Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Teroristické peklo v Nice: Rodina útočníka prezradila, prečo bol strojca masakry nebezpečný

Útočník vpálil do davu ľudí. Zobraziť galériu (65)
Útočník vpálil do davu ľudí. (Zdroj: SITA/AP)

NICE - Nákladné auto vrazilo z noci nadnes do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily. K incidentu došlo na slávnej promenáde Promenade des Anglais v meste Nice na juhu Francúzska. Zahynulo najmenej 84 ľudí. Aktérom útoku bol 31-ročný muž francúzsko-tuniského pôvodu.

 

  • Niektoré zábery nie sú vhodné pre maloletých a ľudí s citlivou povahou!
  • Počas útoku v Nice zahynulo 84 ľudí, vrátane 10 detí.
  • Páchateľa polícia zabila, uvažuje sa o jeho komplicovi.
  • Aktérom útoku bol 31-ročný muž francúzsko-tuniského pôvodu.
  • Atentátnik prešiel na kamióne po promenáde dva kilometre, zranil viac ako stovku chodcov.
  • Spovede svedkov hovoria o chladnokrvnom vraždení.
  • Do nemocníc prijali vyše 50 zranených detí.
  • Máte informácie o teroristickom útoku v Nice? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

Autentické video zneškodnenia útočníka

Ráno vám prinesieme najnovšie informácie z miesta diania.

22:33 Promenáda v Nice je stále uzavretá.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)

21:55 Turecko ukázalo svoju solidaritu s Francúzskom vysvietením Bosporského mosta v Istanbule vo farbách francúzskej trikolóry.

21:49 Pri teroristickom útoku v juhofrancúzskom Nice prišli o život zrejme aj dve Poľky. O úmrtí dvoch obyvateliek mesta Myšlenice informoval dnes prostredníctvom webu starosta Maciej Ostrowski.

Údajne mal psychické problémy

21:47 Tuniské mesto Masakin, kde Lahouaiej-Bouhlel vyrástol, je v šoku. Mnohí z tých, ktorí sa na prázdniny vracajú domov, žijú práve v Nice. Podľa útočníkovho otca Monthira mal jeho syn duševné problémy a bol agresívny. Keď sa nervovo zrútil, začal demolovať všetko okolo seba. Navyše, mal starosti s manželkou, uvádza BBC.

21:40 Prezident USA Barack Obama dnes nariadil, aby nasledujúce štyri dni boli na pol žrde spustené vlajky v amerických vládnych zariadeniach, vrátane veľvyslanectiev a konzulátov v zahraničí, a to na pamiatku obetí útoku vo francúzskom Nice. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

21:30 Bratranec jeho bývalej ženy útočníka z Nice Hajer Khalfallah dnes britskému denníku The Daily Mail povedal, že Lahouaiej Bouhlel nebol pravým moslimom. Svoju manželku, s ktorou mal tri deti, vraj bil, bral drogy a jedol bravčové. „A to pravý moslim nesmie,“ uviedol Khalfallah. Podľa príbuzného Lahouaiej-Bouhlel nechodil do mešity a nedodržiaval ani pôstny mesiac ramadán.

21:09 Suseda útočníka podľa zahraničných médií označila Bouhlela ako desivého človeka, ktorý nebol normálny.

20:51 Na rozdiel od útokov vozidlami naplnenými výbušninami pri násilí v Nice zabíjala len samotná váha a rýchlosť nákladného vozidla pohybujúceho sa po rušnej promenáde - a spôsobila takisto vysoký počet obetí na životoch. Chladiarenské vozidlo vážilo totiž 19 ton.

Matthew Henman, šéfredaktor Centra pre terorizmus a povstalectvo vydavateľskej spoločnosti IHS Jane's, uviedol: „Použitie vozidiel pri útokoch je veľmi bežne využívanou taktikou al-Káidy a organizácie Islamský štát.“

20:47 Medzi 84 obeťami štvrtkového útoku v Nice je okrem Francúzov tiež mnoho cudzincov. Identifikácia potrvá niekoľko dní, už teraz sú ale známe národnosti niektorých z nich, aj keď väčšinou úrady tieto informácie ešte oficiálne nepotvrdili. Po troch občanoch zrejme v Nice stratilo Nemecko, Alžírsko, Tunisko a Maroko. Dvoch mŕtvych potvrdili USA a médiá hovoria o dvoch mŕtvych aj z Poľska, Ruska a Švajčiarska. Podľa všetkého zahynuli tiež občania Ukrajiny, Arménska, Belgicka, Kazachstanu a Británie. Českí občania by podľa českého ministerstva zahraničia medzi obeťami byť nemali.

20:32 Mohamed Lahouaiej Bouhlel, otec troch detí, bol v čase útoku v rozvodovom konaní.

20:29 Polícia registrovala v súvislosti s útočníkom menšie delikty. Po jednom z nich, ako to dnes potvrdil francúzsky minister spravodlivosti, odsúdili Bouhlela podmienečne na šesť mesiacov po tom, ako pri spore po dopravnej nehode hodil drevenú paletu do iného vozidla. Musel zložiť kauciu a raz týždenne sa musel hlásiť na policajnej stanici. Svoje povinnosti presne plnil, dodal minister, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Spojenie s extrémistami

20:22 Francúzsky premiér Manuel Valls povedal, že útočník z Nice bol napojený na radikálne islamistické kruhy.

20:00 Incident, pri ktorom niekto použil auto na to, aby ním vrazil do davu, sa vo Francúzsku udial za menej ako dva roky už po štvrtýkrát. Nie však v takomto rozsahu, informuje BBC.

19:25 Smútiace Nice zasypali kvety.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

19:43 Jean-Baptiste Ximenes umiestnil na Facebook status, v ktorom sa priznal k tomu, že sa v januári dostal do potýčky s vrahom s Nice. Keď ho Ximenes požiadal, aby presunul svoje vozidlo, Lahouaiej-Bouhlel ho napadol, za čo dostal v marci šesť mesiacov podmienečne a mal byť vo väzení. „Terorista z Nice je ten, ktorý ma napadol, za čo dostal šesť mesiacov väzenia. Kde je spravodlivosť?... Svet je malý...“ komentoval Ximenes.

19:12 Brazília chce kvôli útoku v Nice sprísniť bezpečnostné opatrenia počas nadchádzajúcich letných olympijských hier v Rio de Janeiro. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

18:44 Francúzski vyšetrovatelia potvrdili, že v nákladiaku sa nachádzala iba jedna pravá strelná zbraň. Ostatné boli replikami.

18:36 Promenáda dnes zívala prázdnotou.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)

18:32 K útoku, ktorý nesie znaky džihádizmu, sa podľa úradov doposiaľ neprihlásila žiadna teroristická skupina.

18:23 Nákladiak, na ktorom vidno početné stopy po streľbe, z Nice odviezli.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

18:11 Z 202 zranených ľudí je 25 osôb na prístrojoch a 52 sa nachádza v kritickom stave.

Francúzskeho prezidenta vypískali

17:55 Francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a hlavného predstaviteľa regiónu Provensalsko-Alpy-Azúrové pobrežie Christiana Estrosiho dnes vypískal zhromaždený dav ľudí, keď sa konvoj oboch politikov pohyboval po meste Nice. Hollande predtým predniesol prejav odvysielaný v televízii, pripomenula v správe tlačová agentúra AP. Obyvateľka Christelle Hespelová povedala, že je zhnusená oboma mužmi - podľa nej zlyhali pri ochrane jej mesta. „Pán Estrosi je z pravice. Pán Hollande z ľavice. Tvrdím, a tvrdím to nahlas, že tí dvaja sú vrahovia,“ dodala 38-ročná žena.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)

17:39 Arabské a moslimské krajiny dnes dôrazne odsúdili udalosti z Nice.

17:37 Novinár francúzskeho rádia RFI a autor knihy „Francúzski džihádisti“ David Thomson na twitteri uviedol, že „viac ako stovka obyvateľov Nice a okolie odišla do Sýrie“.

Identita útočníka oficiálne potvrdená

17:35 Francúzsky prokurátor Francois Molins oficiálne potvrdil totožnosť útočníka. Bol ním Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ktorého polícia nepodozrievala z džihádizmu.

17:30 V nákladnom vozidle, ktoré vrážalo do ľudí, polícia objavila mobilný telefón a doklady útočníka.Okrem toho boli v kabíne automatické strelné zbrane, dve pušky Kalašnikov, granát a náboje. Podľa predchádzajúcich správ malo ísť o falzifikáty. Nákladné auto vážilo 19 ton.

17:26 Francúzsky department Alpes-Maritimes je ako kraj druhý najväčší „vývozca“ džihádistov do Sýrie a Iraku. Len krátko pred vražedným útokom v Nice pripomenul odborník na islam Gilles Kepel, že Azúrové pobrežie má smutné prvenstvo, pokiaľ ide o odchody francúzskych občanov do radov teroristických organizácií, napísal francúzsky denník Le Parisien.

17:16 Bavorská krajinská vláda prehodnotí po teroristickom útoku z Nice bezpečnostný koncept pripravený pre každoročné pivné slávnosti Oktoberfest v Mníchove.

17:14 Vodič nákladiaku podľa Le Figaro počas zásahu opakovane vystrelil na troch policajtov.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:12 Celková bilancia zatiaľ hovorí o 84 mŕtvych a 202 zranených vrátane zhruba 50 ľudí v kritickom stave.

17:11 Svoju obeť hlásia aj Česi

Medzi najmenej 84 obeťami útoku v Nice je podľa informácií francúzskej televízie BMF TV aj jeden občan Českej republiky. Rezort zahraničných vecí v Prahe, ako aj konzulát ČR túto informáciu zatiaľ nemajú a preto ju preverujú, vyplýva zo správ internetových serverov Lidovky.cz a Novinky.cz.

17:03 Nemecký turista zachytil scénu smrti

Nemecký turista Richard Gutjahr večer počul vonku na promenáde nahnevané výkriky a zbadal biele nákladné auto valiace sa po ceste, ktorá bola určená ako párty zóna a mala byť pre dopravu uzavretá. Turista si vzal kameru a zachytil kľúčový moment v desivej dráhe útoku. Gutjahr sa dnes v rozhovore pre tlačovú agentúru AP podelil o svoje dojmy: „Rozmýšľal som, že ide buď o opitého šoféra alebo o teroristický útok, a vtedy ten neuveriteľne odvážny muž skočil na vozidlo.“

16:49 Francúzsky prezident Francois Hollande varoval dnes obyvateľov krajiny pred možnými ďalšími útokmi. Francúzsko terorizmus ešte zďaleka neporazilo a boj proti nemu bude dlhý, uviedol Hollande v Nice.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

16:44 Bývalá manželka útočníka skončila vo vyšetrovacej väzbe. Podľa susedov oslovených agentúrou AP atentátnik v byte už najmenej tri roky nežil. Byt obývala jeho niekdajšia manželka, ktorú polícia podľa stanice BFMTV na mieste zadržala. Podľa médií policajti v byte nenašli žiadne zbrane ani výbušniny. Zaistili ale niekoľko dátových nosičov, ktoré podrobia analýze.

16:37 Vlajky na prednom nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave sú stiahnuté na pol žrde. Stalo sa tak na znak solidarity s Francúzskom po útoku v Nice. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

16:36 Zranený Brit Laurence Holding odchádza z nemocnice vo francúzskom Nice. Približne 50 zranených sa stále nachádza v ohrození života.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)

16:30 Solidaritu s Francúzskom vyjadrilo aj Turecko. „Zdieľame bolesť s francúzskym národom,“ povedal turecký premiér Binali Yildirim.

16:29 Eifellova veža bude od dnešného večera v rámci národného smútku rozsvietená na modro-bielo-červeno po dobu troch dní.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)

16:13 Na Slovensku ostane v platnosti druhý – zvýšený - stupeň teroristického ohrozenia. V reakcii na štvrtkový útok v juhofrancúzskom meste Nice o tom dnes rozhodla Bezpečnostná rada SR.

16:03 Na internete sa objavil starý preukaz totožnosti útočníka.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)

16:00 Francúzska televízia BMF priniesla informáciu o zabitom občanovi Česka. Ministerstvo zahraničia ju nevie zatiaľ potvrdiť alebo vyvrátiť.

15:51 Nemecká kancelárka Angela Merkelová francúzskemu prezidentovi povedala, že slepý fanatizmus nemôže nikdy zničiť vieru v slobodu a ľudskosť. "Naše kondolencie nemôžu nikdy zvrátiť stratu toľkých ľudských životov," citovala ju tlačová agentúra DPA.

15:47 Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že bolesť z útoku vo francúzskom Nice je ešte horšia, pretože bolo zabitých mnoho detí a ublížil ľuďom práve počas francúzskeho štátneho sviatku. Na účte na Facebooku Renzi napísal: "Sme zvyknutí posielať z Nice pohľadnice plné krásy, a nie zábery smrti s bábikou pri zdemolovanom kočíku. Reagovať na to je morálnou povinnosťou."

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:44 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyjadrilo úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom obetí, ako aj solidaritu francúzskej vláde a občanom Francúzskej republiky. "MZVaEZ ostro odsudzuje nehanebný teroristický čin v Nice, v dôsledku ktorého vyhasli desiatky nevinných životov a množstvo ďalších ľudí bolo zranených," informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

15:40 Útok v Nice na Azúrovom pobreží, ktoré láka každoročne státisíce turistov, sa negatívne prejaví na francúzskom cestovnom ruchu. Podľa agentúry AFP ide o smutnú symboliku: bulvár Promenade des Anglais je cieľom snáď všetkých turistov, ktorí na Riviéru vo Francúzsku zavítajú.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:31 Tuniské ministerstvo zahraničia informovalo o smrti svojho občana pri útoku. Ide o 29-ročného Bilela Labaouia s bydliskom v Nice.

15:27 Poplach na letisku v Nice bol podľa spravodajcu agentúry AP odvolaný a evakuovaní cestujúci sa mohli vrátiť po svoju batožinu. Podľa internetovej stránky vzdušného prístavu prílety a odlety pokračujú normálne. Letisko ubezpečilo, že napriek strašnej udalosti nebude prerušený prístup na letisko, ani letecká doprava.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:25 Francúzsky prezident Francois Hollande sa vyjadril, že až 50 ľudí sa momentálne nachádza na hranici medzi životom a smrťou.

15:20 Šialenci budú bojovať tými najjednoduchšími zbraňami, ktoré sú dostupné a ktorým z hľadiska prevencie bezpečnostné zložky nemôžu v žiadnom prípade zabrániť. Takto reagoval na krvavý teroristický útok bezpečnostný analytik a exriaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:00 Susedia tvrdia, že bol tichý

Podľa výpovede susedov bol Lahouaiej tichý, ledva ich odzdravil. Spomínajú na neho tiež ako na utiahnutého človeka.

14:30 Noviny Le Figaro informujú, že podľa policajného zdroja bol útočník odsúdený v marci za násilný trestný čin.

14:24 Boj proti osamelým vlkom je takmer nemožný

"Aj vďaka sprísneným bezpečnostným opatreniam po útokoch v Londýne či Madride nie sú islamisti schopní ohroziť kľúčovú infraštruktúru alebo atakovať takzvané tvrdé ciele. Namiesto toho sa spoliehajú na terorizovanie verejnosti angažovaním osamelých vlkov alebo malých buniek radikálov, ako sme toho boli svedkami v Paríži a v Bruseli, so zameraním na takzvané mäkké ciele - kaviarne, reštaurácie, zhromaždenia občanov a podobne," povedal exriaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS), exnovinár a publicista Peter Tóth.

14:21 Poplach na letisku v Nice spôsobil neidentifikovateľný predmet

Do areálu nabehla polícia a armáda. No v súčasnosti to vyzerá, že je všetko v poriadku a situácia sa vracia do normálu.

Ľudia čakajúci na svoje batožiny pred letiskom v Nice
Zobraziť galériu (65)
Ľudia čakajúci na svoje batožiny pred letiskom v Nice  (Zdroj: Twitter)

14:10 Atentátnika tesne pred útokom spovedali policajti. Keď sa ho spýtali, čo robí s 25-tonovým nákladiakom na promenáde, odpovedal im, že je dodávateľ zmrzliny. Takto sa mu podarilo ich oklamať. O pol hodinu po ňom už strieľali. Kamión si prenajal dva dni pred svojim otrasným činom.

14:05 Do ulíc v Nice sa vybrali pyrotechnici, aby prehľadali miesta podozrivé z bombovej hrozby.

13:59  Nezvestná je celá trieda z Nemecka

V čase štvrtkového krvavého útoku sa vo francúzskom meste Nice nachádzali na výlete žiaci zo šiestich škôl z nemeckej metropoly Berlín. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Päť zo šiestich škôl neskôr oznámilo, že žiaci i pedagógovia sa im už ozvali a sú v poriadku. Ilse Rudnicková zo školskej inšpekcie však uviedla, že stále nie je známy osud 28 žiakov z Integrovanej školy Pauly Fürstovej v Berlíne.

13:55 Letisko v NICE uzatvorené, všetkých cestujúcich polícia evakuuje.

13:48 V čase štvrtkového krvavého útoku sa vo francúzskom meste Nice nachádzali na výlete žiaci zo šiestich škôl z nemeckej metropoly Berlín. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Päť zo šiestich škôl neskôr oznámilo, že žiaci i pedagógovia sa im už ozvali a sú v poriadku. Ilse Rudnicková zo školskej inšpekcie však uviedla, že stále nie je známy osud 28 žiakov z Integrovanej školy Pauly Fürstovej v Berlíne.

13:46 Video dokumentujúce priebeh policajnej akcie pri zneškodňovaní útočníka z Nice.

Vystrelili naňho 30 rán. Kľúčovou postavou bol neznámy hrdina, ktorý sa zachytil o dvere nákladiaku a zastavil na chvíľu vraha, ktorý sa ho snažil striasť.

13:30 Bytovka, v ktorej býval Lahouaiej Bouhlel.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

 

13:22 Slovenská informačná služba (SIS) prijala po teroristickom útoku vo francúzskom meste Nice adekvátne bezpečnostné opatrenia.

13:17 Prvé fotografie z policajnej razie v Bouhlelovom byte.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

13:13 Podľa francúzskych médií sa Bouhlel narodil v Tunisku a dostal povolenie na pobyt vo Fancúzsku. Už v minulosti ho polícia evidovala kvôli trestnej činnosti, nebola však spojená s terorizmom. Útočník bol ženatý a mal tri dcéry.

13:07 Náčrt trasy podľa AFP, ktorú prešiel vraždiaci nákladiak.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: AFP)

13:03 Podľa redaktora BBC sú pravdepodobne medzi obeťami aj niekoľkí moslimovia.

12:53 Podľa susedov bol vraždiaci vodič nákladiaku osamelý a tichý, nemal priateľov. Nepôsobil ako príliš nábožensky založený, často nosieval šortky. Niektorí zo susedov však prezradili, že im nikdy neopätoval pozdravy, keď ho stretli v bytovke, uviedol denník Le Figaro.

12:47 „Útoky, žiaľ, budú pokračovať a Európa si na ne musí zvyknúť.“ Na margo útoku vo francúzskom meste Nice to povedal bezpečnostný analytik Ivo Samson.

12:39 Po jednej obeti z radov svojich občanov hlásia aj Švajčiarsko a Ukrajina.

12:37 Tragédiu dokumentujú zabudnuté predmety zo včerajšej masakry.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:36 Počas útoku zahynula učiteľka a dvaja študenti z Nemecka.

12:32 Takto vyzerala promenáda tesne po zabití útočníka. Svedkom sa naskytol hrôzostrašný bolestný pohľad.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:23 Podľa ruských úradov je medzi obeťami aj jedna ruská žena a ďalší traja občania Ruska sú nezvestní. Príslušník ruskej národnosti je tiež medzi zranenými.

12:18 Nice sa podľa denníka Libération len ťažko vracia k bežnému životu: otvorené sú kaviarne v uliciach súbežných s prímorským bulvárom Promenade des Anglais, kde sa štvrtková dráma odohrala, otvorená je aj časť obchodov. V hoteli Westminster na promenáde začal podľa naplánovaného programu lekársky kongres, venovaný estetickým zákrokom.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR/AP)

12:15 Policajti prehľadávajú byty a vypočúvajú príbuzných útočníka. Tridsaťjedenročný Mohamed Lahouaiej Bouhlel bol vodičom z povolania a býval v malom byte v chudobnejšie štvrti na východe Nice. 

12:10 Tunisko útok dôrazne odsúdilo a vyjadrilo sústrasť pozostalým. Vyzvalo k solidarite a boju proti terorizmu.

12:07 Nemecko a Taliansko dnes sprísnili kontroly na svojich hraniciach s Francúzskom. Pohraničné kontroly boli posilnené na nemeckých letiskách, ako aj na cestných a železničných priechodoch, oznámila agentúra Reuters.

Pri útoku bola zranená aj jedna Češka

12:00 Medzi zranenými je podľa ČT24 aj jedna Češka.

11:57 Česká polícia zvýšila bezpečnostné opatrenia pri vytipovaných objektov a na miestach, kde sa usporadúvajú športové a kultúrne podujatia a možno tam predpokladať zvýšený počet osôb. Podľa spravodajského servera Novinky.cz to dnes povedal český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD).

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:53 Medzi 84 mŕtvymi je podľa dotejaších informácií aj jeden Talian.

11:52 Zástupca CK Pitipitipa, ktorá sa špecializuje na výlety na francúzsku riviéru, nám potvrdil, že majú v neďalekom St. Tropez desiatky klientov zo Slovenska. „Všetci sú v poriadku,“ upokojuje príbuzných. Do St. Tropez je možné dostať sa letecky cez Nice.

11:50 Dve z hospitalizovaných detí podľa francúzskych médií zomreli dnes ráno počas chirurgického zákroku. Ďalšie dve sú vo veľmi vážnom stave.

11:48 Po útokoch v Nice má obavy aj Belgicko. Koncom budúceho týždňa, 21. júla, chystá oslavy štátneho sviatku. Najmä v Bruseli sa pri tejto príležitosti bude konať veľkolepá prehliadka ozbrojených síl vrátane leteckej techniky, keď sa v okolí kráľovského paláca v centre mesta sústredí niekoľko stoviek tisíc ľudí.

11:45 Prvá fotografia, ktorá zachytáva interiér vraždiaceho nákladného vozidla.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:40 Francúzske úrady vyzvali ľudí z celej krajiny na darovanie krvi.

11:39 Podľa BBC sú medzi obeťami otec a syn z Texasu.

Útočníkom bol Mohamed Lahouaiej Bouhlel 

11:31 Útočníkom mal byť 31-ročný Mohamed Bouhlel s francúzsko-tuniským pôvodom.

11:29 Na chodníku stále ležia predmety, ktoré dokumentujú rozsah tragédie.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:28 Polícia zatiaľ nenašla žiadne priame dôkazy, ktoré by útočníka spájali s teroristickou skupinou.

11:26 Ľútosť nad obeťami útoku v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom zahynulo najmenej 84 ľudí, vyjadrujú na sociálnej sieti Facebook viacerí slovenskí politici. Terorizmus a násilie odsudzujú.

11:24 Francúzsko bolo opäť zasiahnuté na citlivom mieste. Všetky titulky novín dnes informujú o nočnom horore.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 dnes 

11:21 Francúzske veľvyslanectvo otvára na Slovensku v súvislosti so štvrtkovým atentátom v prístavnom meste Nice kondolenčnú knihu. 

11:19 Belgické ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že ešte stále nemá správy o 20 občanoch Belgicka, ktorí sa v čase útoku nachádzali na tamojšom bulvári Promenade des Anglais.

11:17 Polícia v prímorskom Nice zvýšila ostrahu.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:14 Džihádisti z Daeš po útoku v Nice oslavujú. Dôkazom je smajlík, ktorý sa mal objaviť po správach o Francúzsku v jednej z televízií samozvaného kalifátu. Ďalší z kanálov Daeš ukázal Eifellovu vežu v plameňoch.

11:07 „Som naozaj pobúrený motívom, rozsahom a spôsobom uskutočnenia útoku proti ľudskosti vo francúzskom meste Nice. Vo svojom vnútri cítim veľký žiaľ, pretože tento zbabelý čin ukazuje, aká veľká je v súčasnom svete neúcta k ľudskému životu a slobode, tým najvyšším hodnotám,“ uviedol na Facebooku predseda NR SR Andrej Danko.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:05 Teror v Nice zasiahol aj Tour de France.

11:04 Nemecko podľa AP posilní hraničné kontroly na letiskách, ako aj cestné a železničné priechody do Francúzska. Bezpečnostné opatrenia plánuje zvýšiť aj Londýn.

11:03 Podľa názoru predsedu bývalého riaditeľa rozviedky SIS a predsedu Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igora Cibulu pripomína „najnovší teroristický útok francúzskeho občana arabského pôvodu samovražedné atentáty takzvaných osamelých vlkov, teda osôb bez priameho napojenia na  štruktúry teroristických organizácií, ako sú napríklad Islamský štát, Al-Káida alebo iné skupiny takéhoto charakteru“.

10:56 Počet mŕtvych môže podľa francúzskych médií vzrásť, pretože 18 ľudí sa nachádza v kritickom stave.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:51 Slovenský prezident Andrej Kiska označil útok v Nice za chladnokrvný a barbarský čin. Píše to v sústrastnom telegrame, ktorý poslal francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi.

10:38 K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a jeho motív doteraz nie je známy. 

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:37 Francúzsky premiér Manuel Valls vyhlásil na dni 16., 17. a 18. júla národný smútok. „Čelíme vojne proti terorizmu,“ dodal.

10:35 Útok v Nice bol útokom osamelého vlka, nemusel zháňať výbušniny, tvrdí analytik Milan Žitný.

10:31 Nemecké ministrestvo zahraničných vecí nevylúčilo, že sú medzi obeťami aj nemeckí turisti.

10:28 Polícia sa pustila do prehľadávania bytu útočníka.

10:23 „Je tragickým paradoxom, že sa obeťami útoku stali ľudia oslavujúci slobodu, rovnosť a bratstvo,“ konštatoval po útoku predseda Európskej rady Donald Tusk.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

10:22 Po tragédii prišla aj jedna dobrá správa. Rodine, ktorá počas paniky stratila 8-mesačné dieťa v kočíku, sa hľadané batoľa podarilo nájsť.

10:16 Ak sú pravdivé správy, že štvrtkový teroristický útok vo francúzskom meste Nice vykonal Tunisan, znamená to, že vojna kultúr v Európe pokračuje, konštatoval dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió maďarský expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi.

10:14 Podľa francúzskych novín Nice-Matin do nemocníc prijali 54 zranených detí. 

10:13 Svedok menom Nader povedal stanici BFMTV, že videl celé dianie od začiatku do konca. Sprvu mu pripadalo, že vodič stratil kontrolu nad nákladným vozidlom. „Bol som na ulici, zastavil sa predo mnou potom, čo rozdrvil veľa ľudí,“ povedal. Vodič potom podľa neho vytiahol zbraň a začal strieľať po polícii. „(Policajti) ho zastrelili, hlava mu vyčnievala z okienka,“ dodal.

10:10 Trinásta etapa Tour de France bude pokračovať podľa plánu napriek štvrtkovému teroristickému útoku v Nice, uviedla BBC.

10:03 Denník Le Figaro zverejnil grafiku popisujúcu priebeh teroristického útoku v Nice.

Zdroj: Reprofoto Le Figaro
Zobraziť galériu (65)
Zdroj: Reprofoto Le Figaro  (Zdroj: Le Figaro)

 

9:58 Na Twitteri ľudia solidárne ponúkajú preživším útoku dočasné ubytovanie u seba doma.

9:55 Európske akcie na začiatku dnešného obchodovania v reakcii na útok vo francúzskom Nice klesajú. Strácajú hlavne akcie firiem, ktoré sa zameriavajú na cestovný ruch a voľný čas.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

9:52 Plánovaný koncert Rihanny v Nice, ktorý sa mal konať v piatok večer, kvôli útokom zrušili. Zrušený bude aj 5-dňový jazzový festival v meste.

9:43 Terorista na vozidle prešiel asi dva kilometre, kým ho policajti zastrelili.

9:40 „Slovenské bezpečnostné zložky sledujú situáciu vo Francúzsku a komunikujú so zahraničnými partnermi. Naďalej u nás zostáva zvýšený protiteroristický stupeň – 2. Bezpečnostné opatrenia sú momentálne zvýšené aj pri príležitosti slovenského predsedníctva,“ uviedla Andrea Dobiášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR.

9:39 Identifikácia tiel ešte nebola dokončená.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Profimedia)

9:33 Podľa denníka Le Figaro bol vražedný voz prenajatý pred dvomi dňami v Saint-Laurent-du-Var a útočník v ňom sedel sám.

9:24 Peklo nastalo po skončení ohňostroja. „O stotinu sekundy neskôr sa šialenou rýchlosťou prihnal obrovský biely nákladiak, ktorý menil smer tak, aby pokosil čo najväčší počet ľudí,“ povedal novinár denníka Nice-Matin Damien Allemand. „Videl som telá, ako pozdĺž cesty lietali vzduchom ako kuželky. Počul som zvuky a krik, na ktoré nikdy nezabudnem,“ dodal.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

9:20 Mnoho svetových politikov odsúdilo útok vo francúzskom Nice a dalo najavo zármutok a súcit s obeťami, ich blízkymi i celým Francúzskom.

9:17 Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhol predĺženie výnimočného stavu v krajine o tri mesiace z pôvodného rozhodnutia hovoriaceho o výnimočnom stave trvajúcom do konca júla.

9:15 V uliciach Nice hliadkuje 500 policajtov, časť promenády je uzatvorená.

9:13 Sanitky podľa svedkov nestíhali odvážať zranených do nemocníc, a tak sa zranení zhromažďovali a boli ošetrovaní v improvizovaných zariadeniach pozdĺž promenády. Jedno z nich vzniklo podľa novinára Albana Mikoczyho v hoteli Negresco.

9:12 „Bola to rodinná udalosť, boli tam batoľatá, deti a len sledovali tých ľudí, ako ťahali svoje deti, keď utekali ulicou, bolo to neuveriteľné,“ povedal BBC Kanaďan Ramiro Mora, ktorý bol medzi tými, ktorí útok prečkali bez zranení.

9:11 Ľudia sledujúci ohňostroj k výročiu Dňa pádu Bastily sprvu nevedeli, či sú výkriky a utekajúce skupiny ľudí len žartom, alebo ide o vážnu hrozbu. Na útek sa mnohí z nich dali až vo chvíli, keď uvideli nákladiak.

9:07 Podľa Češky, ktorá bola počas útoku v jednom z barov na promenáde, bola situácia chaotická. Podľa jej svedectva odvysielanom na ČT24 ľudia v bare nič netušili, ale odrazu speváčka v podniku návštevníkom odkázala, ale sa snažili dostať do bezpečia: „Utekajte, utekajte, blíži sa tam. Rýchle, všetci utekajte k prístavu.“

9:02 Podľa záberov na videu sa snažil v poslednej chvíli zabrániť zrážke kamióna s ľuďmi hrdina na bicykli. Zoskočil z neho a chcel útočníka zastaviť. Kamión však nabral rýchlosť a cyklistovi ušiel.

8:59 Ako uvádza Reuters, útek v Nice sa odohral osem mesiacov a deň po poslednom teroristicom útoku v Paríži.

8:57 Promenádu ešte stále pokrývajú telá mŕtvych.

8:55 Ľudia sa snažili zachrániť a zúfalo bežali do bezpečia.

8:53 Podľa očitých svedkov mohol útočníkov davom uháňať rýchlosťou 60 až 70 kilometrov za hodinu.

8:47 Pri hľadaní príbuzných v Nice môžu ľudia použiť tento hashtag na Twitteri: #RechercheNice.

8:45 Francúzske médiá hlásia desať mŕtvych detí.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR/AP)

8:44 Facebook krátko po útoku aktivoval systém Safety Check, ktorý má užívateľom nachádzajúcim sa v Nice umožniť, aby informovali svojich priateľov o tom, že sú v bezpečí. Systém bol použitý už skôr pri teroristických útokoch v Paríži či počas prírodných katastrof.

8:43 Francúzsky socialistický poslanec Christophe Premat, ktorý bol na oslavách v Nice so svojou rodinou, BBC povedal, že sa útoku vyhol len vďaka svojej žene, ktorá sa pri ceste domov chcela zastaviť v kaviarni.

8:42 Francúzske médiá uvádzajú, že 18 ľudí je v kritickom stave a bojuje o život.

8:41 Podľa informácií novinára Le Figaro Jean-Marca Leclerca bol útočník v nákladiaku sám.

8:37 Video nakrútené v momente, keď terorista vpálil do davu. Upozornenie. Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

8:35 Plánovaný ohňostroj na dnes večer sa zruší, oznámilo mesto Nice.

8:33 Medzi obeťami je množstvo detí a tie, ktoré prežili, museli podstúpiť závažné operácie.

 

8:30 „Ľudia kričali a bežali. Pracujem v oddelení vrážd, ale nikdy som nič také nevidel,“ priznal zdrvený americký vyšetrovateľ Tony Molina pre CNN, ktorý bol svedkom útoku.

 

8:28 Slováci medzi obeťami nie sú

„S naším zastupiteľským úradom vo Francúzsku stále komunikujeme. Náš konzul je v kontakte s francúzskymi úradmi a zatiaľ nemáme informácie, že by medzi obeťami alebo zranenými boli slovenskí občania. Situáciu naďalej sledujeme,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

8:26 Kým policajti šialeného vodiča zastrelili, podarilo sa mu prejsť asi jednu míľu.

8:25 Agentúra AFP píše, že nákladný voz bol minulý týždeň prenajatý pred niekoľkými dňami v juhovýchodnej časti krajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním na policajný zdroj. „Voz bol prenajímaný v posledných niekoľkých dňoch v Provence-Alpes-Côte d'Azur,“ uviedol zdroj agentúre.

8:20 Podľa svedkov ľudia chaoticky pobehovali po uliciach a prenasledovali ich výstrely. Nákladiak prechádzal úplne všetko - ľudí, stromy, stožiare. „Nikdy sme nič také nevideli. Niektorí ľudia sa ho snažili zastaviť a vešali sa na dvere kamióna.“

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

8:18 Podľa neoverených informácií mali byť útočníci dvaja a jeden z komplicov by sa stále mohol nachádzať v meste nažive.

08:12 Podľa francúzskych médií sa počet ubetí teroristického útoku zvýšil na 84 a viac ako stovka zranených.

Najmenej 80 osôb zahynulo pri útoku, ku ktorému došlo v noci na dnes v meste Nice na juhovýchode Francúzska. Mnohí ďalší ľudia utrpeli zranenia a prinajmenšom 18 osôb je v kritickom stave. Uviedol to dnes priamo z Nice francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, citovala ho agentúra DPA.

Teroristický útok v Nice
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Polícia vodiča nákladiaku zastrelila. Francúzske médiá tiež uvádzajú, že vyšetrovatelia v nákladnom aute, v ktorom útočník vrážal do chodcov, našli atrapy strelných zbraní a nefunkčné granáty. Pri sebe mal aj najmenej jednu funkčnú pištoľ, s ktorou opakovane strieľal. K útoku sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina. 

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)

Ľudia sledujúci ohňostroj k výročiu Dňa pádu Bastily najskôr nevedeli, či sú výkriky a utekajúca skupina ľudí len žartom alebo či ide o vážnu hrozbu. Na útek sa mnohí z nich dali až vo chvíli, keď uvideli nákladiak. "Bola to rodinná udalosť, boli tam batoľatá, deti a len sledovali tých ľudí, ako brali svoje deti, keď utekali ulicou, bolo to neuveriteľné," povedal BBC Kanaďan Ramiro Mora, ktorý bol medzi tými, ktorí útok prežili bez zranení.

Teroristický útok v Nice
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

K incidentu došlo okolo 22.30 na rušnej promenáde Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda však nemožno poprieť, že útok má črty terorizmu. Francúzsky prezident zároveň dodal, že výnimočný stav, ktorý sa v krajine skončí 26. júla, bude hneď predĺžený o ďalšie tri mesiace. 

 

Hollande zvolal kvôli útoku na dnes zasadenie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: YouTube)

Útočník mal francúzsko-tuniské občianstvo

Podľa informácií francúzskej televízie BMF a regionálneho denníka Nice-Matin sa po zneškodnení vodiča nákladiaku, ktorý v noci nadnes zabil vo francúzskom meste najmenej 80 ľudí a približne 50 ďalších zranil, našiel v jeho aute preukaz totožnosti. 

Útočník mal v súlade s týmito doposiaľ nepotvrdenými informáciami 31 rokov, žil v Nice a mal dvojité: francúzsko-tuniské občianstvo. Polícia ho viedla vo svojich záznamoch, tajné služby ho ale v hľadáčiku nemali.

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k týmto informáciám doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že "identifikácia zločinca ešte prebieha". "Sme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom," dodal minister, ktorého citovala agentúra AP. 

Teroristický čin vo Francúzskom
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Foto nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou

Teroristické peklo v Nice:
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

Výber teroristických a iných útokov s väčším počtom obetí vo Francúzsku od roku 1995

25. júla 1995 - Pri výbuchu v stanici Saint-Michel parížskeho metra zahynulo osem osôb a 80 ďalších bolo zranených. V nasledujúcich mesiacoch atentáty pokračovali, začiatkom októbra sa k nim prihlásila alžírska Islamská ozbrojená skupina (GIA).

3. decembra 1996 - Štyroch mŕtvych si vyžiadala nálož, ktorá vybuchla v súprave podzemnej dráhy RER v stanici Port-Royal v centre Paríža. Za páchateľa bola označená alžírska Islamská ozbrojená skupina (GIA).

27. marca 2002 - Osem ľudí zastrelil a 19 zranil 33-ročný muž, ktorý hodinu po polnoci začal paľbu na členov mestskej rady na radnici v Nanterre na predmestí Paríža. Páchateľ Richard Durn druhý deň spáchal samovraždu skokom z okna zo 4. poschodia budovy v Paríži.

9. marca 2012 - Francúz alžírskeho pôvodu Mohammed Merah pred židovskou školou Ozar Hatora v Toulouse zabil tri deti a dospelého; zrejme tiež on v predchádzajúcom týždni zabil troch francúzskych výsadkárov v Montaubane a Toulouse. Merah sa zabil skokom z okna 22. marca po prestrelke s políciou, ktorá ho držala v obkľúčení 30 hodín.

7. januára 2015 - Streľba v parížskom sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo si vyžiadala 12 mŕtvych, o deň neskôr zahynula pri prestrelke jedna policajtka, 8. januára pri útoku na obchod s potravinami zomreli ďalší štyria ľudia. Za tri dni zahynulo vo Francúzsku v súvislosti s útokmi 17 nevinných ľudí a traja páchatelia, ktorých zastrelili policajti.

13. novembra 2015 - Pri šiestich teroristických útokoch v Paríži zahynulo 129 ľudí, jeden človek zomrel neskôr v nemocnici, vyše 350 bolo zranených, zomrelo aj sedem atentátnikov. Teroristi strieľali z útočných pušiek v klube Bataclan a na niekoľkých miestach v centre Paríža. K útoku sa prihlásil Daeš.

 

Viac o téme: TerorFrancúzskoNiceLahouaiej Bouhlel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu