Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nové varovanie pre dovolenkárov: Dvaja ľudia zomreli po nákaze nebezpečnou baktériou v jedle

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Angličanov vystrašili dve záhadné úmrtia. Ukázalo sa, že obete pred smrťou konzumovali šalát z dovozu. Úrady teraz nakupujúcich dôrazne varovali, aby všetky šaláty pred konzumáciou dobre poumývali. V ich listoch totiž môžu číhať nebezpečné baktérie.

Ukázalo sa, že ľudia zomreli kvôli nákaze baktériou E. coli, ktorá sa mohla nachádzať v šalátových listoch. Doteraz postihla nákaza E. coli, najmä na juhozápade krajiny, 151 ľudí. Až 144 prípadov sa objavilo v Anglicku, šesť vo Walese a jeden v Škótsku. Odborníci uvažujú, že na vine môže byť šalát dovezený zo Stredomoria. Odborníci obchodníkom v rámci prevencie odporučili nebaliť miešané šaláty. Pozor by si mali dať aj dovolenkári, ktorí sa chystajú relaxovať v Stredomorí.

Šalát vždy dobre vyumývajte!

Riziko sa v Anglicku v spojitosti E. coli vyskytlo už koncom júna a odborníci radia, aby ľudia miešaný šalát pred konzumáciu riadne vyumývali. Z epidemiologického výskumu totiž vyplynulo, že mnohí z nakazených konzumovali miešaný šalát predtým, ako u nich vypukli ťažkosti. Iný potenciálny potravinový zdroj však tiež nevylúčili.

Tábor dopadol veľmi nešťastne: Desiatky detí skončili v nemocnici s infekciou

Ukázalo sa, že bakteriálny kmeň E. coli bol zrejme importovaný, pravdepodobne z oblasti Stredomoria. E. coli môže podľa expertov vyvolať celý rad príznakov, vrátane miernych až krvavých hnačiek a bolestí brucha. Môže sa tiež preniesť z človeka na človeka prostredníctvom zlej hygieny rúk a toalety. Ľudia by podľa odborníkov mali umývať aj tú zeleninu, ktorá bola určená na priamu konzumáciu bez nutnosti umytia. Ruky si treba umývať aj po  kontakte so zvieratami, a to takisto hospodárskymi, varujú odborníci z Public Health England.

Nové varovanie pre dovolenkárov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: BaktériaŠalátNákazaE. coliStredomorie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu