Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko zavádza masové politické čistky: Erdogan chce, aby USA vydali duchovného

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (13)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Po zmarenom pokuse o štátny prevrat pokračuje v Turecku zatýkanie v radoch justície i armády. Vo väzbe skončilo ďalších 52 armádnych dôstojníkov a na 53 sudcov a prokurátorov bol vydaný zatykač, informovala dnes štátna agentúra Anadolu. Úrady v súvislosti s pučom zaistili už viac než 6000 osôb. Veľké čistky vraj budú pokračovať.

Podľa miestnych médií citovaných agentúrou DPA úrady zatykačov na pracovníkov justície vydali dokonca 140. Zatknutí už boli dvaja sudcovia ústavného súdu. Úrady vinia zadržaných z účasti na pokuse o puč a z členstva v teroristickej organizácii vedenej duchovným Fethullahom Gülenom.

Turecko zavádza masové politické
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Polícia po celej krajine vykonala množstvo domových prehliadok. Podľa miestnych médií, ktoré citovala agentúra DPA, pochádza väčšina zo 140 sudcov a prokurátorov, na ktoré úrady vydali zatykače, z Istanbulu. Už v sobotu úrady po zmarenom pokuse o vojenský prevrat odvolali z funkcie 2 745 sudcov a prokurátorov. Podľa agentúry DPA má Turecko celkom asi 14 500 až 15 000 sudcov.

Masové zatýkanie

Vo väzbe v Ankare podľa informácií z vládnych kruhov skončili aj dva ústavní sudcovia, desať členov Štátnej rady, jedného z najvyšších súdov v krajine, a päť členov Vysokej rady sudcov a prokurátorov, inštitúcie, ktorá dohliada na činnosť justície. Šéf sudcovských odborov Mustafa Karadag agentúre DPA povedal, že polícia zatýka nielen sudcov a prokurátorov podozrivých z účasti na pokuse o prevrat, ale aj kritikov režimu, ktorí s vojenským pučom nemajú nič spoločné.

Turecko zavádza masové politické
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Turecký parlament, v ktorom má väčšinu strana AKP, ktorú založil súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan, pred časom schválil kontroverznú reformu súdnictva. Na jej základe by sa mal znížiť počet členov Štátnej rady a kasačného súdu, ďalšieho z najvyšších orgánov tureckej justície. Už vtedy opozícia kritizovala údajnú snahu vlády odstrániť z funkcií sudcov, ktorí kritizujú AKP a prezidenta Erdogana a na ich miesto dosadiť lojálne osoby. Zákon zatiaľ nenadobudol platnosť.

Počet obetí sa zvýšil

Počet ľudí zabitých pri potlačenom pokuse o štátny prevrat v Turecku sa zvýšil na 290, vyplýva z aktualizovaných údajov, ktoré dnes zverejnilo turecké ministerstvo zahraničných vecí. Ministerstvo vo vyhlásení prevzatom agentúrou DPA uviedlo, že o život prišlo viac ako 100 pučistov, ako aj "vyše 190 našich občanov". Zranenia utrpelo viac než 1400 ľudí.

Pri operáciách proti "teroristickej skupine" stojacej za pokusom o prevrat dosiaľ podľa tureckých činiteľov zadržali 6000 osôb. Za takúto skupinou označujú hnutie kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého vláda obviňuje zo zodpovednosti.Štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že medzi zadržanými podozrivými je najmenej 70 generálov ozbrojených síl.

Erdogan zvažuje trest smrti

"V demokratickej krajine je právom to, aby bola každá požiadavka posúdená, aby sa o nej hovorilo a diskutovalo," uviedol Erdogan vo vystúpení pred prívržencami. Takáto debata by sa mohla uskutočniť v parlamente, dodal s tým, že "nie je potrebné na to dostať odniekadiaľ povolenie", citovala ho agentúra DPA.

Turecko zavádza masové politické
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International i viacerí politici v priebehu dňa varovali pred opätovným zavedením trestu smrti v Turecku, kde ho zrušili pred viac než desaťročím. Turecký premiér Binali Yildirim vystúpil pred demonštrantmi, ktorí sa zišli pred parlamentom v Ankare, kde z davu zaznel aj v odkaze na organizátorov prevratu pokrik: "Chceme trest smrti! Chceme trest smrti!"

Yildirim reagoval: "Prijali sme vašu požiadavku. Bude urobené, čo je potrebné." Premiér predtým vystúpil na mimoriadnom zasadnutí parlamentu, kde poďakoval opozičným stranám a stúpencom v uliciach, ktorí sa postavili proti pokusu o prevrat. Jeho porážka a deň 15. júla bude podľa neho pripomínaný ako "sviatok demokracie".

Turecko zavádza masové politické
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

V zmienke o pučistoch Yildirim vyhlásil: "Nie sú to vojaci, sú to nenásytní teroristickí hrdlorezi v uniformách." Líder hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany Kemal Kiličdaroglu vo svojom prejave vyzval na väčšiu demokraciu v Turecku a zdôraznil, že pokus o prevrat, ktorý dôrazne odsúdil, tiež poukázal na dôležitosť slobody prejavu.

"Táto udalosť nás zjednotila za spoločnou vecou, a tou je naša oddanosť republike a demokracii. Demokracia však nie je len zákonom vládcov, ale vládou zákona," vyhlásil Kiličdaroglu.

Turecko zavádza masové politické
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Všetky štyri parlamentné strany na dnešnom zasadnutí vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom ostro odsúdili pokus o prevrat a varovali, že každý takýto útok na obyvateľov krajiny alebo parlament narazí na "železnú vôľu Tureckého veľkého národného zhromaždenia vzdorujúceho práve tak, ako dnes". Vyhlásenie tiež vyzdvihlo turecký štát za neochvejnú vieru v demokraciu a ocenilo občanov za to, že vyšli do ulíc a odporovali prevratu.

Turecko zavádza masové politické
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Turecký minister obrany Fikri Isik večer oznámil, že štátne inštitúcie majú pod kontrolou všetky oblasti Turecka, ktoré podľa neho môže s istotou povedal, že zmarilo pokus o prevrat. Minister však varoval, že úrady musia ostať ostražité. "Kedykoľvek môže dôjsť k novým skúškam, novým pokusom. Zabránili sme prevratu, je však priskoro povedať, že nebezpečenstvo pominulo," dodal Isik.

Erdogan nepriamo obvinil USA, žiada vydanie duchovného

Erdogan obvinil zo zorganizovania piatkového pokusu o vojenský prevrat v Turecku duchovného Fethullah Gülen, ktorý žije dlhé roky v USA. Vyhlásil, že to boli "zahraničné vonkajšie sily, ktoré chceli obrátiť tento národ proti jeho ozbrojeným zložkám".

Fethullah Gülen
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Erdogan tiež Washington vyzval, aby Gulena vydal. "Ak sme strategickí partneri, potom by ste mali splniť našu žiadosť," povedal. Duchovný akýkoľvek podiel na puči odmietol. Americký minister zahraničia John Kerry uviedol, že USA zvážia možnosť vyhostenia Gulena, ak Turci predložia dôkazy o previnení duchovného. Tiež naznačil, že tvrdenie naznačujúce možnú účasť Spojených štátov na nevydarenom puči v Turecku škodí vzájomným vzťahom.

Erdogan sľúbil, že čistky budú pokračovať

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dnes zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od podporovateľov islamistického duchovného Fethullaha Güllena, ktorého Erdoganova vláda obviňuje z piatkového nevydareného pokusu o prevrat v Turecku. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.Erdogan dnes vystúpil s príhovorom v mešite v Istanbule na pohreboch ľudí, zabitých pri pokuse časti armády o prevrat. Zaviazal sa, že "všetky štátne úrady vyčistí od vírusu" Güllenových podporovateľov.

Prezident dodal, že Turecko bude prostredníctvom ministerstiev spravodlivosti a zahraničných vecí žiadať o vydanie duchovného, ktorý žije v exile v Spojených štátoch, a tiež o vydanie jeho priaznivcov.Davy ľudí v mešite skandovali: "Fethullah príde a zaplatí!" alebo "Boh je veľký!" a "Chceme trest smrti!" (pre účastníkov puču).Turecký líder zareagoval, že požiadavky ľudí nemožno ignorovať, a preto sa o tom budú viesť diskusie.

 Erdogan tiež prisľúbil, že nepoľaví v boji proti pučistom. Viackrát zopakoval, že v krajine sa šíri "rakovina", ktorú treba odstrániť, a ostro kritizoval svojho rivala Güllena."Nemajú kam ujsť," pokračoval Erdogan a vyzval svojich zástancov, aby v nasledujúce dni naďalej okupovali verejné priestory a vychádzali do ulíc.

Erdogan v prejave povedal, že v demokraciách "nemožno vôľu ľudu odsunúť na druhú koľaj", ale takisto dodal, že "nie sme za pomstu".Duchovný Güllen, ktorého hnutie je v Turecku označované za teroristickú organizáciu, dôrazne poprel akúkoľvek účasť na piatkovom pokuse o vojenský prevrat.

Podporu tureckému prezidentovi vyjadrilo v uliciach Viedne približne 1200 ľudí 

Približne 1200 priaznivcov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa zúčastnilo na demonštrácii v uliciach Viedne po tom, ako bol v Turecku potlačený pokus o vojenský prevrat. Informovala o tom dnes rakúska verejnoprávna stanica ORF.

Pochod v hlavnom meste Rakúska, ktorý sa uskutočnil v sobotu popoludní, organizovalo politické zoskupenie Zväz európskych tureckých demokratov (UETD) blízke Erdoganovi. Priaznivci tureckého prezidenta podľa ORF demonštrovali vo Viedni už počas noci na sobotu, keď z Turecka prichádzali správy o snahách časti armády prevziať kontrolu nad krajinou.

Turecko zavádza masové politické
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Popoludňajšia demonštrácia bola podľa vyjadrenia polície pokojná s výnimkou jedného incidentu na ulici Mariahilfer Strasse, pri ktorom účastníci zničili vonkajšie sedenie kurdsko-tureckej reštaurácie. Demonštranti pokrikovali heslá Türkiye (Turecko) či Alláhu akbar (Boh je najväčší), ale aj slogany proti Erdoganovmu protivníkovi, kazateľovi Fethullahovi Gülenovi žijúcemu v americkom exile, ktorému Ankara pripisuje zodpovednosť za nevydarený puč.

V noci na dnes sa konali masové demonštrácie na podporu Erdogana aj v samotnom Turecku, kde pri predošlom násilí zahynulo najmenej 265 ľudí. V súvislosti s pokusom o prevrat bolo zadržaných takmer 3000 príslušníkov armády.

Život sa môže vrátiť k normálu

Turecký premiér Binali Yildirim dnes vyhlásil, že organizátori štátneho prevratu v krajine boli porazení, pokus o prevrat neuspel a život v Turecku sa vrátil k normálu.Premiér deklaroval víťazstvo po tom, ako navštívil sídlo verejnoprávneho rozhlasu a televízie TRT v Ankare, píše agentúra AP. Ústredie TRT pučisti v piatok večer dočasne obsadili a využili na oznámenie prevratu.Yildirim vo vystúpení požiadal ľudí, aby sa večer znova zišli v uliciach na ochranu a oslavu demokracie."Bola odvrátená ďalšia pohroma," povedal. "Naša úloha sa však nekončí. Mali by sme rýchlo vykonať očistnú operáciu, aby sa (pučisti) znova neopovážili vystúpiť proti vôli ľudu."

Putin zatelefonoval Erdoganovi, odsúdil prevrat

Ruský prezident Vladimir Putin sa telefonicky spojil s tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom, pričom odsúdil neúspešný pokus o vojenský prevrat v Turecku ako neprípustné a protiústavné konanie. Kremeľ o tom dnes informoval vo vyhlásení, ktoré prevzala agentúra DPA.

Turecko zavádza masové politické
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Putin podľa neho povedal Erdoganovi, že vedenie v Moskve je zásadne proti takémuto násiliu voči štátu, a ohľadne usmrtenia ľudí pri udalostiach v Turecku mu vyjadril svoju sústrasť.Telefonát Putina s Erdoganom je považovaný za ďalší krok k normalizácii vzťahov medzi Moskvou a Ankarou po tom, ako ich v novembri 2015 výrazne narušilo zostrelenie ruského vojenského lietadla silami Turecka v oblasti pri hraniciach Sýrie. Ešte koncom júna sa Erdogan za tento incident ospravedlnil, hoci to Ankara pôvodne odmietala.

Prevrat nesmie byť zámienkou na potlačenie opozície

Zmarený pokus o vojenský prevrat nedáva tureckému prezidentovi Recep Tayyip Erdogan bianko šek na čistky v radoch svojich kritikov. Povedal to dnes francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault."Chceme, aby v Turecku plne fungoval právny štát," uviedol Ayrault. "Puč nie je bianko šekom pre pána Erdogana. Nemôžu nasledovať čistky," dodal.

Ministri zahraničia Európskej únie, ktorí sa stretnú v pondelok v Bruseli, podľa neho v spoločnom vyhlásení zopakujú, že Turecko musí dodržiavať európske demokratické princípy.

Vojakov prevratu vraj lynčovali

Vojaci, ktorí sa z piatka na sobotu pokúsili o štátny prevrat v Turecku, boli týraní a dokonca lynčovaní. Tieto nepotvrdené správy priniesli v sobotu turecké médiá, na ktoré sa odvolala svetová agentúra DPA.Na videu, ktoré bolo zrejme nakrútené na jednom z mostov klenúcich sa nad prielivom Bospor v Istanbule, vidieť vojaka ležiaceho v krvi na zemi.

"Zabili sme štyroch, teraz zabíjame piateho. Psa!" povedala v turečtine osoba nakrúcajúca záznam.Niekto ďalší kričí: "Boh je veľký!" a "Neveriaci!" Na videu tiež vidieť, že niekoľko ďalších ľudí sa postaví na telo bez života. Záznam bol zverejnený na sociálnej sieti Twitter.

Pučistov z Grécka zatiaľ nevydali

Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil, že prípad ôsmich tureckých vojakov, ktorí po piatkovom neúspešnom pokuse o prevrat utiekli do Grécka, bude preskúmaný v súlade s medzinárodným azylovým právom a dohodami o ľudských právach. Grécke úrady muža, o ktorých vydanie Turecko už požiadalo, medzitým obvinili z ilegálneho vstupu do krajiny. Stroj, ktorým vojaci na sever Grécka dorazili, už sa vrátil do Turecka.

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu v sobotu na twitteri uviedol, že muži budú z Grécka skutočne vyhostení. Potvrdil mu to vraj telefonicky jeho grécky náprotivok. Grécko ale formálne tento krok zatiaľ nepotvrdilo.

Posledné zvyšky odporu

Turecké bezpečnostné zložky vypálili dnes varovné výstrely na istanbulskom Medzinárodnom letisku Sabihy Gökčenovej po tom, ako tam stúpenci potlačeného pokusu o prevrat kládli odpor pri zatýkaní. S odvolaním sa na vládnych predstaviteľov o tom informovali agentúry AP a DPA.

Na letisku, ktoré sa nachádza v ázijskej časti Istanbulu a ktoré má civilnú i vojenskú časť, však podľa zdrojov nedošlo k prestrelke, ako to naznačovali prvé správy. Štátna tlačová agentúra Anadolu medzitým informovala, že odpor pri svojom zatýkaní kládli dnes aj podporovatelia prevratu na leteckej základni v meste Konya v strednej časti krajiny. Na základni napokon zadržali sedem osôb vrátane plukovníka a situácia je tam podľa správy už pod kontrolou.

Viac o téme: Trest smrtiTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu