Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pravda o známom proruskom webe: Reportéri odhalili krimi pozadie, biele kone a schránkové firmy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: aeronet.cz)

PRAHA - Česká televízia sa v pondelkovom diele svojej pravidelnej relácie Reportéri zamerala na vypátranie skutočných prevádzkovateľov jedného z najznámejších konšpiračných a proruských spravodajských portálov aeronet.cz. Jeho tvorcovia sa skrývajú v anonymite a nie je preto jasné, kto vlastne dezinformačný obsah poplatný Kremľu vyrába. Mesiace hľadania však priniesli svoje ovocie a diváci určite boli z výsledku prekvapení.

ROZHOVOR Bezpečnostný analytik bije na poplach: Niektorí Slováci by sa mali konečne prebrať!

Podľa reportérky Anety Snopovej aeronet.cz nielen preberá obsah z médií, ktorý interpretuje svojím spôsobom, ale pravidelne ponúka vlastné dezinformácie, ako sú konšpiračné teórie. Za slobodným konaním umelcov či občianskych aktivistov častokrát vidí podporu amerického veľvyslanectva, ktoré obviňuje z toho, že sa mieša do vnútorných záležitostí republiky.

Aeronet pred ukrajinskou krízou pôsobil ako uzavretá skupina, kde sa diskutovalo o IT novinkách, v roku 2014 však prišlo k zásadnej zmene a portál sa otvoril pre verejnosť. Články podnecujú protiamerické nálady a sú zamerané proti EÚ a NATO, čo sú iba "bábky americkej politiky". Naopak chvália politiku ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kto je však za tým? To sa práve snaží zistiť spomenutá reportáž. O vlastníckej štruktúre webu nie je z dostupných verejných zdrojov možné zistiť vôbec nič, ani o ľuďoch, ktorí za nim stoja. Šéfredaktorom je údajne niekto, kto sám seba nazýva skratkou VK (Vedúci kolotoča).

Redakcia má mať podľa údajov na stránke sídlo v holandskom Eindhovene. Už pred rokom po ňom  pátral časopis Respekt, no majiteľ budovy vtedy o ničom nevedel a o takomto portáli nikdy nepočul. Na danej adrese po ňom nebolo ani chýru.

V rodisku Mareka Pišla o ňom nič nevedia.
Zobraziť galériu (5)
V rodisku Mareka Pišla o ňom nič nevedia.  (Zdroj: ČT1)

Účty Aeronetu, kam môžu priaznivci posielať svoje finančné dary, sú vedené na Mariána Rohalyho z Havířova. Ten však tvrdil, že ich iba založil na žiadosť niekoho z portálu, s kým sa zoznámil na sociálnej sieti. Jeho meno vraj nepozná. Podľa dokumentov, ktorá má ČT k dispozícii, však poslúžil iba ako tzv. biely kôň, pretože k účtom nemá žiadne dispozičné práva.

Jediným príjemcom, kto všetky peniaze od čitateľov vyberá, je podľa reportérky Marek Pešl z Branišova v južných Čechách. Vo svojom rodisku, kde má uvedený trvalý pobyt, sa však nenachádza. Po dedine sa povráva, že je vraj mŕtvy, ani príbuzní o ňom od roku 2003 nemajú žiadnu správu. Podľa jeho bratranca ho začala vyšetrovať polícia a on sa jedného dňa jednoducho vyparil. Za jeho zmiznutím mali byť dlhy a následné exekúcie za státisíce českých korún.

Dom po nebohej matke zobrali Pišlovi exekútori.
Zobraziť galériu (5)
Dom po nebohej matke zobrali Pišlovi exekútori.  (Zdroj: ČT1)

Marek Pešl sa v posledných pár rokoch pokúšal neúspešne podnikať na Slovensku. Pri registrácii do Obchodného registra SR zakaždým uviedol inú adresu v Plzni. Na žiadnej z nich o ňom susedia rovnako nič nevedeli. V súčasnosti vlastní firmu v bratislavskej Petržalke na adrese, kde má sídlo viacero schránkových firiem. Podľa novinára Eugena Kordu pred mesiacom prestal platiť aj za schránku.

Je však viac ako pravdepodobné, že sa Marek Pešl skrýva pred exekútormi stále na Slovensku, pretože si peniaze z českej banky, kam mu chodia príspevky od čitateľov, necháva preposielať na svoje účty na Slovensku. Na portáli je uvedené, že mesačne treba vyzbierať zhruba 1300 eur, aby vyšiel nový obsah aj ďalší mesiac. Podľa redakcie sa však doteraz nestalo, že by nedosiahli požadovanú cieľovú sumu. IT odborník však tvrdí, že táto cifra nezodpovedá ani hypoteticky nákladom za reálnu prevádzku takéhoto webu, čiže zvyšná suma je skôr zárobkom jednotlivca, ktorý za ním stojí.

Pravda o známom proruskom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: aeronet.cz)

Slovenská sporiteľňa už účet Aeronetu pre podozrenie z nekalých praktík zrušila, financovaním portálu sa teraz zaoberajú české finančné inštitúcie.

Redakcia Aeronetu sa však proti reportáži ohradila a označila ju za zmanipulovanú. "Náš server slúži na mediálny odpor voči západnej mainstreamovej propagande a je financovaný výhradne zo zdrojov českých a slovenských čitateľov. Prostriedky získavané od čitateľov sa vynakladajú na prevádzku nášho projektu a ako šéfredaktor tohto servera sa ostro ohradzujem proti tomu, že by ktokoľvek z našich spolupracovníkov, či už v ČR alebo na Slovensku, zneužíval vybrané prostriedky pre svoje účely," píše sa v reakcii.

Viac o téme: Aeronet.czAE News
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu