človeka.

Hoci polícia teroristický motív zatiaľ nepotvrdila, francúzsky prezident François Hollande už takto udalosť nazval. "Teroristický útok, ktorý zasiahol Mníchov a pri ktorom bolo zabitých mnoho ľudí, je odporný čin vedený s cieľom vyvolať po iných krajinách aj v Nemecku strach," citoval ho denník Die Welt. Hollande chce dnes o situácii hovoriť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

V Bavorsku vejú vlajky na pol žrde

Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer nariadil dnes spustiť vlajky na všetkých štátnych budovách na pol žrde, aby vyjadrovali smútok za obeťami piatkového útoku v Mníchove. O rovnaké gesto požiadal ministerský predseda aj jednotlivé obce a okresy v Bavorsku, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie hovorkyne bavorskej vlády. 

Medzi obeťami nie sú Slováci

Medzi obeťami piatkovej streľby v Mníchove nie sú slovenskí občania. Na základe informácií nemeckej polície to pre TASR potvrdil dnes hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano.

Streľba v areáli mníchovského obchodného strediska Olympia sa skončila smrťou desiatich ľudí vrátane 18-ročného útočníka s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý zrejme spáchal samovraždu a jeho telo našli približne kilometer od miesta činu.Spomedzi ľudí, ktorí utrpeli zranenia, sa viacerí nachádzajú v ohrození života.

Viac o téme: MníchovTerorúok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu