Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pomsta za pokus o prevrat v Turecku: Toto sú tváre mužov, ktorí chceli zmeniť dejiny

Povstalci boli zastavení. Zobraziť galériu (43)
Povstalci boli zastavení. (Zdroj: reprofoto aa.com.tr)

ANKARA - Najmenej 160 ľudí prišlo v noci nadnes o život pri pokuse o štátny prevrat v tureckom hlavnom meste Ankara. Informuje o tom štátna agentúra Anadolu. Hlavné mesto aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach.

Puč sa podľa oficiálnych správ podarilo potlačiť, situácia je však stále napätá.

  • Zahynulo viac ako 160 ľudí, sú medzi nimi aj civilisti
  • Úrady hlásia viac ako 1 400 zranených
  • V Turecku sa nachádza okolo 4-tisíc Slovákov

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Turecku sú aj Slováci

V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára ministerstva zahraničných vecí SR k dnešnému dňu 1608 Slovákov. Ich reálny počet je však vyšší. Podľa slovenského rezortu diplomacie by nemali byť v bezprostrednom ohrození, najmä nie v turistických strediskách. Slovenský zastupiteľský úrad a diplomatická služba v Turecku prijali desiatky telefonátov od Slovákov. Hlásenia o problémoch občanov, ktorí by boli zranení alebo nezvestní, však nemajú.

Slovákom v Turecku odporúča ministerstvo zachovať pokoj, dodržiavať pokyny miestnych zložiek a nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule. Taktiež radí nevychádzať z ubytovacích zariadení a obmedziť pohyb po krajine.

„Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ s vážnym znepokojením sleduje dianie v krajine a koordinuje s európskymi partnermi primeranú reakciu,“ uviedol rezort. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák je v intenzívnom kontakte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou a ďalšími európskymi kolegami. V spojení je aj s partnermi v tureckej vláde s cieľom vyjasniť si situáciu a dohodnúť kroky, ktoré by EÚ mala podniknúť s cieľom zachovať a podporiť demokraciu i stabilitu v Turecku. Lajčák komunikuje aj s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a premiérom Robertom Ficom o opatreniach Slovenska v súvislosti s dianím v Turecku.

Podľa vyhlásenia EÚ je Turecko kľúčovým partnerom, preto únia plne podporuje demokraticky zvolenú vládu a inštitúcie v krajine. EÚ vyzýva Turecko na návrat k ústavnému poriadku. Informácie pre verejnosť bude ministerstvo zahraničných vecí podľa potreby aktualizovať na svojej webovej stránke i sociálnych sieťach. V noci na dnes sa pokúsila armádna frakcia v Turecku o štátny prevrat. Tureckí vládni predstavitelia ráno uviedli, že tento pokus sa nevydaril. Podľa aktuálnych informácií bolo zatiaľ zatknutých 1563 členov ozbrojených síl. Pri pokuse o prevrat zomrelo najmenej 90 ľudí, ďalších 1154 ľudí utrpelo zranenia.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aktuálne informácie z miesta diania vám prinesieme opäť zajtra. Ďakujeme za pozornosť.

21:50 V krajine počas pokusu o prevrat uzavreli americkú základňu, o ktorej sa špekujule, že v nej Turci prechovávajú jadrové zbrane.

21:24 Po potlačenom pokuse o prevrat v Turecku zadržali v krajine viacerých generálov tureckých pozemných síl, ako aj dvoch sudcov ústavného súdu, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu i ďalšie turecké médiá.

K zadržaným patria velitelia Druhej a Tretej armády tureckých pozemných síl, generáli Adem Huduti a Erdal Öztürk, ako aj generálmajor Avni Angun, ktorý slúžil s Hudutim v provincii Malatya na východe krajiny, kde sídli veliteľstvo druhej armády.

21:12 Na Twitteri sa objavila infografika s tvárami veliteľov prevratu, ktorých zatkli.

20:13 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval dnes Spojené štáty, aby vydali Turecku moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorému pripísal vinu za pokus o štátny prevrat. Erdogan sa s apelom obrátil priamo na amerického prezidenta Baracka Obamu. Keď sú USA a Turecko skutočne strategickými partnermi, musí Obama konať, vyhlásil turecký líder vo večernom vystúpení pred davom stúpencov v Istanbule.

20:07 Úrad tureckého prezidenta potvrdil, že počet obetí piatkového pokusu o vojenský prevrat je celkovo 265, uviedla BBC. O život prišlo 161 civilistov, z ktorých 20 bolo do puču zapojených. Zahynulo tiež 104 "sprisahancov", teda účastníkov prevratu zrejme radov z vojakov. Žiadna oficiálna bilancia násilností ale zatiaľ nebola zverejnená.

Ľudia oslavujú potlačenie puču.
Zobraziť galériu (43)
Ľudia oslavujú potlačenie puču.  (Zdroj: SITA/AP)

19:29 Americké letecké úrady zakázali dnes všetky lety medzi Spojenými štátmi a letiskami v tureckej Ankare a Istanbule. Zákaz sa týka aj letov do USA prevádzkovaných neamerickými leteckými spoločnosťami, informovala agentúra AP.

19:19 Nevydarený nočný pokus časti tureckej armády zvrhnúť režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana povedie podľa expertov k posilneniu jeho autoritárskeho spôsobu vlády. Podľa poslanca a sociológa Ivana Gabala bude mať nevydarený puč rozhodne veľmi tvrdé dopady. K zmene podľa neho dôjde aj vo vzťahoch medzi Tureckom a EÚ.

19:10 Ministerstvo zahraničných vecí ČR nemá hlásenú žiadnu nehodu či zranenie českého občana pri pokuse o vojenský prevrat v Turecku. Evakuáciu zatiaľ nechystá, ale v prípade potreby pošle letecký špeciál, oznámil dnes šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Neodporúča teraz cestovať do hlavného mesta Ankara, do Istanbulu a juhovýchodného Turecka. Informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

18:54 V gréckom prístavnom meste Alexandrupoli dnes dopoludnia pristál turecký vojenský vrtuľník s ôsmimi mužmi na palube. Pasažieri po zmarenom štátnom prevrate v Turecku, vyvolanom časťou armády, požiadali v Grécku o azyl. Informovalo o tom grécke ministerstvo obrany. Turecko už požiadalo o ich vydanie. A ako neskôr na Twitteri uviedol šéf tureckej diplomacie, muži skutočne budú vyhostení. Potvrdil mu to vraj telefonicky jeho grécky náprotivok.

19:08 Ministerstvo zahraničných vecí ČR nemá hlásenú žiadnu nehodu či zranenie českého občana pri pokuse o vojenský prevrat v Turecku. Evakuáciu zatiaľ nechystá, ale v prípade potreby pošle letecký špeciál, oznámil dnes šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Neodporúča teraz cestovať do hlavného mesta Ankara, do Istanbulu a juhovýchodného Turecka. Informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

18:52 V Turecku v súvislosti s nevydareným pokusom o vojenský prevrat zadržali vysoko postaveného generála Adema Hudutiho. Ide o veliteľa časti pozemných jednotiek, ktoré majú svoju základňu v východoanatolijskom meste Malatya a chránia hranice so Sýriou, Irakom a Iránom. Informovala o tom tlačová agentúra Anadolu.

18:30 Situácia v Turecku sa po pokuse o štátny prevrat z noci na dnes vrátila do normálu. Situácia v letoviskách v krajine je pokojná a nie sú odtiaľ hlásené žiadne incidenty, pričom na Atatürkovom letisku v Istanbule obnovili lety. 

18:27 Turecko po nevydarenom pokuse o štátny prevrat uzavrelo vzdušný priestor pre vojenské lietadlá, uviedlo dnes americké ministerstvo obrany. Vzdušné operácie na leteckej základni Incirlik, odkiaľ štartujú vojenské lietadlá k operáciám proti bojovníkom takzvaného Islamského štátu (IS) v Sýrii a v Iraku, boli pozastavené.

18:09 Organizátori piatkového prevratu nie sú podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima vojakmi, ale ide o teroristov, ktorí zaútočili na parlament. Yildirim to dnes vyhlásil pri mimoriadnom zasadaní parlamentu v Ankare.

17:34 V Turecku zadržali desať členov Štátnej rady, čo je tamojšia obdoba Najvyššieho správneho súdu. V súvislosti so zmareným pokusom o vojenský prevrat tiež prebieha pátranie po ďalších 140 zamestnancoch kasačného súdu, obdoby ústavného súdu. Informovala o tom televízna stanica NTV.

17:33 Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes „čo najostrejšie“ odsúdila pokus o štátny prevrat.

17:04 Príslušníci armády, ktorí sa prevratu zúčastnili, sa stávajú terčom najrôznejších odvetných akcií. Na sociálnych sieťach napríklad kolujú zábery ukazujúce sťatie hlavy jednému z tureckých vojakov. Jeho telo je vidieť na jednom z mostov v Istanbule.

17:03 Za posledných menej ako 24 hodín bolo v Turecku v súvislosti so zmareným pokusom o prevrat zadržaných na 3000 príslušníkov armády, od obyčajných vojakov až po vysoko postavených dôstojníkov. Niektorí zo zadržaných vyšetrovateľom povedali, že nevedeli o tom, že sa zúčastňuje pokusu o puč, napísal turecký denník Hurriyet. Ich velitelia im vraj povedali, že ide o vojenské cvičenie. Vojaci potom údajne pochopili, že sú súčasťou puču až vo chvíli, keď videli civilistov, ako šplhajú na tanky.

16:46 Po pokuse o štátny prevrat v Turecku sa členovia tamojšieho parlamentu zišli na mimoriadnom zasadnutí v poškodenej budove zákonodarného zboru v Ankare. Prítomní poslanci držali minútu ticha za obete pred tým, ako si vypočuli tureckú hymnu, informovala tlačová agentúra DPA.

16:45 Pokus o vojenský prevrat v Turecku z noci na dnes odsúdili aj predstavitelia Iránu, Grécka či Bulharska.

16:42 Turecký policajt odtiahol vojaka zapojeného do puču ďalej od rozzúrených davov.

16:34 Pri zmarenom vojenskom puči v Turecku zohrali významnú úlohu tiež moderné spôsoby komunikácie. Využili ich ako pučisti, tak prezident Recep Tayyip Erdogan. Erdogan sa krátko po začatí pokusu o prevrat objavil na televíznych obrazovkách tureckých domácností v živom vysielaní stanice CNN Türk. Prostredníctvom aplikácie FaceTime na svojom mobilnom telefóne zavolala hlava štátu priamo do štúdia. Výzvu k národu potom Erdogan predniesol z displeja smartfónu, ktorý smerom do kamier držala zjavne prekvapená moderátorka.

16:30 Zničená kancelária tureckého premiéra Benalia Yildirima v budove parlamentu neďaleko ústredia armády v Ankare.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR/AP)

16:22 Turecká vláda kritizovala dnes Spojené štáty za to, že umožňujú žiť islamskému kazateľovi Fethullahovi Gülenovi v exile v krajine. Ankara Gülena obviňuje z toho, že stál za pokusom o prevrat z noci na dnes, píše agentúra APA.

15:56 Letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila po zmarenom pokuse o prevrat v krajine lety z medzinárodného letiska v Istanbule, ktoré je tretím najvyťaženejším na svete. Niektoré zo zahraničných aeroliniek však víkendové lety zrušili, uviedla agentúra Reuters.

15:49 Pokus o štátny prevrat v Turecku nebude mať žiadny vplyv na fungovanie NATO, ktorého je táto krajina členom. Uviedol to riaditeľ slovenského Inštitútu strategických politík – STRATPOL Róbert Ondrejcsák. 

15:48 Pokus o vojenský puč v Turecku je pre finančné trhy zlou správou. Z krátkodobého hľadiska vnáša do tureckého politického diania značnú neistotu. Dlhodobo potom bude mať nepriaznivý dopad, či už sa prevrat podarí neutralizovať, alebo nie. Nepriaznivý vplyv na svetovú ekonomiku by mal byť obmedzený, uviedol analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

15:31 Spojené štáty vyzývajú k podpore demokraticky zvolenej tureckej vlády. Vyplýva to z vyhlásenia, ktorým Biely dom reagoval na správy o pokuse o vojenský prevrat v Turecku.

15:30 Za pokusom o vojenský prevrat v Turecku stoja podľa tureckých médií dvaja muži - generál Akin Öztürk a generálporučík Metin Iyidil. Informovala o tom britská BBC. Zmarený pokus o puč, ktorý v piatok večer začala časť armády, si vyžiadal najmenej 161 mŕtvych a 1440 zranených.

Ľudia členov armády pokusu o prevrat nešetrili.
Zobraziť galériu (43)
Ľudia členov armády pokusu o prevrat nešetrili.  (Zdroj: SITA/AP)

15:27 Tisíce príslušníkov tureckej komunity protestovali v noci na dnes v niekoľkých nemeckých mestách proti neúspešnému pokusu časti armády o štátny prevrat v Turecku. Informovali o tom dnes nemecké médiá. Protesty sa konali aj v Rakúsku. 

13:48 Každá krajina, ktorá sa postaví za moslimského duchovného Fetullaha Gülena, nebude priateľom Turecka a bude vnímaná ako štát, ktorý je vo vojne s týmto členom NATO. Toto varovanie dnes podľa agentúry Reuters vyslovil turecký premiér Binali Yildirim v súvislosti s mužom, ktorého už pred tým turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strojcu nevydareného pokusu o prevrat v Turecku. Gülen žijúci v USA pokus o puč vykonaný v noci na dnes časťou armády ostro odsúdil.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

14:12 Turecké protivládne sily sa zmocnili dnes jednej z fregát kotviacich na základni vojenského námorníctva Gölcük, ktorá sa nachádza na pobreží Marmarského mora. Šéfa tureckej flotily pritom zajali ako rukojemníka, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z armády susedného Grécka.

13:44 Turecké námorné úrady znova otvorili pre lodnú dopravu Bosporský prieliv. Uzavretý bol z bezpečnostných dôvodov práve kvôli pokusu o puč.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)

13:40 Medzinárodné Atatürkovo letisko v Istanbule obnovilo prevádzku, na mieste ale podľa fotografií aj reakcií ľudí na Twitteri panuje chaos. Množstvo letov bolo zrušených. Agentúra Anadolu s odvolaním na úrady civilného letectva uviedla, že vzdušný priestor nad Marmarským regiónom, ktorého súčasťou je aj Istanbul, je uzavretý. Znovu sa otvorí až o 20:05 SELČ.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:29 Pokus o štátny prevrat v Turecku dovolenkujúci Slováci v tejto krajine takmer nepocítili. Ako uviedli pre TASR, noc bola relatívne pokojná a o aktuálnej situácii sa dozvedali najmä zo zahraničných médií a sociálnych sietí. Redaktorka TASR Alena Klepochová, ktorá dovolenkuje v rezorte pri tureckej Alanyi, vnímala túto noc ako pokojnú. „To, že sa niečo deje, bolo vidieť len podľa toho, že sa ľudia zhŕkli pri televízii na recepcii a sledovali správy,“ povedala. Jediné problémy zaznamenala s internetom a nefungujúcim domácim televíznym kanálom. Informácie čerpala najmä cez zahraničné televízie.

13:10 Turecká armáda má povesť jednej z najlepšie vycvičených na svete. S 510 600 vojakmi v činnej službe je podľa AFP turecká armáda početne druhou najväčšou v rámci NATO po americkej armáde.

13:08 Rozhodnutie, či odletieť z Česka na dovolenku do Turecka, kde v noci nadnes došlo k pokusu o vojenský prevrat, je teraz individuálne a závisí od každého turistu. Pre české cestovné kancelárie bude rozhodujúce popoludňajšie rokovanie krízového štábu ministerstva zahraničných vecí. Ak ten vyhlási Turecko za nebezpečnú destináciu, cestovné kancelárie (CK) budú musieť klientov stiahnuť a novým ponúknuť peniaze alebo náhradné riešenie. Oznámil to dnes podpredseda českej Asociácie cestovných kancelárií Jan Papež, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

12:58 Tisíce príslušníkov tureckej komunity protestovali v noci na dnes v niekoľkých nemeckých mestách proti neúspešnému pokusu časti armády o štátny prevrat v Turecku. Najviac ľudí, asi 5 000, sa zišlo na pokojnej demonštrácii pred tureckým konzulátom v Essene na západe Nemecka. 

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:57 Predseda Európskej rady Donald Tusk vyjadril dnes obavy z dôsledkov pokusu o vojenský prevrat v Turecku, ktorý sa podľa vyhlásení tamojších predstaviteľov podarilo odraziť. Šéf vrcholného orgánu EÚ, ktorého citovala agentúra DPA, varoval, že terajšia situácia v Turecku „sa zdá byť pod kontrolou, no zďaleka nie je stabilizovaná“.

12:14 Osem mužov, ktorým sa v tureckej vojenskej helikoptére podarilo pristáť v severnom Grécku, požiadalo o politický azyl po tom, ako boli zatknutí, hlási BBC.

12:11 Turecký premiér Benali Yildirim vyhlásil, že pri pokuse o vojenský prevrat v krajine zahynulo v noci nadnes 265 ľudí, vrátane 161 obetí medzi vládnymi silami a civilistami. Premiér dodal, že ďalších vyše 1 400 ľudí utrpelo zranenia v zmätku, ktorý nastal. Viac ako 2 800 osôb je zadržaných.

12:08 Turecká vláda z pokusu o prevrat nepriamo obvinila islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý je považovaný za druhého najmocnejšieho muža v Turecku a momentálne žije v dobrovoľnom exile v USA.

Fethullah Gülen
Zobraziť galériu (43)
Fethullah Gülen  (Zdroj: SITA/AP)

11:58 Pokus o štátny prevrat neuspel vďaka „jednote a solidarite“ tamojšieho obyvateľstva. Vyplýva to z vládneho vyhlásenia, ktoré poskytlo veľvyslanectvo Tureckej republiky v Bratislave. „Situácia, ktorá nastala v Turecku, bola pokusom pučistov o zvrhnutie demokraticky zvolenej vlády. Tento pokus bol jednotne a solidárne zmarený tureckým ľudom,“ píše sa v zverejnenom vyhlásení. „Náš prezident a vláda majú veci pod kontrolou. Turecké ozbrojené sily neboli v tomto pokuse o prevrat zapojené ako celok. Bol vykonaný klikou v rámci ozbrojených síl a vyvolal odozvu nášho národa, akú si zaslúžil,“ dodáva Ankara.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR/AP)

11:08 Vláda zváži opätovné nastolenie trestu smrti pre tých, ktorí sa pokúsili o prevrat, povedal Mehmet Muezzinoglu, zástupca vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja AKP.

10:59 Pri pokuse o vojenský prevrat zahynulo podľa údajov tamojšej armády 194 ľudí. Medzi obeťami na životoch je 47 civilistov a 104 vzbúrencov, informoval zastupujúci náčelník generálneho štábu armády Ümit Dündar, ktorého vyhlásenie prevzala agentúra DPA.

10:51 Reuters informuje, že pokus o prevrat sa ešte úplne neskončil. Vojaci zapojení do puču mali v Ankare zadržať niekoľko rukojemníkov zo strany vojenských veliteľov.

10:42 Katar dnes odsúdil nočný pokus o armádny puč v Turecku a emir šejk Tamim bin Hamad Sanie v telefonáte tureckému prezidentovi Recep Tayyip Erdogan vyjadril podporu pre kroky jeho vlády na udržanie stability v krajine.

10:40 Kvôli pokusu časti tureckej armády o štátny prevrat prerušila dnes až do odvolania svoje zasadnutie v Istanbule Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). S odvolaním sa na hovorcu organizácie o tom informovala agentúra DPA.

V Turecku sú tisíce Slovákov

10:30 V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára ministerstva zahraničných vecí SR k dnešnému dňu 1608 Slovákov. Ich reálny počet je však vyšší. Podľa slovenského rezortu diplomacie by nemali byť v bezprostrednom ohrození, najmä nie v turistických strediskách. Slovenský zastupiteľský úrad a diplomatická služba v Turecku prijali desiatky telefonátov od Slovákov. Hlásenia o problémoch občanov, ktorí by boli zranení alebo nezvestní, však nemajú.

10:28 Lety do niektorých destinácií boli zrušené, ale poobede sa budú obnovovať.

10:25 V dovolenkových destináciách je situácia pokojná, informoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister vnútra Robert Kaliňák. Z telefonického spojenia vyplynulo, že v niektorých letoviskách v noci netušili, čo sa udialo v Istanbule a Ankare.

10:20 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák potvrdil, že v Turecku sa nachádzajú tisíce Slovákov (pravdepodobne okolo 4-tisíc). Krajanov varoval, aby sa vyhli cestovaniu do Ankary a Istanbulu. Dôležité je, aby ľudia „zachovali pokoj, nezapájali sa do verejných akcií a zdržiavali sa na bezpečných miestach,“ uviedol Lajčák. Ako dodal, letiská sú v prevádzke a nie je potrebná evakuácia Slovákov z Turecka. Takisto funguje činnosť cestovných kancelárií.

10:02 Erdogan vo svojom dnešnom prejave zdôraznil, že tí, ktorí sa zúčastnili na tomto pokuse o prevrat, „zaplatia vysokú cenu za vlastizradu Turecka“.

9:59 Podľa vyjadrení vládnych predstaviteľov zatkli bezpečnostné zložky v súvislosti s pokusom o prevrat až 1 563 príslušníkov armády. DPA s odvolaním sa na správu stanice NTV uviedla, že odvolaní boli piati generáli a 29 plukovníkov. Ďalší generál, ktorý bol účastníkom vzbury, údajne počas noci zahynul.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR/AP)

9:40 Niektorí ľudia dostali esemesku, ktorá vyzývala krajanov na podporu prezidenta, až ráno.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)

9:11 Podľa svedkov ľudia zareagovali na výzvu prezidenta Erdogana pomerne rýchlo a v noci húfne vyrazili do ulíc, aby potlačili puč. Vrhli sa na tanky a obrnené transportéry, zaplnili hlavné námestie. Medzi verejnosťou a armádou bola veľmi silná väzba.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

9:09 Agentúra Anadolu informovala, že zranených je najmenej 1 154.

9:05 Turecké bezpečnostné zložky zabili v noci na dnes počas pokusu o vojenský prevrat 16 vzbúrencov, ktorí chceli obsadiť ústredie vojenskej polície v Ankare. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na zdroje z tureckej vlády.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ďalších takmer 250 armádnych vzbúrencov pri tejto operácii zatkli. Ústredie vojenskej polície sa podľa citovaných zdrojov podarilo „zbaviť pučistov“ a situácia sa upokojila aj v centrále tajnej služby MIT, ktorej sa vzbúrenci takisto pokúsili zmocniť.

9:02 Duchovný Fetullah Güllen, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strojcu pokusu o prevrat v krajine, sa dnes od puču v Turecku dištancoval. Pokus o prevrat uskutočnený v noci na dnes častí armády Güllen žijúci v USA ostro odsúdil, napísala agentúra AFP.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

9:00 Vláda v Damasku obviňuje Erdogana z rozdúchavania konfliktu v Sýrii podporou islamistických rebelov bojujúcich proti Damasku a z toho, že umožňuje zahraničným džihádistom prenikať do Sýrie cez turecké hranice.

8:58 Stúpenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada prijali s nadšením správy o nočnom pokuse časti tureckej armády o prevrat a zosadenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa sýrskych povstalcov by, naopak, strata ich hlavného regionálneho podporovateľa znamenala ťažkú ​​ranu ich boji, informovala agentúra Reuters. Turecká vláda nadránom uviedla, že pokus o puč bol potlačený.

Počet obetí stúpol na 90

8:56 Štátna tlačová agentúra Anadolu uvádza, že sa počet obetí zvýšil na 90.

8:53 Podľa BBC sa ľudia, ktorí v noci rešpektovali zákaz vychádzania, pomaly vracajú do ulíc. Niektoré obchody sú otvorené a pohla sa aj zastavená doprava.

8:43 Pokus o štátny prevrat, ktorý v noci nadnes uskutočnila v Turecku frakcia armády, sa podľa najnovších správ podarilo vládnym silám potlačiť. V súvislosti s týmito udalosťami bolo dosiaľ po celej krajine zatknutých 754 členov ozbrojených síl, píše agentúra AP.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

8:10 Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý je na summite európskych a ázijských krajín ASEM v mongolskom Ulánbátare, vyhlásil, že napätie nie je možné riešiť zbraňami. „Turecko je kľúčovým partnerom Európskej únie. EÚ plne podporuje demokraticky zvolenú vládu, štátne inštitúcie krajiny a právny štát. Vyzývame na okamžitý návrat k tureckému ústavnému poriadku,“ dodal.

8:08 Nemecko podporuje demokraticky zvolenú tureckú vládu, uviedla dnes kancelárka Angela Merkelová. 

8:06 Podľa svedkov v diaľke stále zaznieva streľba, Ankara je však ráno oveľa pokojnejšia. Včerajšie výbuchy boli také silné, že otriasali oknami.

8:04 Strety medzi pučistami a príslušníkmi vládnych bezpečnostných síl sa zrejme chýlia ku koncu, hlásia miestni spravodajcovia. Na lokálnej úrovni však pokračujú.

7:47 Šéf ozbrojených síl, generál Hulusi Akar, bol oslobodený.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

7:45 V Ankare hospitalizovali okolo 800 ľudí, v Istanbule ich utrpelo zranenia približne 200.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

07:18 V súvislosti s pokusom o vojenský prevrat v Turecku bolo zatknutých 754 členov armády. Zatýkanie vzbúrených vojakov prebiehalo po celom Turecku. Päť generálov a 29 plukovníkov bolo na príkaz ministra vnútra zosadených.

07:15 Pučisti údajne stále disponujú niekoľkými vrtuľníky, ale už nie bojovými lietadlami. Útoky na sídlo parlamentu a prezidentský palác v Ankare prevažne ustali. Istanbulské letisko je znovu pod kontrolou vládnych síl a čaká na plnú obnovu prevádzky. 

07:10 Turecký premiér Binali Yildirim menoval predbežnýmm náčelníkom generálneho štábu armády Ümita Dundara. Doterajší šéf ozbrojených síl je totiž nezvestný. Turecká médiá uviedli, že ho držia pučisti ako rukojemníka.

Ľudia v Turecku vyšli
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

06:59 "Monitorujeme aj našich ľudí, pretože Turecko je krajina dôležitá z pohľadu turistického ruchu. Nemáme zatiaľ hlásené žiadne zranenia ani incident, ktorého súčasťou by boli slovenskí občania," uviedol premiér Robert Fico. V súčasnosti je v Turecku viac než 1 500 Slovákov.

06:45 Svetoví lídri sa zhodli na tom, že demokraticky zvolený prezident a vláda v Turecku musia získať podporu Európskej únie (EÚ). Uviedol to premiér SR Robert Fico v reakcii na pokus o štátny prevrat v Turecku po skončení ázijsko-európskeho samitu ASEM v Mongolsku.  "Turecko je veľmi dôležitý partner pre EÚ, napríklad z pohľadu migrácie. Ale je to aj významná krajina z celosvetového pohľadu," zhodnotil Fico.

06:24 Svetoví politici vyjadrili podporu demokraticky zvolenej tureckej vláde. Na pokojné riešenie bez násilia vyzvali Obamma, Merkelová, Tusk i Mogheriniová.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

06:00 Medzi mŕtvymi je 17 policajtov, väčšina sú civilisti. Podľa tureckých zdrojov zrejme porastie aj počet obetí v Istanbule, odkiaľ je zatiaľ hlásených šesť mŕtvych. V Ankare zostrelili turecké vládne sily vrtuľník pučistov, ktorý pálil na satelitnú stanicu Turksat. Bombardujú tiež tanky vzbúrencov pri prezidentskom paláci.

Ľudia v Turecku vyšli
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

05:17 Turecká vláda pracuje na úplnom potlačení pokusu o štátny prevrat, ktorý v noci nadnes uskutočnila armádna frakcia. Vyhlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas televízneho prejavu k národu. Občanom tiež sľúbil čistku v armáde. "Prívrženci prevratu zaplatia vysokú cenu za vlastizradu," vyhlásil. 

04:26 Líder najväčšieho tureckého opozičného subjektu, stredoľavicovej Ľudovej republikánskej strany (CHP), Kemal Kalicdaroglu vystúpil dnes na sociálnych sieťach proti prebiehajúcemu pokusu o štátny prevrat v krajine s tým, že Turecko následkom vojenských prevratov v minulosti "trpelo už dosť". Informuje o tom agentúra DPA.

Ľudia v Turecku vyšli
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

03:15 Hovorca tureckých tajných služieb Nuh Yilmaz vyhlásil, že náčelník generálneho štábu tureckej armády Hulusi Akar je opäť vo svojej pozícii. "Generál Akar opäť plní svoje úlohy. Všetko sa vracia do normálu," povedal Yilmaz.Prezidentský hovorca Ibrahim Kalin pre televíznu stanicu NTV uviedol: "Vojenskí velitelia potvrdili, že osnovatelia prevratu neuposlúchli hlavné armádne velenie. Ľud ukázal, že stojí na strane demokracie a zvolenej vlády."

01:28 Počas streľby a náletoch helikoptér v Ankare zahynulo podľa neoficiálnych informácií 42 ľudí.

01:14 Ulicami Turecka zmieta nepokoj.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)

01:08 Erdogan je podľa vyjadrenia vládnych činiteľov mimo ohrozenia a nachádza sa na utajenom mieste. Stanica CNN Türk informovala, že v hlavnom meste Ankara bolo počuť mohutné výbuchy a explózia nastala aj v budove štátnej televízie. Turecké štátne média hlásia, že vojenské vrtuľníky zaútočili aj na policajné ústredie v Ankare. Boli hlásené aj tanky pohybujúce sa smerom k vládnej budove, ktorú využíva turecký premiér Binali Yildirim a jeho zástupcovia.

01:06 Tanky strieľali v blízkosti parlamentnej budovy.

00:59 Slovensko koordinuje reakciu na puč v Turecku s EU partnermi. "Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák je celý večer v intenzívnom kontakte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou a ďalšími európskymi kolegami. Je aj s v spojení s partnermi v tureckej vláde s cieľom vyjasniť situáciu v Turecku a dohodnúť kroky, ktoré by EÚ mala podniknúť s cieľom zachovať a podporiť demokraciu a stabilitu v krajine," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

00:58 Briti svojich ľudí vyzvali, aby boli v Turecku ostražití.

00:52 Americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo svojich občanov, že sociálne médiá môžu byť zablokované. Napriek tomu im odporučilo, aby sa pokúsili kontaktovať blízkych telefonicky, mailovo alebo akokoľvek inak.

00:37 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval svojich krajanov nachádzajúcich sa na tureckom území, aby zachovali pokoj a zostali vo svojich domovoch. Lavrov to vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii so svojím americkým rezortným náprotivkom Johnom Kerrym, ktorý je momentálne na návšteve Ruska.

Podobné varovanie vydal aj ruský úrad cestovného ruchu, keďže Turecko je obľúbenou destináciou ruských turistov. Kerry pri tejto príležitosti vyjadril nádej, že v Turecku zostane zachovaná stabilita. Ankara je kľúčovým spojencom USA a medzinárodnej koalície bojujúcej proti radikálom zo samozvaného Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku.

00:33 V Istanbule hlásia streľbu po civilistoch.

00:30 „Neverím, že tento pokus o prevrat bude úspešný,“ vyhlásil Erdogan, ktorý sa vracia do Ankary.

00:20 Prezident Erdogan vyzval ľudí, aby vyšli do ulíc. Ankaru zaplnili davy.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)

00:00 Podľa zahraničných médií boli v Turecku odpojené sociálne siete a internet. Obsadená bola aj centrálna televízia.

23:54 Pokus o prevrat má byť podľa prezidentského zdroja dielom hnutia Gulen.

23:52 Armáda obsadila letisko v Istanbule a zastavila letovú prevádzku. 

23:33 Turecké ozbrojené sily „v plnej miere prevzali kontrolu“ nad krajinou, uviedla dnes s odvolaním sa na armádne zdroje turecká tlačová agentúra Dogan.

23:20 Vojaci vstúpili aj do budovy vládnucej strany, od ktorej požadujú odstúpenie.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)

23:17 Televízia TRT uviedla, že ľudia majú na celom území Turecka zakázané vychádzať von. Uzavreté sú aj všetky letiská.

23:14 Podľa prvých správ si explózia v Ankara vyžiadala 10 mŕtvych.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)

23:08 Pučisti podľa miestnych médií uviedli, že všetky medzinárodné dohody ostávajú platné a budú sa snažiť o dobré vzťahy s krajinami.

Pomsta za pokus o
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

23:04 Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan je práve na dovolenke a je v bezpečí.

23:03 Turecké ozbrojené sily vyhlásili, že prevzali vládu nad krajinou, aby obnovili ústavný poriadok, ľudské práva a slobody, právny štát a všobecnú bezpečnosť, ktorá bola narušená, uvádza The Guardian.

22:58 Turecký premiér Binali Yildirim pre miestne médiá vyhlásil, že skupina v rámci armády sa zapojila do pokusu o štátny prevrat, bližšie detaily však neuviedol. Zdôraznil, že Turecko nepripustí nijakú „iniciatívu, ktorá by mohla narušiť demokraciu“.

„Zameriavame sa na možnosť pokusu o štátny prevrat. Ide o protizákonnú činnosť určitej skupiny vo vnútri armády, ktorá koná mimo vojenského velenia. Náš ľud musí vedieť, že nedopustíme nijakú aktivitu, ktorá by poškodila demokraciu,“ dodal.

22:54 V uliciach Turecka sa pohybujú tanky a vojaci. Proti pučistom zakročili bezpečnostné zložky.

22:40 Podľa tureckých médií sa v Ankare strhla streľba. Bosporský most a Most sultána Mehmeta Dobyvateľa boli podľa prvých správ uzavreté. Svedkovia hlásia, že nad tureckým hlavným mestom pozorovali vojenské lietadlá, vrtuľníky a stíhačky. Hovorí sa tiež o výbuchoch. Turecko sa stalo dejiskom pokusu o vojenský prevrat.

Viac o téme: PučTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu