Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Chladnokrvná streľba v USA: Vrah bol seržantom námornej pechoty, Trump viní prezidenta

Vrah je na úteku. Zobraziť galériu (6)
Vrah je na úteku. (Zdroj: SITA)

BATON ROUGE - Siedmi policajti v meste Baton Rouge v americkom štáte Louisiana sa dnes stali terčom streľby a traja z nich zrejme zahynuli. S odvolaním sa na zdroj oboznámený s vyšetrovaním o tom informovala televízia CNN.

Polícia podľa zdroja dostala hlásenie o podozrivom mužovi s útočnou puškou na ulici a keď na miesto došli jej príslušníci, muž spustil streľbu. Zvyšní policajti sú v nemocnici v kritickom stave. 

Motív činu nie je bezprostredne známy. Útok prišiel po zabití piatich policajtov v texaskom Dallase, ku ktorému došlo 7. júla počas protestu proti zastreleniu viacerých Afroameričanov príslušníkmi polície.

Polícia v Baton Rouge je v stave pohotovosti, odkedy zastrelenie Altona Sterlinga jej príslušníkom vyvolalo v meste protesty. Tento týždeň v Baton Rouge zadržali štyroch ľudí pre obvinenia z prípravy vraždy policajtov, uviedla televízia NBC News.

VIDEO Chladnokrvná streľba v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO Chladnokrvná streľba v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Policajti Sterlinga kontrolovali na základe anonymného udania, že sa vyhrážal strelnou zbraňou. Policajti tvrdia, že odmietal spolupracovať a že sa pri následnej vzájomnej potýčke naťahoval pre zbraň, ktorú pri sebe mal. Zákrok vrátane streľby natočilo niekoľko svedkov na mobilné telefóny. Prípad prešetruje okrem iného ministerstvo spravodlivosti.

VIDEO Chladnokrvná streľba v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Páchateľ bol vojak, strieľal sám

Muž, ktorý v nedeľu v meste Baton Rouge v americkom štáte Louisiana zastrelil troch policajtov a zranil ďalších troch, bol bývalým seržantom americkej námornej pechoty a kedysi tiež prominentným univerzitným študentom. Agentúre Reuters to dnes povedal nemenovaný zdroj z prostredia americkej vlády oboznámený s vyšetrovaním tohto prípadu. 

Zdroj uviedol, že 29-ročný Afroameričan Gavin Eugene Long, ktorého za páchateľa útoku označili už skôr viaceré americké médiá, pochádzal z mesta Kansas City v štáte Missouri. Bol rozvedený a nemal záznam v trestnom registri. Motív jeho činu doposiaľ známy nie je. Polícia identitu páchateľa doposiaľ oficiálne nepotvrdila. 

Podľa záznamov Pentagónu slúžil Long v americkej námornej pechote od augusta 2005 do augusta 2010, pričom dosiahol hodnosť seržanta. V období od júna 2008 do januára 2009 bol ako špecialista na dátové siete nasadený do Iraku. Za svoje služby získal niekoľko medailí a vyznamenaní. 

Strelec podľa slov hovorcu louisianskej polície Douga Caina síce asi útočil sám, no mohol mať komplicov. V súvislosti s útokom už zadržala polícia v neďalekom meste Addis aj dve ďalšie osoby. 

Trump viní prezidenta

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo vyhlásení uviedol, že smúti za zabitými policajtmi a žiada zachovávanie práva a poriadku. Vinu však pripísal nedostatočnému vodcovstvu. "Koľko policajtov a ďalších ľudí musí zomrieť pre nedostatok vodcovstva v našej krajine?" vyhlásil.

VIDEO Chladnokrvná streľba v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Americký prezident Barack Obama odsúdil ako "zbabelý" útok dnešnú streľbu, pri ktorej v meste Baton Rouge v štáte Louisiana zahynuli traja policajti. Útok prišiel len desať dní po tom, ako piatich policajtov zabil ostreľovač v texaskom Dallase.Ďalší traja policajti utrpeli podľa aktualizovaných údajov zranenia, z nich jeden je v ohrození života, keď ich útočníci zrejme prepadli neďaleko ich policajnej stanice. Jedného podozrivého zastrelili a ďalší dvaja môžu byť stále na úteku, vyplýva z vyjadrenia policajnej hovorkyne.

 "Po druhý raz za dva týždne si policajti, ktorí každý deň vystavujú svoje životy za naše, robili svoju prácu, keď boli zabití pri zbabelom a hanebnom útoku. Tieto útoky proti verejným činiteľom, proti právnemu poriadku a proti civilizovanej spoločnosti musia skončiť, uviedol Obama vo vyhlásení.

VIDEO Chladnokrvná streľba v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že hoci motív nedeľňajšieho činu zatiaľ nie je známy, násilie voči príslušníkom polície nemožno nijako ospravedlniť. "Tieto útoky sú dielom zbabelcov, ktorí nehovoria v mene nikoho iného. Nenapravujú žiadne krivdy. Nepodporujú žiadnu vec," dodal Obama.

Viac o téme: StreľbaBaton Rouge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu